Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Haven i februar

Februar kan være en af årets koldeste måneder - men er vi heldige, stråler solen og varmer jord og mennesker op. Vi får lyst til at gå i haven - og vi vil ikke bare rydde op efter vinteren - vi vil plante nyt!
Det lader sig også sagtens gøre med ganske få forholdsregler. 
Læs mere her om de hyggelige gøremål i haven i februar


Kan vi plante allerede nu?

Der er mange fordele ved at plante, så snart du kan i vintermånederne - før foråret rigtig starter. Det vigtige argument for at plante på denne årstid er, at planterne er i vækstdvale og derfor tåler meget mere, end når de er i vækst.

Som hovedregel kan du altid plante i haven, så længe der er plusgrader og jorden er let og blød at grave i.
Er der en lille frostskorpe på jorden, så læg frostklumperne til side. Kommer de ned i plantehullet, vil de tø op og danne luftlommer, når de falder sammen.

Skulle der efterfølgende komme nattefrost på ny, betyder det sjældent noget: Rødderne er nede i frostfri jord, og de skal derfor nok klare sig.

Sarte, bladbærende stedsegrønne planter kan dog blive noget ulykkelige over pludselig, hård nattefrost - men det er hvad enten de er helt nyplantede eller ej. Læs mere her om vinter/forårsplantning


Skal der dyne på?

Men vejret er jo IKKE altid lunt og frostfrit i hele februar! Hvordan har havens planter det, hvis det pludselig bliver frost igen - måske endda hård frost?
Små blomster som vintergæk og de tidligste botaniske krokus er ikke bange af sig og titter frem, selv i sne "til halsen" - de er naturligt sikret mod frost, grundet særlige proteiner, som forhindrer frostkrystaller i at opstå i stængler, blade og knolde.

Anderledes står det til med mange af de større planter. Især planter i krukker kan have det hårdt med langvarig frost, men også unge, nyplantede vintergrønne- og stedsegrønne planter, kan lide under strid vind, frosset jord og en hård, kold vintersol.
Har du udført den nødvendige vinterbeskyttelse? Ellers må du  i gang nu - læs her hvordan!

I perioder med tø, kan det være nødvendigt at vande - især nyplantede stedsegrønne og vintergrønne planter i krukker. Især de, der har stået placeret under tagudhæng, hvor der ingen nedbør kommer, kan lide under manglende vanding.


Masser af sne?

Et fint lag sne beskytter især stedsegrønne imod udtørring fra vind, sol og frost, så det er vi ikke kede afder meget sne, kan vægten af snelaget dog ende med at blive FOR tung.
Tynde nåle- og bladbærende skud med stejle grenvinkler, kan ende med at knække.
Tag derfor en runde i haven og ryst udsatte grene fri, hvis der er meget sne. Det er især aktuelt, hvis temperaturen svinger lige omkring frysepunktet, så sneen skiftevis tør og fryser og derfor nemt klumper sig sammen i tunge kager. 

Vær også klar med skovl og kost og fjern sneen fra indkørsel og havegange før den lette hvide dyne bliver trådt sammen til is. Arealerne skridsikres med et tyndt lag grus.
Alternativt kan du holde arealerne med det svanemærkede tø-middel Ice & Dust-Away. Lad være med at bruge salt: det kan ødelægge både planter, jordbund og dyrepoter.  


Er der noget at lave for beskærersaksen?

Det kan der sagtens være!  Det er ved at være absolut allersidste udkald for vinranken, hvis ikke den allerede har fået sin vinterbeskæring - og ellers er der både buske og træer, der kan have gavn af en lettere beskæring nu, inden væksten begynder. Læs mere her om vinterbeskæring
Når du er udenfor og alligevel har saksen i hånden er det næsten ikke til at stå for fristelsen til at klippe lidt ind til en lille vinterbuket i de vinterblomstrende buske og i de tidligt blomstrende, der kan drives.
Læs her, hvilke buske der med fordel kan drives i blomst og hvordan du nemmest gør det!


Det er koldt at være lille - tænk på havens fugle!

Overvintrende insekter søger læ i stedsegrønne planter, mellem græsstrå og staudetoppe og mellem visne blade. Regnorme ruller sig sammen i jorden - nede i frostfri dybde.
Havens mange småfugle skal bruge meget energi på at holde varmen og uden mad til at holde forbrændingen oppe, vil de dø af kulde. Husk derfor at fodre - og at fortsætte med fodringen, hvis først du er begyndt.
Hvis det fryser, har fuglene svært ved at få væske nok, så dér kan du også hjælpe.
Du kan læse mere her om, hvordan du gør haven til et bedre sted for fugle.


Forårsrengøring?

Sådan en lang række våde og grå dage gør jo ikke ligefrem haven kønnere. Vi fristes til at gå i gang med både hakke, skovl og spade, rive, kost og spand og rigtig fjerne ALT det kedelige. Væk med staudetop, prydgræssernes visne aks og alle de visne blade på plænen -ikke? Nej, lad det være! Det gør nytte længe endnu.
Men du kan roligt feje de faste belægninger for vinterens efterladenskaber og du kan luge mellem planterne i bedene, hvis en flabet mælkebøtteroset eller rapgræs-tot stikker op.Når der er rent mellem planterne kan du lægge et dejligt toplag af jordforbedring i bedene: Det både beskytter unge skud, ernærer de eksisterende planter, opvarmer jorden fordi den mørke overflade absorberer solens lys og varme - og det både pynter og holder nyt ukrudt væk!


Læg planer!

Om en måned er det allerede forår og det nye haveår begynder for alvor. Indtil da er der masser af hyggelige forberedelser du kan gå i gang med indendøre. Det er jo ikke altid vejret er med os, så vi kan gå i haven!
Læggekartoflerne er salgsklar og kan lægges til spiring på et lyst og køligt sted og du kan forspire varmekrævende planter...og sommerblomster!
Har du planer om at omlægge dele af haven, kan du altid søge inspiration i vores artikeldatabase  eller du kan spørge Plantetorvets gartnere om råd og vejledning  - helt gratis. Vi hjælper også gerne med plantesammensætninger og bedplaner - bare skriv til os!