Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Surbær til hæk

Aronia melanocarpa

 • Planten har mørkegrønne blade, der skifter til kobberrød i efteråret. 
 • Hårdfør plante, der tåler både fuld sol, skygge og vind. 
 • Den er middelt voksende og anvendes primært i haver og parker. 
 • Surbær kan anvendes til marmelade
Mængderabat
Antal Pris
Fra 1 stk 549,00 kr.
10 stk Spar 74,00 kr./stk 475,00 kr.
100 stk Spar 124,00 kr./stk 425,00 kr.
250 stk Spar 174,00 kr./stk 375,00 kr.
500 stk Spar 200,00 kr./stk 349,00 kr.
1000 stk Spar 224,00 kr./stk 325,00 kr.

Angiv antal

Samlet pris

549,00 kr.

Hvor meget skal du bruge? Beregn antal
meter
Anbefalet antal pr. løbende meter er 2 stk.

Surbær til hæk

Attraktion:  Smukke orangerøde høstfarver over en længere periode. Hvide blomster og mange, spiselige, sorte bær. 

Hårdførhed: Rigtig god hårdførhed, selv på udsat plads. Trives på de fleste jordtyper, som ikke er direkte vandlidende. 

Vækst og løv: Elliptiske blade, som i udspring er kobberrøde, senere mørkegrønne.
Velforgrenet vækst med mange, tynde grene. Busken anvendes også uklippet i hegn og som fritstående på steder hvor man ønsker en middelstor blomstrende og frugtbærende busk med iøjnefaldende høstfarver.

Blomstring:  Især ældre hække får i maj-juni mange små hvide blomster i fladrunde hoveder. Blomsterne har en let duft, som kan minde om hvidtjørnens.
Efter blomstringen ses talrige store sorte, spiselige bær, som også er meget yndet af fugle. Blomstring, bærsætning og høstfarver bedst på en lys eller kun let skygget placering.

Vækst: Velforgrenet middelstor busk med tynde grene. Planterne udvikler sig ensartet og giver især en smuk uklippet hæk.

Plantning:
Surbær trives i de fleste jorder, som ikke er vandlidende. Planternes trivsel afhænger dog i et vist omfang af jordkvaliteten, hvorfor du med fordel kan overveje inden plantningen, om du bør tilsætte jordforbedring, eller måske dræne.
Hække skal vandes gennem etableringsfasen, for at udvikle et godt rodnet. Planter du hæk eller hegn, vil det være en god idé at bruge en siveslange, da den vil give din hæk den helt korrekte mængde vand. Gød gerne din hæk/dit hegn regelmæssigt i vækstsæsonen med f.eks. en organisk gødning eller en NPK gødning. For mere detaljeret plantevejledning, se fanen med vejledning

Anvendelse:
Surbær er meget sunde, da de har et meget højt indhold af antioxidanter og vitaminer.

Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Hvid
Efterårsfarve Røde
Blomstring Forår
Bladtype Løvfældende
Lysforhold Fuld sol, Halvskygge
Vækst Middelt voksende
Højde 1-2 m.
Bredde 60-90 cm
Duft Nej
Anvendelse Haver og parker
Modning Sep
Hæktype Klippet hæk, Uklippet hæk
Placering Sol

Surbær som hækplante

Aronia danner en dejlig, robust og farverig hæk, som  giver liv i haven. Fuglene er nemlig ekstremt glade for denne hæk, der producerer lækre bær, og dernæst udgør et dejligt hjem for fuglereder.

 

Hvordan planter man Surbær? 

Barrodede planter leveres i en sæk, der er lukket med en syning eller de kan leveres med en pose om rødderne, der så er bundet sammen. Barrodsplanter skal anbringes køligt og skyggefuldt efter modtagelse og sækkene åbnes først når de plantes.

Barrodsplanter udenfor kølehus, kvalitetsforringes efter kort tid -  derfor skal de plantes hurtigst muligt og helst inden for få dage.

Barrodsplanter må ikke tørre ud, men må heller ikke være våde i lang tid. Læg derfor aldrig barrodsplanter oven på jorden, men tag bundterne ud enkeltvis og først når du er klar til at plante dem med det samme.

 • Først og fremmest skal du sørge for, at jorden, du planter i, er optimal og at der ikke er problemer med stående vand. Er din jord af mindre god kvalitet, kan du med fordel anvende jordforbedring, eller du kan tilkøbe decideret hækmuld.

