Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Naturgødning fra Champost

Alsidig god all-round naturgødning, fremstillet af hestemøg og gyllefibre. Gødningen skal tilføres 1-3 gange om året, alt efter hvilken plante det er.

  • Lugtfri naturgødning med stor næringsværdi
  • Til drivhuset, krukker og højbede
  • Kan anvendes til bede
  • Anvendes også til hække, træer og buske
Mængderabat
Antal Pris
Fra 1 stk. 99,95 kr.
4 stk. Spar 10,00 kr./stk. 89,95 kr.
16 stk. Spar 15,00 kr./stk. 84,95 kr.

Angiv antal

Samlet pris

99,95 kr.

Hvor meget skal du bruge? Beregn antal
meter
Anbefalet antal pr. løbende meter er 0.2 stk..

En ægte husdyr naturgødning

Champost® naturgødning er en ægte naturgødning og den eneste af sin slags på markedet. Champost® natur­gødning er en organisk gødning, fremstillet af den af husdyrgødning og plantefibre (faststofgylle og halm) med naturligt forekommende næringsstoffer. Det er et helt igennem biologisk fremstillet gødnings­produkt uden fyld- og tilsætningsstoffer og fri for sphag­num.

Lugtfri naturgødning med stor næringsværdi

Champost® naturgødning er lugtfri, pga. en ny kompos­teringsproces. Under proces­sen fjernes desuden ukrudtsfrø og eventuelle sygdoms­kim. Fremstillingsprocessen bevirker, at gødningens pH ligger på 6-7, hvor planternes optagelse og udnyttelse af næringsstofferne er størst. Gødningen er pasteuriseret og langtidsholdbar.

Anvendelse

Champost® naturgødning kan bruges til gødskning af alle havens planter. Gødningen tilføres 1-3 gange om året f.eks. forår, sommer eller efterår. Næringsstofferne frigives langsomt i takt med planternes behov og derfor bedst ved nedbør/vanding og varme. En utrolig alsidig naturgødning som kan bruges stort set overalt i haven, både til de små bede og de store buske.

Til bedene. Gødningen lægges i et lag på 1-2 cm direkte på jorden. Mængden afhænger af, hvor meget din jord trænger til gødning, og hvornår den sidst har fået tilført organisk stof. 

Til drivhuset, krukker og højbede. Gødningen blan­des med jord eller sphagnum i forholdet ca. 1 del til 6. Herefter kan blandingen fordeles i drivhuset, og der kan sås eller udplantes. Alternativt lægges naturgødning i et 3-5 cm tykt lag i bunden af drivhuset, hvorefter der fyldes op med havejord eller lignende. I løbet af sommeren suppleres med flydende kvælstofholdig gødning.

Til gødskning af hække, buske og træer. Gødnin­gen lægges i et lag på 1-3 cm oven på jorden ved rodsystemet.

Brug den rigtige jord til plantningen i haven

Når en gartner siger, at der skal plantes med tilførsel af nyt muld, betyder det ikke muldjord fra haven eller genbrugspladsen. hér menes der en speciallavet købt jord, der er målrettet plantens behov.

Muld er derfor den generelle betegnelse for alle de produkter der sælges på sække, om det er pottemuld, planteskolejord eller rhododendron jord. Fælles for disse produkter, er at de er sammensat af tørv (spagnum) , komposterede plantedele og næringsstoffer. Dog findes der flere produkter uden spagnum. Dernæst er den enkelte produkter penslet ud, efter hvilke planter de målretter sig efter. En god og virkbar muld i en plastiksæk, skal ikke være tung, mørk, næsten sort eller sjaskvåd, da det er tegn på en nedbrydningsproces og et produkt der har lagt for længe og dermed af yderst ringe kvalitet. 

Hos Plantetorvet opbevarer vi alle jord og muld produkter under tag, for at holde friske og dem frie for fugt. Har du selv muld i overskud, fra rosenbedet eller krukkerne, skal den blot lukkes til og placeres et tørt sted, så den kan bruges på et senere tidspunkt.

