Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Kobberrose

Rosa glauca

Angiv antal

Samlet pris

52,46 kr. -25%

Normalpris 69,95 kr./stk

Tilbuddet udløber 30/09/21

Bemærk dette er en sæsonvare som leveres i perioden fra uge 40 til uge 24

Vækst

Vækstform Kraftigt voksende rose med stive oprette, grene og busket vækst. Rosen har mange og kraftige torne. Rosen bliver typisk mellem 1 og 2 meter høj og bred. Da den spreder sig med udløbere, kan den med tiden danne et meget tæt krat.
Vækstkraft Rodnettet er kraftigt, med mange hovedrødder og side rødder, med rodnettet er kun svagt forgrenet. 

Blade 

Udseende Bladene er sammensatte og består af 5-7 småblade, som er runde til ovale. Farven er blank grøn og bladene har en dobbelt savtakket bladrand. Rosen har fået sit navn, fordi at bladene dufter af æble eller vin, når man gnider på dem. 

Blomster

Udseende Blomsterne er 5-tallige og har en dyb rød til cerise-rød farve og en lidt lysere midte. Blomsterne springer ud i midt maj og b løber frem til midt juni.
Bestøverforhold Bliver bestøvet af bier og andre insekter.

Frugter

Udseende Æblerosen har små og aflange. de er besat med små, kirtellignende hår og de modnes i oktober og november. Frugterne er yndet spise af fuglevildt. 

Bemærkninger

Æblerosen er naturligt forekommende i Danmark og resten af Skandinavien, hvor den vokser på skråninger, overdrev og i læhegn.

 Æblerose tåler meget vind, fugtig jord og skal helst stå lyst.

Bladfarve Blå
Blomsterfarve Rosa
Blomstring Jun, Jul
Lysforhold Fuld sol, Halvskygge
Vækst Kraftig
Højde 2-3 m.
Bredde 1.2-1.5 m.
Duft Ja


Roser i haven 

Roser er en af de smukkeste planter der findes og pryder haven med flotte farver og en vidunderlig duft. Det er en af de mest populære planter ikke bare i de danske haver men rundt om i hele verdenen. Bliver man bedt om at liste blomster op, vil rosen blive nævnt hos langt de fleste mennesker.

Rosen er kendt i hele verdenen, og derfor er blomstarten også blevet et kendt symbol på kærlighed. Og som om det ikke skulle være nok, så bliver rosen også beskrevet som 'blomsternes dronning'. Det er blomsten over dem alle. 

De fleste kan ikke få nok af den smukke blomsterart, og derfor er rosen også én af de planter med flest forskellige sorter. Igennem flere hundrede år har rosenavlere krydset sorterne. I dag ser vi stadig nye hybrider og sorter på markedet. 

Hvilke roser skal du vælge? 

Der er mange til at tage stilling til, når du skal vælge dine roser til haven. Du bør blandt andet tænke over formålet med dine roser. 

Skal de stå i krukke? Skal de klatre op ad en mur? Skal de stå i et bed i haven? 

Desuden bør ud overveje, hvilke farver du vil gå efter, og om du vil prioritere en rose med en stærk duft. Nedenfor gennemgår vi nogle af de vigtigste overvejelser, du bør gøre dig, inden du lægger dine roser i kurven. 

Roser som barrod 

Når du køber roser, kan du vælge at købe dem barrods. Det vil  sige, at jorden omkring rødderne er rystet af og rødderne derfor er helt bare. Det er den billigste måde at købe roser på, da de er nemmere for producenten at håndtere. Desuden skal man være opmærksom på, at disse roser ofte være klippet tilbage til omkring 15 cm over jorden, når de modtages. Man kan kun plante barrods roser, når planterne er i vækstdvale. Dvs. fra omkring start oktober til maj/juni. 

Roser i potte

I sommer perioden kan man købe roser med potter.  Der kan være mange stadier på de roser, man køber i potte. Nogle kan være relativt friske planter, som først er ved at vokse i rødderne. Andre kan være ældre planter, endda nogle med blomst. Roser vokser hurtigt. Jo senere på sommeren, man køber roser i potter, jo mere udvoksede er de.  Mange barrodsplanter bliver plantet i potter omkring maj og er helt færdigudviklende i løbet af juli. Men med forsigtighed kan roserne plantes hele perioden.


Hvor skal dine roser placeres? 

Det er vigtig at tænke over placeringen, når du skal vælge dine roser. 

Roser til skygge

Langt de fleste roser foretrækker rigeligt med sollys, så de kan vokse sig store og smukke. Er din have primært i skygge, så findes der også roser som kan klare en skyggeholdig placering. Her er det dog vigtigt, at kende til disse specifikke sorter, så man ikke får købt en rose, der senere vil dø ud på grund af manglende sollys. Vi har samlet et solidt udvalg af roser, som tåler skygge. 

Læs mere: Hvilke roser kan du plante i skygge?

Roser til krukker? 

