Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Jordbær hele sommeren?

De danske jordbær er smagen af sol og sommer - og hvem vil ikke gerne have sommeren til at vare længst muligt?  Ved at plante flere sorter af jordbær, kan du strække sæsonen fra juni til helt ind i oktober.

Udvalget af sorter på markedet veksler i takt med, at nye og sundere sorter kommer til og gamle, sygdomsmodtagelige udgår. Der er med andre ord gode grunde til, at vi ikke længere har planter af 'Dybdahl', 'Zefyr' og 'Deutch Evern' i vore haver og ikke kan købe nye af slagsen: de er ikke længere modstandsdygtige overfor sygdomme og kan ikke dyrkes sprøjtefrit, som vi gerne vil, så produktionen er stoppet.

Se hele udvalget af jordbærplanter her

De første jordbær

'Honeoye' er en af de tidligste sorter. Planten giver et godt afkast af store, slankt kegleformede bær, som er søde og lækre allerede i juni. Bærrene er faste og helt perfekte til f.eks. at blive serveret dyppet i mørk chokolade. Husk, at 'Honeoye' ikke er helt moden, før bærrets yderste spids også er rød.
Andre tidlige sorter er 'Flair' og 'Rumba' som begge har en mildere jordbærsmag end et fuldmodent 'Honeoye'.

De næste...

'Korona' har en kraftig vækst og giver meget store og bløde, røde bær med en dejlig sød smag. Bærrene modner midt i juni og i begyndelsen af juli. Næsten samtidig modner 'Polka' og 'Sonata'.
'Polka' giver ualmindeligt ensartede og faste bær i middelstørrelse - perfekte til jordbærtærten, hvor de kan skæres i helt identiske skiver og ikke "safter" i creme og flødeskum, men venter med at afgive saft og smag til du putter dem i munden.
'Sonata's bær er store som 'Korona's men fastere i konsistensen og lidt uregelmæssige i formen.
Både 'Sonata's og 'Polka's bær er egnede til nedfrysning.

Den gamle kending

'Senga Sengana' er en af de få ældre sorter, som har bevaret sin dyrkningsværdi og derfor stadig produceres og sælges i stor stil. 'Sengana' har en virkelig god og meget intens jordbærsmag, med en behagelig syrlighed, der gør den ualmindeligt velegnet til grød, saft og marmelade. Bærrene bevarer jordbæraromaen efter nedfrysning og optøning.
'Senga Sengana' modner i slutningen af juni og i begyndelsen af juli, bærrene er middelstore og dybt mørkerøde.

De sene

'Elsanta' er det sene bær, der ofte ses i butikkerne, fordi det kan, hvad mange andre jordbær ikke magter: Bærrene er nemlig ikke bare ensartede, store, lyst røde og blanke med en god jordbærduft - de har også en meget fin holdbarhed både på planten, men også efter plukningen.
Smagen er meget mild, som den også er på de øvrige, sene sorter som 'Florence', 'Malwina' og 'Faith'.
'Malwina' imponerer især med unge planters bærstørrelse. Ældre planter får mindre bær.

Igen og igen og...

'Ostara' er frugtbarhedens gudinde og der er gode grunde til, at netop denne jordbærsort har fået sit navn, for 'Ostara' blomstrer og sætter bær igen og igen og igen lige fra juli til oktober. Bærrene modner få styk ad gangen, så hvis ikke du har mange planter, er 'Ostara' mest egnet til hyggelig nippe-spisning, hver gang man kommer forbi planterne.
Bærrene er mellemstore, slankt kegleformede og med en behagelig sød smag og duft.
I gode somre bærer 'Ostara' både bær på moderplanterne og på alle de små udløbere, hvilket kan give et meget dekorativt udseende ved plantning i høje krukker eller på kanten af en støttemur, hvor de tynde ranker med udløberne kan hænge ned.


Skovens jordbær

"I dag skal vi på skovtur, for i dag er himlen blå...Og vi vil plukke skovjordbær og trække dem på strå" .
Dét vil vi nemlig! For de søde, småbitte skovjordbær har hele det store bærs smag og duft koncentreret i et lille bitte bær. Plukningen er for mennesker med tålmodighed, hvis der skal blive til en hel dessert - eller en kande med fantastisk velsmagende skovjordbær daiquiri - men det er umagen værd.
Skovjordbærrene behøver nu ikke en skov, men vokser også taknemmeligt i haverne, hvor de endda kan bruges som bunddække på let skyggede områder. Hvis ikke du ønsker de mange små udløbere, findes der sågar en sort, som ikke  laver udløbere, men fine, tætte tuer. Den har fået sortsnavner 'Rügen' og kaldes også "immerbær" på grund af sin langvarige bærsætning.


Ej blot til pynt

Prydjordbær, bunddækkejordbær - kært barn har mange navne... og kan også bære mange bær!
Særegent ved prydsorterne med de rosa, magentarøde eller pink blomster er, at de er fremmedbestøvere og derfor behøver en helt anden sort af jordbær i nærheden, for at sætte bær. Får de dét, kommer der også på prydjordbær masser af fine spisebær af mellemstørrelse: større end skovjordbær, men mindre end køkkenhavens bær. Bærrene kommer i små "hold" sommeren over, som på 'Ostara', og de forskellige sorter bestøver hinanden indbyrdes, ligesom de også lader sig bestøve af køkkenhavens planter i de pæne rækker.


Hvordan lykkes det?

  • Plant dine jordbærplanter med hjerteskuddet i jordhøjde og med en afstand på 30-45 cm. i rækkerne.
  • Vand planterne når de blomstrer i maj, og igen i juni, når du ser de første grønne bær.
  • Dæk jorden under planterne med halm eller ukrudtsdug så slipper du for at luge og der kommer ikke jord på bærrene.
  • Efter endt høst kan den grønne top klippes tilbage, og du kan give dine jordbær en smule organisk gødning som belønning for en god bærsætning.
  • Husk at unge planter giver de fleste og de største bær. Forny derfor jævnligt dine jordbærplanter, enten ved at købe nye, sygdomskontrollerede planter, eller ved at lade de små udløbere sætte rod og plante dem ud et nyt sted, hvor der ikke tidligere har stået jordbærplanter.

    Hvilke jordbær skal du have i haven? Er du i tvivl om sortsvalget?  Spørg gartneren.