Plantetorvets Plantejord

Giv dine planter de bedste betingelser med Plantetorvets egen specialfremstillede jord. Vores danskproducerede plantejord 100% organisk, og indeholder de næringsstoffer, som dine planter behøver for at kunne vokse sig store og smukke - et sikkert valg til havens planter. Plantejorden er velegnet til planter i både bede, krukker og kummer. 

Sådan bruger du Plantetorvets plantejord i dine krukker:

  • Brug krukker med hul i bunden, for at overskydende vand kan sive ud
  • Læg dræn i bunden af krukken
  • Afslut med dækmateriale som f.eks. småsten, bark eller flis, som også holder på fugten
  • Når du bruger plantejord, er det ikke nødvendigt at gøde den første måned
  • Skift jorden, når du planter nyt i dine krukker - Husk, at du kan genbruge den gamle jord fra krukkerne i dine bede

Plantejorden er ikke egnet til surbundsplanter.

Hvad er jordforbedring? 

Et spagnum frit produkt baseret på kompost og naturgødning i form af hestemøg. Jordforbedring er en betegnelse for berigelse af plantemateriale og andet organisk materiale til jordbunden. Have-jordens mikroliv omsætter disse materialer og forbedrer dermed jorden, ved at gøre den porøs og fugtbevarende. 

Jordforbedring anvendes derfor bredt,bla. til berigelse i jorden under nyplantning af frugttræer, buske, hæk, m.fl. samt som topdress i køkkenhaven, som jorddække i bede eller langs hækken. Udover at det beriger planterne og jorden, holder det også en del ukrudt væk, når det lægges ud i 3-5 cm.

Hvad er spagnum?

Spagnum er også kaldet tørv. Det består af plantedele, der har lagt i et iltfattigt lag ude i tørvemosen i meget lang tid, uden at være formuldet, hvilket den manglende ilt har nedsat processen i. Tørven graves op både i Danmark og i udlandet og bruges netop som humus fyld, i diverse købe muld. Spagnum kan også købes i dens reneste form i det man kalder klyner, som anvendes til surbundsbede, men det kan også købes i sække i en fin- eller grov delt version. 

Hvad er findelt spagnum? 

En findelt spagnum, anvendes til plantning af hortensia, samt  jordforbedring under plantning af almindelige haveplanter, ved at vende den rundt i den eksisterende havejord. Fin spagnum er faktisk også et rigtig godt vækstmedie til etårige sommerblomster i krukker. 

Den er yderst næringsfattig, så dette tilføres efterfølgende. Findelt spagnum kan også anvendes sammen med kalk, for at optimere strukturen i en meget sandholdig jord, men skal tilføres jævnligt, da det nedbrydes af mikrolivet i jorden.

Hvad er grov delt spagnum?

En grov delt spagnum anvendes til surbundsplanter og surbundsbede, da dens PH er lavere end den findelte. Et godt fif er at anvende så grov spagnum som muligt, for at opretholde et sur og fugtigt miljø til surbundsplanterne og for at undgå at hr. regnorm henter fibrene for hurtigt ned i den underliggende jord. Den grove spagnum omkring planternes rødder, sikrer også at der er det nødvendige ilt til rødderne. Før eller siden skal der topdresses med spagnum omkring surbundsplanter, netop fordi at mikroorganismer i jorden, kommer op og henter det lækre tørv/humus for at omsætte det til havemuld længere nede i jorden.

Hvad er klyner?

Disse klodser af spagnum måler 20x30x45cm og er fremstillet af kvalitets sphagnum som er presset til faste blokke. Blokkene er nemme at bruge i haven og kan bygges som lego-klodser - kun fantasien sætter grænser for hvad du kan lave med klyner. Byg f.eks. et bed eller et havebassin. Klynerne, som er helt ens og faste i facon, gør det nemt at arbejde med. Du kan nemt og bekvemt skære dem til med en fukssvans så de passer 100%, sørg for at placer dem helt op af hinanden, for når de så får vand, trækker de sig ligesom sammen og lukker til. Klynerne er tørret og dermed vandafvisende, lige til at bruge. 