Det kan være en fordel at plante roser i krukker. Først og fremmest kan man nyde sine smukke roser helt tæt på. Desuden slipper man for at skulle luge for ukrudt, og beskæringsarbejdet er uden tvivl nemmere, da man kan komme til rosen fra alle sider. Der findes nogle rosenarter, som er bedre egnet end andre til at blive plantet i krukker. Vi har samlet 8 smukke roser, der alle vil kunne trives i krukker. 

Læs mere: Roser i krukker - hvilke skal du vælge? 

Roser som bunddække? 

Et godt og tæt bunddække dækker hele jorden, og holder dermed ukrudt væk fra bedet. Men det er ikke kun praktisk - det er også utroligt smukt at se på. Roser kan også fungerer som bunddække, da nogle sorter er lavt voksende og vokser meget tæt. Det kan være svært at overskue, hvilke planter der fungerer bedst som bunddække, og derfor har vi samlet 7 roser, som er særlig velegnet. 

Læs mere: 7 roser som bunddække


Roser med en vidunderlig duft 

Langt de fleste roser har en vidunderlig duft, der breder sig i hele haven. Duften af roser på en varm sommerdag, kan næsten være ligeså tung som parfume. Selvom de fleste roser dufter dejligt, så har de dog forskellig dufte afhængig af sorten. Nogle er søde andre friske. Det er helt op til den enkelte, hvilken duft man foretrækker. Vi har samlet 9 forskellige roser med forskellige dufter, så du kan få overblik over, hvilke roser du helst vil dufte til i haven. 

Læs mere: 9 roser med en vidunderlig duft. 

Sådan planter du roser

Når du planter dine roser er det vigtigt at have helt styr på placeringen. Medmindre du har valgt roser egnet til skygge, skal du gerne finde et solrigt sted med hverken for lidt eller for meget vind. Desuden er det vigtigt at du finder et område, hvor der er rigeligt med fugt. Roser er en tørstig plante, og får de ikke rigeligt med vand og fugt, vil de efterhånden visne og dø ud. Vi har lavet en udførlig plantevejledning til roser, så du ved præcis, hvordan du skal plante dine roser trin for trin. 

Læs mere: Sådan planter man roser

Pasning og pleje af roser

Det anbefales generelt, at roser plantes med tre-fem planter pr. kvadratmeter. Hvis du imidlertid planter roserne som hæk, skal du i stedet plante to-tre planter pr. kvadratmeter, så roserne får mere luft omkring.

Gødning er en vigtig del af forplejningen af roser, hvis man vil opnå et godt resultat og sikre sig en rig blomstring. Man skal gøde første gang i det tidlige forår, dvs. omkring marts/april. Jorden kan med fordel også suppleres med rosen jord eller god kompost. Roserne skal igen gødes i maj/juni - dog senest i midten af juli.

For at få succes med roserne i din have, så er det essentielt at du husker at vande roserne. Hvor meget vand du skal give dem afhænger af din jordtype. Hvis din jordtype er sandet, så skal dine roser have mere vand end hvis det er en mere lerholdig og god jord. Det kan jo variere med vejret, men i tørre perioder som juni og juli kan det være en god idé at give dine roser ekstra meget vand. 

Læs mere: Sådan passer du dine roser

Undgå at dine roser får sygdomme 

Du kan selv forebygge haverose angreb ved bl.a. at sørge for en korrekt beskæring, samt jævnlig vanding og gødning i følge forskrifterne. Ligeledes er det vigtigt, at alle sygdomsramte og beskadigede grene fjernes helt ved hård beskæring. Vær opmærksom på at storblomstrende roser lettere bliver angrebet af sygdomme og skadedyr end andre rosetyper.

Hvis dine haveroser rammes af stråleplet, kan du i nogen grad reducere det, hvis de syge blade fjernes i tide og der sprøjtes med et rosensvampemiddel, når du har konstateret et angreb. Angribes roserne af bladlus, behandles disse med insektsæbe. Du kan også sørge for, at der mange fugle i haven til at spise insekterne ved at sætte fuglekasser op. 

Læs mere: Sådan undgår du at dine roser får sygdomme


Vi anbefaler også

Rosenjord m/ler fra Champost
Bestseller

Rosenjord m/ler fra Champost

Rosenjord m/ler fra champost 50 Liter sække

Fra

69,95 kr.
Bio Rosen Gødning 6-2-8 (+2)
Bestseller

Bio Rosen Gødning 6-2-8 (+2)

Bio rosen gødning 6-2-8 (+2) 10 kg sække

Fra

169,95 kr.
Biologisk Kakao-flis
Bestseller

Biologisk Kakao-flis

Biologisk kakao-flis 50 Liter sække

Fra

69,95 kr.
Lergranulat 9 liter

Lergranulat 9 liter

Lergranulat 9 liter

Fra

49,95 kr.
MaxiFlex - Ultimate
Bestseller

MaxiFlex - Ultimate

MaxiFlex - Ultimate Str 6

Fra

34,95 kr.
MaxiDry

MaxiDry

MaxiDry - ¾ belagt strikhandske Str 6

Fra

39,95 kr.
Felco beskærersaks nr. 2
Bestseller

Felco beskærersaks nr. 2

Felco beskærersaks nr. 2 Standard

359,00 kr.