Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Fugle i haven - ja, tak! 

Dejlig fuglesang i foråret. Forældrefugle i fast rutefart med redemateriale - og senere hen med næbbene fulde af bladlus, larver og orme til ungerne. Vi elsker fugle i haven og det er ikke svært at gøre haven til et fugleparadis. 
Læs med her - det er ikke det rene pip!

Hvor skal vi bygge og hvor skal vi bo?

En ganske almindelig villahave kan nemt gøres til et ideelt levested for mange småfugle. Alt der kræves er redeskjul, vinterlæ, drikkevand og foder. 

Frø-, kogle- og bærbærende planter giver efterårs- og vinterfoder. Større stedsegrønne buske og træer giver vinterlæg og udgør gode sovepladser -  og til foråret er dert oplagte redepladser godt skjult for omverdenen i sådan en stedsegrøn, om den så er nålebærende eller bladbærende spiller ingen rolle.
Husk, at træer og buske med brede grenvinkler giver de bedste muligheder for at placere reder.

Mange fugle bliver glade for redekasser, da den moderne have har en beklagelig mangel egnede redepladser, især til de hulrugende fugle, som foretrækker at ruge i klippespalter og i hule træer.
Når du sætter kasserne op, har du også mulighed for at være medbestemmende for hvilke fugle du ønsker i haven, for indgangshullets størrelse, samt placeringen af kasserne, afgør hvem der flytter ind. Vil du bygge fuglekasserne selv, ligger der en vejledning her 
Tænk dig om, inden du placerer redekassen: hæng den, hvor rovdyr ikke har mulighed for at tømme kassen.


Lær havens fugle at kende

Vinteren er et godt tidspunkt, hvis du vil lære de forskellige fuglearter i området bedre at kende, inden du planter nyt eller sætter redekasser op.  Kommer der regelmæssigt særlige gæster,i netop din have, er det værd at sætte sig ind i deres foretrukne fodervalg og ynglesteder.

Småfugle foretrækker at æde i områder, hvor de hurtigt kan søge ly for større rovfugle, og hvor pladsen er snæver, så rovfuglene finder det mindre attraktivt at slå ned. Det er meget heldigt, for sådanne pladser er ofte husnære, så vi mennesker kan nyde synet af de mange små fugle der søger føde

De klassiske foderbrætter og fuglefoderhuse, hvor foderet ligger på en plads, er ikke anbefalelsesværdige, da de kan fungere som smittespredere mellem fuglene, der klatter i foderet, mens de spiser.
Ofte forekommer der også meget spild fra disse foderbrætter, som kan tiltrække mindre ønskede dyr til haven - som fx. rotter og mus.

Hæng foderautomater eller fedtfoder (hjemmelavet eller købt) op i træer, hække og buske - godt hævet over jorden, så fuglene er i sikkerhed for rovdyr, mens de spiser.

I det hele taget er det vigtigt for fuglene, at haven ikke bliver for åben: De små skal kunne finde skjul for spurvehøgen tæt ved foderpladsen.
Tætte buske og hække yder godt skjul for selv større fugleflokke, som også vil tage ophold deri om natten.

Frø er godt!

Fedtholdige frø (herunder kerner fra bær) og nødder giver energi og varme.
De korte og kolde vinterdage giver kun fuglene få timer til at skaffe den livsnødvendige føde.
Tænk derfor i frugt- og frøbærende planter, når du planlægger beplantningen i din have og undlad at klippe frøstandene af stauder og prydgræsser om efteråret.
Ikke blot er de tørre stande smukke og beskytter plantens overvintrende dele som små paraplyer - de bidrager også væsentligt til fuglenes overlevelse i vinterperioden.
Små frø fra prydgræsser og stauders tørre toppe tiltrækker f.eks. spurve, finker, rødhals, stillits og jernspurv, der med deres små næb som pincetter kan guffe løs i røllike, anis-isop, tidselkugle, mandstro, solhat, asters, hjortetrøst, gyldenris, sankthansurt og mange flere.

Større træer som f. eks. birk, avnbøg ,eg og bøg af enhver type, er også gode “frøautomater” for store og små fugle.Det samme gør sig gældende stedsegrønne nåletræer som fyr, gran og deres slægtninge.
Selv de småbitte ærtelignende kogler på thuja og cypres indeholder frø, som kan pilles ud med et lille spidst næb.


Frit valg på frugtfadet

Bløde frugter spises først - de små æbler og bæræbler fra paradisæbler, sargentæbler og skovæbler forsvinder lynhurtigt - og det samme gør bærrene på både mahonia, rønnebær, bærmispel, taks  surbær, hæg , den forkætrede men fugle- og insektvenlige berberis, og ikke mindst frøene i rosernes hyben, uanset art.

Først når frosten rigtigt har taget fat, mørnes de hårdere eller mere læderagtige frugter på cotoneaster,  kristtorn,  tjørn, ildtorn og kvæde - men så forsvinder de også som dug for solen i de sultne fugles næb,
Rygtet spredes hurtigt blandt fuglene, når der er nyt foder at finde i en have.
Nye planter kan derfor give helt nye fugle i haverne efter ganske få år. Sjaggere og andre drosselfugle - og de smukke silkehaler silkehaler  -opsøger aktivt områder, hvor der er mange bær og æbler og tager meget gerne nedfaldsfrugt, hvis du lader det ligge hvor den ikke er i vejen.


Vand er liv - også for fuglene

Sørg også for frisk vand. Især i perioder med hård frost er det nemlig svært for fuglene at få nok at drikke. Blot et lille fuglebad, der fyldes op med lunkent vand en gang om dagen, kan ifølge Dansk Ornitologisk Forening give op til 50% flere fugle i haven.

Husker du  også fodring og vand i forsommeren  kan din tilskudsfodring være med til at bringe et ekstra kuld unger på vingerne, til glæde og nytte for os alle.