Klyner giver et rigtig flot og helt naturligt look i haven.

Hvad er surbundsjord?

bruges til at plante alle surbundsplanter i. Den består typisk af grov delt spagnum, plantemateriale/kompost, naturgødning i form af eks. hestegødning. 

I surbundsbede skal vandet kunne løbe væk, og jorden skal være veldrænet. Planterne tåler ikke stående vand, men må aldrig tørre ud. Har man derfor en lerjord eller hård jord i haven, kan det være en fordel at lave bedet ovenpå jorden, som et højbed.Bedet tørrer dog lidt lettere ud, hvorfor man skal være opmærksom i tørre perioder og det kan derfor være en fordel at lægge en siveslange ud. Undgå altid, at træde i et surbundsbed, da det presser luften ud af spagnum og planternes vandrette rødder, skades.

Surbundsjord skal ikke tilsættes gødning i de første 2 år. 

Hvad indeholder rhododendronjord?

Er en specialproduceret jord til Rhododendron, med en relativ lav PH på omkring 3,5-4,5 men kan sagtens anvendes til mange andre surbundsplanter. Denne spagnum er også grov delt og typisk sælges den i større poser end 50 ltr. En rhododendronjord er heller ikke tilsat naturgødning og derfor anbefales til at man tilsætter en rhododendrongødning umiddelbart efter plantning. Gødningen tilsættes årligt før og efter blomstring

 Plantehullet skal være max. 40 cm dyb, men 60-100 cm bred.

Hvorfor skal man bruge rosenjord? 

En jord om egner sig målrettet til havens dronning, nemlig rosen. Typisk er denne jord sammensat af spagnum, kompost/naturgødning og ler, som tilsammen giver næring og holder på fugtigten i jorden. Der anvendes ca 25 ltr rosenjord pr. plante, som vendes med noget af den eksisterende havejord, efter at der er gravet et dybt plantehul til rosen. Denne jord er ligeledes fremragende til at plante roser i krukker med. 

Hvad er planteskolejord

Er en all round plantejord som kan anvendes til alle planter i haven, på nær surbundsplanter, samt til beplantning i krukker. Denne plantejord består af kompost + naturgødning (jordforbedring champost), spagnum, vækst ler, godkendt til økologisk dyrkning og dermed fremragende til at dyrke spiselige planter i. 

Hvad er så- og priklejord?

Er en typisk let jord, ofte tilsat lidt sand, naturfibre eller perlite, for at optimere jordstrukturen og stimulering af roddannelsen. Så og priklejord indeholder et meget lavt indhold af gødning da rødderne på små frø kim, svides meget let. Denne jord kan anvende til omplantning af andre planter, der ikke har behov for specielt meget næring, som eks. kaktus og sukkulenter.

Hvad er krukkejord?

Er målrettet krukker, kummer, altankasser mv. og indeholder typisk et fugtighedsbevarende medie, samt næring enten i form af naturgødning eller depot gødning, harpet muld eller spagnum.

Spagnumfri krukkejord

Spagnum fri Krukkejord er tilsat naturgødning, jordforbedring, vækst-ler og harpet muld, som er sorteret fri for sten og andet plantemateriale. Dette produkt er til udendørs brug i krukker og kummer.

Tankegangen om bæredygtighed, og det at værne om jordens naturlige ressourcer, er steget. Spagnum er et organisk materiale, som består af tørv gravet op fra de gamle moser i ind- og udland.  For at bevare vores naturarv har de danske myndigheder fredet mange af vores moser. Dette er et godt incitament for at finde nye alternativer, som erstatter spagnum men har de samme egenskaber.

Når et organisk materiale bliver nedbrudt og forsvinder, er det nødvendigt at fylde ny jord på. Da jorden ikke indeholder spagnum, bevarer den sin struktur og falder ikke sammen, dermed undgår man at genopfylde krukken og sparer dermed indkøb af yderligere jord. Er det nødvendigt at udskifte jorden året efter pga. omplantning, kan krukkejorden genbruges i havens bede.