 • Grav en rende til planterne. Renden skal være mindst 40 cm. bred og lige så dyb. Som tommelfingerregel skal hullet være af mindst samme dybde og bredde, som rødderne, når de er bredt ud.

 • Tag bundterne op af posen enkeltvis og luk posen igen.
  Skærer båndene om bundterne op og læg det løse bundt i en plastpose, så rødderne her holdes fugtige. Forekommer planternes rødder dig at være tørre, når du åbner posen, kan du med fordel dyppe rødderne i en tynd vælling af jord og vand - en såkaldt opslæmning.

 • Placér nu hækplanterne i hullet og fyld til med jord. Rødderne skal bredes ud, og planten skal efter plantning stå i samme dybde,, som den har gjort tidligere. For dyb eller for overfladisk plantning sinker etableringen.
  Træd jorden til på hver side af planterne.

 • Vand hækken godt igennem, så jorden vandes til omkring rødderne.
  Det er vigtigt, at du passer de nyplantede surbær med vand, så de kommer godt fra start. Vær især opmærksom på at nyplantede buske fordamper meget vand fra toppen, i tørt, varmt eller blæsende vejr.

 

Hvordan passer man sin Surbærhæk? 

Surbær danner naturligt en bred og tæt hæk med afrundet top. Det er dog vigtigt, at hækken ikke mangler hverken næring eller vand - og at den ikke skal konkurrere med græs eller ukrudt om næringen.
Særligt i de første par år, kan udtørring sætte planterne meget tilbage. Her vil det være en god idé at benytte en siveslange til formålet.

Gødskning bør ikke foretages senere end 1. august, med mindre der anvendes en decideret efterårsgødning.
Derfor er gødskning ikke strengt nødvendigt ved efterårsplantning - men det følgende forår bør der, nøjagtigt som ved forårsplantning gødes ( med f.eks. BIO HAVEGØDNING ) i april, maj og juni. Gødning bør aldrig udlægges i planterenden, men bør spredes oven på jorden.

En etableret hæk vil oftest kunne klare sig med det vand og næring, som allerede er til stede fra naturens side. Hækken kvitterer dog altid for en tilførsel af organisk gødning, ligesom man på især udsatte pladser kan se gavn af en decideret efterårsgødning.

Hvordan klipper man Surbærhæk?

En hæk  af surbær bør ikke klippes for smal, da det går ud over både blomstring og bærsætning og hækkens stabilitet, hvis den bliver for smal.
På grund af planternes ensartede udvikling, bliver hækken ofte meget velformet som uklippet. Uklippede hække kan med års mellemrum foryngelsesbeskæres ved at skære op mod 25% af de ældre grene kraftigt tilbage, så der er plads til nye unge skud.

Ønsker du en klippet hæk af surbær, bør den af hensyn til eventuelt snetryk formes, så den er bredest forneden og smallest foroven. Hermed sikrer man også at der kommer lys til bunden af hækken, så at den forbliver frisk og grøn helt ned til jorden.

Når du klipper dine surbær, er det en god idé at tjekke hækken for fuglereder. Surbær danner tætte buske med mange grenvinkler, hvor det er oplagt at placere en rede. Derfor anbefaler vi at du klipper udenfor yngleperioden.

Vi anbefaler også

Jordforbedring fra Champost
Bestseller

Jordforbedring fra Champost

Jordforbedring fra champost 50 liter sække

Fra

69,95 kr.
Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.
Bestseller

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m. 2 pæle ø5 150 cm., 20 m. 3,5mm. tråd

99,95 kr.
Bio Plante Aktivator / Mycoplant
Bestseller

Bio Plante Aktivator / Mycoplant

Bio plante aktivator / mycoplant 5 kg

279,95 kr.
Siveslange komplet pakke
-20%
Bestseller

Siveslange komplet pakke

Siveslange komplet pakke 30 meter

399,00 kr. 499,00 kr.
Hækgødning NPK 6-2-5 +2 Mg
Bestseller

Hækgødning NPK 6-2-5 +2 Mg

Hæk- og Stedsegrøngødning NPK 6-2-5 +2 Mg 5 liter spand

119,95 kr.
Grouw løvsuger med kværn

Grouw løvsuger med kværn

Grouw løvsuger med kværn

399,00 kr.
Hækjord til plantning af hæk
Fragtfri

Hækjord til plantning af hæk

Hækmuld til plantning af hæk Bigbag 900 liter

1.395,00 kr.
Tonkin stokke
Bestseller

Tonkin stokke

Bambus stokke 10 stk. pakke, 210 cm.

129,95 kr.