Levering mulig før:
Blomsterfarve
Max. højde
Blomstringstidspunkt
Anvendelse

Få succes med frugttræer & frugtbuske

Frugttræer og frugtbuske er de sidste år blevet meget populære i haven. Mange vil gerne være selvforsynende med frugt og grønt fra haven. I vores online salg af frugttræer har vi bl.a. lavet billige pakke tilbud bestående af flere slags frugttræer til din have, så du hurtigt selv kan blive selvforsynede med varieret frugt.

Men for, at du kan få den helt store succes, er det vigtigt, at du forholder dig til placering, jordbund, lysforhold og meget mere.

Alt dette kan du læse om i vores frugtbusk- og frugttræguide:

Se bestøvningsoversiger, flere video-guides og læs meget mere om valg af frugttræer, samt pasning og pleje Læs mere...

Familietræ Pære med 3 sorter

(Latin: Familietræ Pære med 3 sorter)
Bladfarve Familietræ Pære med 3 sorter Familietræ Pære med 3 sorter Grønne
Maks. hjde af Familietræ Pære med 3 sorter Familietræ Pære med 3 sorter Maks. højde 5 meter
  Fuld sol
Vælg mellem 2 varianter og se pris, minimum antal og leveringstid nedenfor

Antal

Samlet pris for 1 stk:

Familietræ Æble med 3 sorter

(Latin: Familietræ Æble med 3 sorter)
Bladfarve Familietræ Æble med 3 sorter Familietræ Æble med 3 sorter Grønne
Maks. hjde af Familietræ Æble med 3 sorter Familietræ Æble med 3 sorter Maks. højde 5 meter
  Fuld sol
Vælg mellem 5 varianter og se pris, minimum antal og leveringstid nedenfor

Antal

Samlet pris for 1 stk:

Familietræ Kirsebær med 3 sorter

(Latin: Familietræ Kirsebær med 3 sorter)
Bladfarve Familietræ Kirsebær med 3 sorter Familietræ Kirsebær med 3 sorter Grønne
Maks. hjde af Familietræ Kirsebær med 3 sorter Familietræ Kirsebær med 3 sorter Maks. højde 5 meter
Blomsterfarve Familietræ Kirsebær med 3 sorter Familietræ Kirsebær med 3 sorter Blomsterfarver: Hvide
Blomstrer: Forår
  Sol / Halvskygge
Familie kirsebærtræ Et Kirsebærtræ med 3 forskellige sorter på? Ja den er god nok. Hvis du ikke har plads til flere frugt træer i din have er dette en rigtig god løsning. Sorterne ... Læs mere her »
Vælg mellem 1 varianter og se pris, minimum antal og leveringstid nedenfor
Lapins, Kordia, Merton Glory,Med Potte,Trio 1

Antal

Samlet pris for 1 stk:

Frugtpakke

(Latin: Frugtpakke )
Bladfarve Frugtpakke Frugtpakke Grønne
Maks. hjde af Frugtpakke Frugtpakke Maks. højde 6 meter
Blomsterfarve Frugtpakke Frugtpakke Blomsterfarver: Hvide
Blomstrer: Forår
  Fuld sol
Vælg mellem 1 varianter og se pris, minimum antal og leveringstid nedenfor
A-Kvalitet,Barrods,Pakke med 5 stk.,150-200 cm.,2 årige - Tilbud netop nu !

Antal

Samlet pris for 1 stk:

Frugtpakker til naturen

(Latin: Frugtpakker til naturen)
 
  Her får du en rigtig god blandet pakke med flere forskellige frugttræer. De bestøver hinanden internt hvilket giver den bedste frugtsætning.   Frugttræet trives bedst i en god&... Læs mere her »
Vælg mellem 2 varianter og se pris, minimum antal og leveringstid nedenfor

Antal

Samlet pris for 1 stk:


Se flere gode video guides til hvordan du planter frugttræer og frugtbuske

Bestøvningsoversigter 

 

 

Placering af frugttræer og frugtbuske

Generelt kan man sige, at frugttræer og frugtbuske gerne vil placeres beskyttet og i fuld sol. Der er dog nogle arter, der kan tåle halvskygge. På hver enkelt sort kan du se hvilke lysforhold frugttræet eller frugtbusken kræver.


Frugttræer og frugtbuske tåler vind, men det kan gå ud over bestøvning og derved frugtsætningen, så placer så beskyttet som muligt. De fleste frugttræer og frugtbuske kræver en relativ god havemuld. Du kan altid jordforbedre med fx en god kompost.