Hvad er leca?

Dette medie anvendes både som opblanding i muld, for at ilte jorden i bla. krukker, men også som opfyld i bunden af store og små krukker, for at dræne overskydende vand ud af krukken, og for at varmeisolere rødderne. I vintertiden er Leca også beskyttende mod frostskader nedefra, såfremt  at krukken er placeret på krukkefødder. 

Leca® er et dansk naturprodukt fremstillet af en speciel plastisk og kalkfattig lerart. Leret tørres, opvarmes og brændes i store roterovne, hvor leret ved ca 1150°C ekspanderer og bliver til lette lufttætte Leca® letklinker. 

Hvad er vækst-ler?

Består af hårdtbrændt moler og har samme effekt som Leca. Da det er hårdtbrændt, brister produkter ikke over tid. Vækst ler har den egenskab, at der suger en stor mængde vand og næring til sig, opmagasinerer det og frigiver det igen, når jorden drænes for vand, hvilket er til stor glæde for planterne. Det skaber en god balance i fugt bevarelsen i krukkerne og kan endda nedsætte den ofte tilførsel af vand. Vækst Ler er tungere end leca, netop pga vandindhold, og kan derfor modvirke at krukker vælter så nemt i blæsevejr. Da vækst ler også suger og frigiver næring fra eks. tilført gødning, er gødningsspild også minimeret.

Vækst ler kan opblandes i muld, til krukker, kummer og højbede, men især også anvendes som dræn og bundsikring i et lag på 5-7 cm i bunden af krukken. Når vækst ler ikke kan suge mere vand, ledes det overskydende vand ud af krukken og der er dermed ikke fare for frostskader og udvidelser der kan skade krukken. Det anbefales dog altid at placere krukker på såkaldt krukkefødder gennem vinteren og gerne et frostfrit sted. Vækst ler anvendes også i potter til stueplanter.

Hvad er lergranulat?

O.B. Lergranulat - er et jordforbedringsmiddel for planter på især lette jorder, og som giver langtidsholdbar jord, samtidig med at det holder på vand og gødning.

Granulatet placeres i rodzonen, hvor det til stadighed vil være stabilisator for vand og gødning. Leret vil binde de aktive næringsstoffer til fordel for plantens trivsel, og til gavn for miljøet i form af mindre gødning spild.

Lergranulat anbefales også til rosenbedet.

Hvad er hækjord?

Special blandet jord, til områder hvor jorden bør skiftes ud inden plantning af hæk, eks. pga traktose, nybyg eller efter fjernelse af gammel hæk og træer. Jorden består af harpet muld, jordforbedring og naturgødning, som gør den porøs og dermed en stor hjælp for planternes roddannelse og etablering.

Hvad er harpet muld?

Denne jord er som oftest indhentet fra den danske natur og er efterfølgende ristet fri for sten og andet plantemateriale, som gør den utrolig fin og porøs. Den er IKKE tilsat kompost og naturgødning, som gør den perfekt anvendelig til etablering af græsplæner, opfyldning af større og mindre huller i haven, eller som påfyld hvor niveauet skal hæves. 

Plantesæk

Velegnet til drivhuset, i kapilærkasser eller som opfyld i kummer, som topdress i drivhusets jordbed, ellers sækkene placeret direkte på jorden, så planterne rodnet, kan nå længere ned og jordens mikroorganismer kan arbejde sig op i sækken. Liv i jorden, giver bedre vilkår og vækst for planterne. 

Plantesække findes i mange kvaliteter, men det bedste for afgrødernes rodnet, vækst, frugtdannelse og smag, er en blanding som er tilført naturgødning, spagnum og jordforbedring. Naturgødningen holder 2-3 mdr. efter plantning og det er derfor ikke nødvendigt at tilføre gødning den første tid. 

Hvad er højbedsmuld?

