Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hæk-liguster / Ligusterhæk 'Liga'

Ligustrum vulgare 'Liga'

 • Ligusterhækken beholder de fleste af sine blade hele året rundt og er dermed delvist stedsegrøn. 
 • Det er en 3 årig hækplante med mange grene, som giver en flot og tæt hæk
 • Barrods er en billig løsning til dig, der kan vente, til den er i fuld størrelse. 
Mængderabat
Antal Pris
Fra 10 stk 19,95 kr.
100 stk Spar 4,00 kr./stk 15,95 kr.
500 stk Spar 6,00 kr./stk 13,95 kr.
1000 stk Spar 7,00 kr./stk 12,95 kr.

Angiv antal

Samlet pris

199,50 kr.

19,95 kr./stk

Bemærk dette er en sæsonvare som leveres i perioden fra uge 41 til uge 25

Hvor meget skal du bruge? Beregn antal
meter
Anbefalet antal pr. løbende meter er 4 stk.

Ligusterhæk 'Liga'

Anvendelse:
Liguster ‘Liga’ er en af de mest populære hække her herhjemme. Det er den blandt andet, fordi den er delvist stedsegrøn, dvs. den beholder en del blade hen over vinteren. Ligusterhækken er en tæt hæktype, der udvikler en god forgrening, hvilket gør den til en god afskærmning til villavejen eller naboen. 

Vækst:
Ligusterhækken skal gerne placeres i sol eller halvskygge. Ligusterhækken er særlig kendt for sin kraftige vækst, og er derfor populær i nye beboelser eller offentlige parker, hvor hækken hurtigt skal vokse til. 

Bladene på liguster 'Liga' er mørkegrønne og ovale. I juni-juli måned får hækken små hvide blomster, der senere udvikler sig til små sorte bær, som fuglene holder af at spise. Vælger du at plante ligusterhæk, får du en hæk, der kan blive helt op til 4 meter høj. Du kan dog altid klippe hækken i den ønskede højde, så den passer til netop din have.

Plantning:
Ligusterhækken skal plantes i almindelig havejord. Hvis du planter i let sandet jord, bør du tilsætte jordforbedring. Den skal vandes i løbet af det første etableringsår, for at udvikle et godt rodnet. Når du vander din ligusterhæk, vil det være en god idé at bruge en siveslange, da den vil give din hæk den helt korrekte mængde vand. Gød gerne din ligusterhæk regelmæssigt i vækstsæsonen med f.eks. en organisk gødning eller en NPK gødning. 

Bemærkninger:
Vores ligusterhække er produceret i Danmark. Det betyder, at hækplanterne er fuldt ud hårdfør til det danske klima. Din ligusterhæk kan klippes 1-2 gange om året, for at beholde form og tæt vækst.
Ligusterplanten og dens bær er giftige for mennesker at spise. Derimod vil den tætte vækst og bærrene tiltrække et væld af fugle i haven. 

Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Hvid
Blomstring Sommer
Bladtype Bladbærende
Lysforhold Fuld sol, Skygge
Højde 2-4 m.
Duft Ja
Hæktype Klippet hæk
Kategori Top 10

Ligusterhækken - plantning og pasning 

Ligusterhækken er en af de mest populære hække blandt de danske haveejere, og det forstår man godt hvorfor. Den besidder en masse gode egenskaber, som mange finder attraktive. 

Liguster er en stedsegrøn hæk, der beholder sin fine, grønne farver året rundt. Det er en kraftigt voksende hæk, der hurtigt vil vokse sig stor og tæt. Om sommeren vil ligusterhækken blomstrer smukt med små, hvide blomster, der senere bliver til sorte bær. Blomsterne og bærrene tiltrækker henholdsvis insekter og fugle til haven. 

Derfor skal du vælge liguster i haven

Der er mange grunde til, at du skal vælge liguster i haven. Nedenfor har vi samlet nogle af de vigtigste argumenter for at vælge liguster i haven. 

 • Grøn året rundt:  De nyere sorter af liguster, heriblandt liguster 'Liga', udmærker sig ved at være næsten grøn hele året rundt. Det gælder især, hvis vinteren er mild. 
 • Hårdføre overfor vindforhold: Ligusterhækken overlever fint på steder, der er udsat for hård vind. 
 • Tåler fugtig og tung jord: Er din jord fugtig og tung, så er ligusterhækplanter et godt valg. De klarer sig nemlig fint under netop disse forhold. Hvis du har en meget tung jord, vil det dog altid være en fordel at udbedre denne inden plantning. 
 • Rammes kun i få tilfælde af skadevoldere: Ligusterhækken klarer sig generelt godt mod skadedyr og en sund hæk rammes kun sjældent af angreb fra eksempelvis lus.

De mest populære sorter af liguster 

Der findes to arter af liguster, som er de mest almindelige herhjemme. Den ene sort hedder ligustrum vulgara og er den mest almindelige, mens den anden hedder ligustrum ovalifolium og er også kaldet storbladet liguster Den primære forskel, der på de to arter, er formen på bladene. Som navnet hentyder har den storbladet liguster langt større blade end den almindelige liguster. Desuden er er den storbladet liguster mindre hårdfør, og tåler ikke i lige så høj grad det kolde danske klima. 

