Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Vin i haven - valg af sort 

I gamle dage, var udvalget af vinranker til haven ofte begrænset til én sort, nemlig den hårdføre ‘Frankenthaler’ der kunne vokse selv i de koldeste egne, men ikke altid nåede at modne druerne, før frosten satte ind.
Selv i drivhus nåede vi undertiden helt ind i oktober, før druerne var værd at sætte tænderne i - og så skulle man huske at spytte stenene ud.

Med de to amerikanske sorter ‘Himrod’ og ‘Shuyler’  kom der imidlertid helt andre muligheder for dyrkning af spisedruer i de danske haver - væsentligt tidligere modnende og kerneløse, endda.
Næsten.
Man ser undertiden anlæg til kerner, men de er i reglen få og sjældent fuldt udviklede.

Siden da, er der kommet mange flere sorter til - både til friland eller den lune væg - og naturligvis til drivhuset, orangeriet eller udestuen.
De, der foretrækker drivhuset - ‘Vanessa’ og ‘Lakemont’, kan stadig gro på friland, selv om man undertiden kan se lidt tilbagefrysning af skudspidser - men modningen af druerne trækker ofte så meget ud, at vi ender med samme resultat som med gamle Frankenthaler: at vi er inde i oktober, før druerne er klar.

Se udvalget af vinplanter her

Spisedruer - eller VINdruer?

De fleste haveejere ønsker vindruer til desserten, salaten eller anden frisk anvendelse og skal derfor gå efter de deciderede spisedruer, snarere end de, der er målrettet vinproduktion. Det er nu også meget nemt, da langt de fleste i handlen er netop spisedruer, omend ‘Rondo’, 'Regent' og ‘Nero’ sammen med ‘Bianca’ og ‘Veldze’ også kan bruges til produktion af en god vin.  


Beskæring eller ej - og hvordan?

Teoretisk set behøver vin ingen beskæring - bare du har plads nok og er ligeglad med at du kun får druer ude i periferien af de mange kvadratmeter, som en velvoksen ranke kan dække i løbet af forbavsende kort tid, så kan den få lov at vokse lige så tosset den vil - og dét vil den.
Men siden vi sjældent råder over ubegrænset plads, og gerne vil have stort udbytte på den plads vi nu engang råder over - SÅ må vi have saksen frem flere gange om året.

Sommerbeskæringen foregår løbende sommeren igennem, fordi vækstkraften i en vinranke er så stor, at den bliver ved og ved at sætte nye, lange skud længe efter den har sat de druer den skal bære frem i år.
Skuddene kan blive så mange, lange og tætte at pladsen bliver trang og denne frodige tilvækst sker i noget omfang på bekostning af druernes udvikling. 

Så hvordan bremser vi dén udvikling? jo - alle nye skud der ikke har sat blomsterklaser og ikke skal bruges som ledeskud næste år, klippes så der er to-tre blade tilbage.

Skud med blomsterklaser/begyndende drueklaser, får lov at beholde 1-2 klaser på skuddet- og to-tre blade efter den yderste klase.
Det lyder jo meget nemt, og det er det også. Men ranken fortsætter sin vækst, så du skal regne med at du resten af sommeren løbende må knibe de nye skud igen og igen.
På denne måde kontrolleres plantens vækst, samtidig med at der hele tiden er en passende mængde blade til at sikre plantens trivsel.

Vinterbeskæringen er en helt anden historie, som du kan læse om her: Læs vores artikel om vinterbeskæring

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren