Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan planter du træer i din have

 


Hvornår kan jeg plante?

Store træer på klump, kan kun flyttes og omplantes i hvileperioden, som ligger fra oktober til april.
Det samme gælder barrodede træer.
Pottedyrkede træer kan plantes alle dage på året, under forudsætning af, at jorden er blød og fugtig. 

Plant ikke i perioder med tørke, eller når der er frostskorpe på jorden - uanset, om dit træ er med bar rod, med klump eller med potte.


Før du planter

Før du planter, skal din jord være i orden!
Vækst og etablering afhænger ikke blot af plantens kvalitet på købstidspunktet, men i endnu højere grad af hvilke forhold planterne bydes efter plantningen.

Det er essentielt for træets overlevelse, at plantehullet er veldrænet, så træets rødder aldrig kommer til at stå og soppe i vand i længere perioder af gangen, som fx efter dagsregn.
Er du i tvivl, kan du teste ved at grave plantehullet, fylde det op med vand og se hvor hurtigt vandet trækker væk. Det skal være trukket væk i løbet af 12 timer.

Er din jord som udgangspunkt blød, lækker, luftig og muldrig, kan du roligt plante direkte i den - men sådan forholder det sig jo ikke altid. Læs her om de forskellige udfordringer der kan være med havens jord, og hvordan du retter op på dem.

Når jordbunden er i orden, graver du plantehullet - det skal være mindst 3 gange så stort som træets rodklump. Når du har gravet hullet, løsner du det i bunden med en greb.



Nu planter vi!

Mens du graver, kan pottegroede træer med fordel stå "med fødderne i vand" i en stor spand - eller ligge med potten i en trillebør med vand - så hele rodklumpen er godt vandmættet inden du planter.
Sæt ikke klumpplanter i blød, da dette kan opløse klumpen og skade etableringen.
Vand i stedet godt, når planten er placeret i plantehullet og stabiliseret med eventuel opbinding.

Placer rodklump/potteklump centralt i hullet, fyld hullet op med muld og træd denne til så den har god kontakt til klumpen.  Etabler den nødvendige opbinding til planten.
Husk plantedybden: Meget få træer tåler nemlig at have stammebark gemt under jordniveau. Plant derfor træet i tilnærmelsesvis samme dybde, som det tidligere har stået i.

Vil du hjælpe træet ekstra godt i gang, drysser du i forbindelse med plantningen . Bio Planteaktivator i plantehullet.
Bio Planteaktivator fremmer jordens mikroliv og udgør en fantastisk starthjælp til alle planter i haven, idet de mikroskopiske svampe indgår gavnligt samarbejde med de nye rødder og hjælper dem til en øget næringsstof- og vandoptagelse.

Når træet er placeret, bundet til og halvdelen af jorden er kastet på og trådt til, fyldes hullet op med vand. Når vandet er sivet ned, fyldes det sidste jord på, så der nu er max 2 cm jord ind over knuden på klumplærredet eller overkanten af potteklumpen.
Træd atter jorden til, denne gang let.



Den nødvendige opbinding


Korrekt opbinding redder plantens liv: det er ikke plantens top, som behøver opbindingen, men tværtimod dens rod. 

Når roden bevæger sig, knækker de nye sprøde rodhår, der skal vokse ud og forankre planten, samt forsyne planten med vand og næring. Når rodhår knækker, dannes der ganske vidst nye og dette kan planten gøre mange gange. Men for hver gang hvis de knækker, forsinkes træets etablering på voksestedet.
Dermed vil træet forblive som var det nyplantet og vedblivende kræve meget vand.

Når de nye hårrødder skades, etableres planten ikke på sit voksested - så husk en god, kraftig opbindingspæl eller to - og et materiale, som ikke laver gnavesår på planten, fx jutesele.

Skal du plante et større træ, anbefaler vi pæle med minimum en diameter på 7 cm. Pælen graves ned, så den står stabilt – det er som regel ca en trediedel af pælens samlede længde.
Vi anbefaler 1-2 pæle til mindre træer, og to-tre pæle til større træer, afhængig af hvor meget det blæser, hvor træet skal plantes.

Højere toppodede træer kan undertiden være forsynet med en støtte i form af en bambusstok, bundet tæt til stammen. Især på vindudsatte områder anbefales det at lade træet beholde denne stok i 2 vækstsæsoner, da tætte kroner og stort løv kan give et uventet stort træk i den unge stamme med skader og brud til følge.

Find materialerne til korrekt opbinding her


Vand er liv

Etableringen af et nyt træ kræver ikke bare korrekt opbinding, men også korrekt og tilstrækkelig vanding.
Vi anbefaler, at du vander med vandingspose, frem for med vandkande eller haveslange.
Vandingsposen slipper vandet lige så stille ned i jorden, hvor de tørstige rødder venter, og vær sikker på at hver eneste dråbe bliver brugt.
Bruger du den grønne vandingspose, der skal monteres opretstående, kan du med fordel montere vandingsposen på opbindingsstokken, hellere end på træet, hvor barken kan lide skade af den stadige tildækning. Er der tale om en busk eller om et træ uden opbinding, bruges i stedet den runde vandingspose, der kan lægges på jorden.

Start vandingen af stedsegrønne træer allerede i vinterhalvåret, hvis der har været perioder med stærk sol eller vind, samt efter perioder med frost uden snedække.
Løvfældende planter kan i reglen vente til starten af april - men hold øje med tørkeindekset: Det ville da være en skam, hvis dit fine træ tog skade og gik i stå i væksten!


Husk, at træerne ikke har glæde af vandet, hvis de står "i græs eller ukrudt til anklerne"  
Især græsset er en farlig konkurrent om både vand og næring, men flerårigt ukrudt er ikke bedre.
Hold derfor i etableringsperioden altid mindst 80 cm i diamater fri for vegetation - hellere 100 cm.

Træer skal have noget at leve af - især, hvor du hurtigt ønsker at opnå en god tilvækst
Gødning gives i månederne april, maj, juni og juli - brug en organisk havegødning. Bor du på udsat plads, anbefaler vi tillige en decideret efterårsgødning i august-september måned.

Blev du planteklar? Ellers husk, at du altid kan spørge gartnerne! Det er helt gratis - bare skriv til os!