Der findes flere forskellige sorter af liguster. De mest populære sorter er: 

 • Ligustrum vulgara 'Liga': Liguster 'Liga' er den mest anvendte sort herhjemme, da det er den mest hårdføre og robuste sort af dem alle. Den er delvist stedsegrøn og får små mørkegrønne blade. 
 • Ligustrum vulgara 'Atrovirens Select': Liguster 'Atrovierens Select' er også grøn hele året rundt. Bladene bliver en anelse mørkere i farven end liguster 'Liga'.  
 • Ligustrum ovalifolium: Denne ligustervariant får store ovale blade, og bliver derfor også kaldet storbladet liguster. Den tåler ikke kolde temperaturer i samme grad som liguster 'Liga'. 

Hvornår kan man plante ligusterhæk?

Tidspunktet for, hvornår du skal plante hæk afhænger af, om du har købt hæk i potte, med klump eller som barrod. Ligusterhækplanter med barrod kan plantes mellem løvfald og løvspring. Liguster som barrodsplante har ingen jord omkring rødderne, og den skal derfor bruge vinteren på udvikle sine rødder i jorden.  Ligusterhækplanter med klump kan plantes i september/oktober eller i april/maj. Hvis du køber ligusterhækplanter i potte, kan du plante hele året rundt, da rødderne allerede har etableret sig i potten. 

Hvordan planter man ligusterhæk? 

Når du planter din ligusterhæk, er det først og fremmest vigtigt, at rødderne holdes fugtig, så hækken ikke udtørrer. Nedenfor finder vejleder vi dig, så du er sikker på at få succes med plantningen af din ligusterhæk. 

 1. Først og fremmest skal du sørge for, at jorden, du planter i, er optimal. Bland eventuelt lidt jordforbedring i jorden, så du er sikker på, at hækplanterne har du bedste betingelser fra start. 
 2. Grav en rende til ligusterhækplanterne. Renden skal være mindst 40 cm. bred og lige så dyb. Som tommelfingerregel skal hullet være samme dybde som røddernes længde. På den måde undgår du, at rødderne bliver bøjet under plantningen. 
 3. Placér hækplanterne i hullet og fyld til med jord. Træd jorden forsigtigt til med et let tryk med foden på hver side af planterne. 
 4. Vand hækken godt igennem. Det er vigtigt, at du giver de nyplantede ligusterplanter rigeligt med vand, så de kommer godt fra start.

Vil du læse mere om, hvordan du planter hæk? Så tag et kig på vores artikel "Hvornår planter man hæk? Og hvordan gør man?"

Hvordan passer man sin ligusterhæk? 

Ligusterhækken kræver ikke meget pasning, da det en hårdfør og modstandsdygtig hæk. Det er dog vigtigt, at du giver hækken rigeligt med vand, særligt i de første par år. Her vil det være en god idé at benytte en siveslange til formålet. En siveslange vil kunne dosere den rette mængde vand til hækken, så den aldrig udtørrer. 

Når din ligusterhækplanter er 2-3 år, vil man betegne den som en veletableret hæk. Den vil dermed kunne klare sig med det vand og næring, som allerede er til stede fra naturens side. Du kan dog med fordel give din hæk lidt ekstra gødning i efteråret, så den får de bedste betingelser henover sommeren. 

Vil du læse mere om, hvordan man passer sin ligusterhæk? Så tag et kig på vores artikel "Sådan passer du din hæk"

Hvordan klipper man ligusterhæk?

En ligusterhæk skal gerne klippes 1-2 gange om året. Hvis din ligusterhæk er nyplantet, skal du dog vente med at klippe hækken indtil den når, den ønskede højde. Du kan i stedet nøjes med at klippe den i siderne. 

Når du klipper din ligusterhæk, er det en god idé at tjekke hækken for fuglereder. Liguster er en meget tæt hæk, hvor fuglene holder af at yngle. Derfor anbefaler vi at gennemgå den for fuglereder, inden du går i gang med hækklipperen. 

Vil du læse mere om hækklipning? Så tag et kig på vores artikel "Hvornår klipper man hæk? Og hvordan gør man?"

Video

Vi anbefaler også

Jordforbedring fra Champost
Bestseller

Jordforbedring fra Champost

Jordforbedring fra champost 50 Liter sække

Fra

69,95 kr.
Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.
Bestseller

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m. 2 pæle ø5 150 cm., 10 m. 3mm. tråd

69,95 kr.
Bio Plante Aktivator / Mycoplant
Bestseller

Bio Plante Aktivator / Mycoplant

Bio plante aktivator / mycoplant 5 kg sække

Fra

249,00 kr.
Siveslange komplet pakke
Bestseller

Siveslange komplet pakke

Siveslange komplet pakke 30 meter

499,00 kr.
Hæk- og Stedsegrøngødning 5 liter
Bestseller

Hæk- og Stedsegrøngødning 5 liter

Hækgødning 5 liter 5 liter spand

Fra

94,95 kr.
Bindetråd 3,0 mm 10 m
Bestseller

Bindetråd 3,0 mm 10 m

Bindetråd 3,0 mm 10 m

39,95 kr.
Hækjord til plantning af hæk
Fragtfri

Hækjord til plantning af hæk

Hækmuld til plantning af hæk Bigbag 900 liter

Fra

1.149,00 kr.
Tonkin stokke

Tonkin stokke

Bambus stokke 10 stk. pakke, 210 cm.

129,95 kr.