Højbedsmuld består af varmebehandlet naturgødning, harpet jord med sand og uden sten og andet plantemateriale, der giver porøs og næringsrig jord, som holder på fugtigheden og gør jorden let at arbejde med. Der kan plantes direkte i højbedsmuld, og den er særdeles velegnet som færdig jordblanding i fx højbede, bede og kummer, men kan også anvendes som topdress til græsplænen, ved behov for udjævning af lunker og eftersåning.

Ganske anvendelig til grønsager, krydderurter og andre prydplanter i højbede.

Hvilken jord skal man bruge til økologisk dyrkning?

Anvender man eks. produkter fra Champost, er langt de fleste sække med jord, godkendt til økologisk dyrkning. Dette fremgår på de enkelte poser. Kalk (taget fra guide om kalkning)

Når vi kalker jorden tilfører vi kalk og ofte magnesium der begge er nødvendige gødningsstoffer for planterne, men der er andre fordele ; 

  • Justering af syre / base niveau i jorden ( PH )
  • Giver krummestruktur i jorden
  • Fremmer nedbrydningen af planterester

Hvis en jord er sur= syreholdig vil nogle gødningsstoffer bindes kemisk i jorden og er den basisk vil andre gødningsstoffer bindes . De fleste jorde er til den sure side.  En neutral ( hverken sur eller basisk ) jord  ligger PH på 6,5 -7 og her er flest mulige gødningsstoffer tilgængelige for planterne. 

Hvis man har en sur jord vil jorden konstant forsøge at binde nogle gødningsstoffer. Det vil sige nogle af  de gødningsstoffer der er plante tilgængelige nu samt dem du tilfører når du gøder.  Denne binding af nogle typer gødnings stoffer vil foregå lige så mange år som jorden er til den sure side, og hermed kan der være bundet gødningsstoffer til mange års forbrug.

En anden fordel ved at kalke er at kalken får de små partikler til at klumpe sig sammen og giver det vi kalder krumme struktur. Krummestrukturen øger evnen til at holde på vand og gødning og ilt i jorden 

Endelig kan kalken øge nedbrydningen af døde planterester. Dette betyder også øget frigivelse af næringsstoffer ude i jorden når planteresterne formuldes. På kompostbunken kan tilsætningen af kalk også fremme nedbrydningen. 

Når man tilfører gødning skal man passe på ikke at give for meget , dette vil skade planterne,  her skal der ved kalkning meget store mængder til for at skade. Der skal også meget til for at jorden bliver for basisk.

Hvorfor skal man kende jordbundens PH værdi?

Havens PH værdi, kan svinge meget fra rosenbedet til græsplænen og for at gøde og kalke nøjagtigt i hele haven, er det let og sjovt, at tage ph test et par steder i haven. I sidste ende handler det jo om at planterne skal trives, græsset skal være grønt, mosset minimalt mv., men det har faktisk også en del at sige, på omkostningerne, for ingen er interesseret i at smide penge ud af vinduet på noget unødvendigt. 

Jordanalyse

Få udarbejdet en gødningsplan og gød miljørigtigt.

Forudsætningen for at gødske miljørigtigt kræver kendskab til indholdet af tilgængelige næringsstoffer i jorden. Med Græsdoktorens gødningsplan er der nu mulighed for at få foretaget en analyse af jordbundsforholdene i de private græsplæner.

Græsdoktorens gødningsplan består af en pose med jordbor, frankeret svarkuvert til jordprøven samt en udførlig vejledning i hvorledes jordprøven udtages.

Vha. jordboret udtages prøver i græsplænen (eller et andet sted i din have, hvor du har brug for det). Prøverne blandes i en spand og en lille portion puttes i en plasticpose, som efterfølgende sendes til analyse. Herefter modtager du en gødningsplan, hvor der står beskrevet, hvorledes græsplænen bør gødes for at give den de bedst mulige vækstbetingelser. Der kan forventes svar på prøven i løbet af 2-4 uger.

Det er især en god idé at få udarbejdet en gødningsplan ved nyanlæg af græsplæne, så græsfrøene får lige præcis den næring, der er behov for lige fra starten. I tilfælde af vækstproblemer og plænen er slidt og kedelig at se på, kan en gødningsplan også være til stor hjælp.