I forhold til frugttræer og frugtbuske er det særligt vigtigt, at plantestedet er drænet, så der ikke står vand i plantehullet.

Pasning og pleje af frugttræer

Frugttræer og frugtbuske er lette at passe, dog kan frugtsætningen, og derved udbyttet, være meget afhængigt af hvor godt planten har det.

Er træet placeret korrekt og er der meget liv i jorden, vil den bære mere frugt. Alternativt kan der suppleres med god havegødning, specielt i de perioder hvor frugterne dannes.

Jorden må aldrig være våd, men gerne fugtig. Er du i tvivl, om du skal vande, kan du altid grave et lille hul tæt på frugttræet. Er jorden fugtig ca. 5-7 cm. nede, er det perfekt. Er jorden til gengæld ikke fugtig, bør du vande.

Hvor stort skal frugttræet være?

Størrelser pÃ¥ frugttræerEt frugttræs størrelse og vækst bestemmes af hvilken grundstamme træet kommer af. Der findes mange forskellige grundstammer. Formålet er at styre væksten på frugttræet. Der findes grundstammer til at begrænse væksten meget. De kaldes typisk dværgtræer.
De fleste frugttræer sælges med normal vækst, som dog faktisk er en lettere begrænset vækst i forhold til vildstammer, som giver en meget kraftig vækst. Typisk skal du vælge normal vækst til almindelige villahaver, men har du en meget lille have og ønsker flere frugttræer, bør du vælge dværgtræer.


Vil du have store frugttræer eller frugttræer med højstamme, skal du vælge et frugttræ fra en vildstamme. Mængden af frugt træet kan producere og bære, hænger meget sammen med hvor kraftig væksten er. Så jo kraftigere vækst, jo mere frugt vil træet bære.

Typer af frugttræer

Der findes mange forskellige typer frugttræer, som kan bruges til noget forskelligt. Herunder har vi listet de forskellige typer af frygttræer.

Halvstamme (den mest almindelige)

Det mest almindelige er, at frugttræerne bliver solgt som 2 års træer på halvstamme. Dvs. at der er ca. 60 cm hvor der ikke er grene og der er ingen gennemgående topskud. Der vil typisk være 3-5 sidegrene.

Spindeltræ

Denne form bruges typisk hvis man vil lave fx en mindre hæk eller have et frugttræ med en gennemgående stamme. Spindeltræet kommer med en gennemgående stamme og er produceret på en vildstamme.

Alletræer

Man kan købe nogle af sorterne som større træer. Nogle af sorterne er højstammet, hvilket vil sige ca. 180 cm stamme plus krone, andre sorter har grene ned til jorden. Typisk er alle større træer podet på vildstamme.

Espalier frugttræer

Nogle sorter kan købes færdige som espalier, enten med to eller fire etager. De er forberedt på den måde, at de har vandrette grene til begge sider af hovedstammen. Typisk er nederste grensætning mellem 40-60 cm fra jorden og typisk er der 30-40 cm mellem hver grensætning.

Frugttræer til hæk

En lidt anderledes måde at have frugttræer er at plante dem som hæk, du kan læse mere om plantning af frugttræer til hæk her

Beskæring af frugttræer

Beskæring af frugttræerMan beskærer frugttræer for at sikre mest mulig luft og lys til alle grene. Derudover beskærer man for at forme træet, så man nemt kan nå alle frugter.


Frugttræer skal også beskæres, hvis træet rammes af sygdom. Der er fx mange sorter der får skurv eller kræft. Du skal altid klippe en syg gren af et stykke under det sted grenen er angrebet, så du fjerner sygdommen.


Grundlæggende får man mest ud af sine æble- og pæretræer, hvis de beskæres ofte og korrekt, hvorimod blomme- og kirsebærtræer skal beskæres så lidt som muligt.


Skal du beskære blomme- og kirsebærtræer er det bedst at gøre det i de perioder, hvor der er blade på træerne. Det bedste tidspunkt er i efteråret lige efter frugtfald. Det kan være en fordel at beskære æble- og pæretræer i vinterhalvåret, fx i februar, da det er let at komme til og samtidig undgår man svampesygdomme.

Specialstørrelser:

Haveinspirations artikler:

 
Rigtig god fornøjelse med frugt fra egen avl!

Med venlig hilsen
Bjarne Schou Andersen
Indehaver af Plantetorvet.dk