Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Klatrehortensia

Hydrangea anomala ssp. petiolaris

Mængderabat
Antal Pris
Fra 1 stk 1.199,00 kr.
10 stk Spar 200,00 kr./stk 999,00 kr.
50 stk Spar 300,00 kr./stk 899,00 kr.
100 stk Spar 400,00 kr./stk 799,00 kr.

Angiv antal

Samlet pris

1.199,00 kr.

Selvhæftende slyngplante, også egnet som bunddække under større forhold.
Bedst på en ikke for varm plads, gerne i halvskygge. Ikke til meget tør og let jord.
Ovale mørkegrønne blade i vækstsæsonen, lysende gule høstfarver.
Ældre grene med dekorativt afrullende bark.

I juni-juli talrige store, flade flødehvide blomsterstande. Såkaldt randblomstrende, idet blomsterstandens yderkant består af meget store blomster, mens midtens blomster er noget mindre og duftende, især i skumringsperioden.

Kan også anvendes som fritstående busk, og bliver i så fald meget bred og med næsten vandret forgrening.

Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Hvid
Blomstring Sommer
Bladtype Ægformede
Jordbund Middel
Lysforhold Fuld sol, Skygge
Vækst Middelt voksende
Højde 4-6 m.
Bredde 2-3 m.
Duft Nej
Anvendelse Haver og parker
Placering Sol

Forvandl kedelige overflader med slyngplanter i haven 

Slyngplanter - også kaldet klatreplanter - er som skabt til at omdanne et ellers kedeligt område i haven til frodige åndehuller. Grimme murværker, slidte hegn, gamle træstammer eller andet, der trænger til fornyelser, vil få hjælp fra slyngplanterne. 

Slyngplanter vokser hurtigt og kan skyde i vejret på bare få år. Det danske klima egner sig godt til slyngplanterne, og har du valgt nogle med blomster, kan du forvente at få en blomstrende væg i maj-juni eller senere på efteråret. 

Hvad er slyngplanter? 

Slyngplanter er kendetegnet ved at være klatrende planter, der vokser opad. De har fået deres betegnelser, da de enten klatre eller slynger sig omkring det, som de vokser ved. Det er meget forskelligt, hvordan planterne vokser. 

Nogle er selvhæftende og behøver derfor ikke noget at slynge sig omkring noget, da de limer sig fast til underlaget. Disse planter vokser ofte hurtigt. Andre behøver noget at kunne slynge sig omkring. 

Slyngplanter er meget alsidige og kan bruges til mange formål. De kan eksempelvis plantes op af en væg, et espalier eller en grim træstup, men kan også vokse vertikalt og fungere som smukt bunddække på skrænter. 

Slyngplanter er gode til at give haven højde og farve, hvilket især kan få små haver til at virke større. De Slyngende planter er et vidt begreb og dækker over mange forskellige typer af planter med forskellige kvaliteter. Nogle blomstrer rigt og dufter, mens andre planter er stedsegrønne eller får de mest fantastiske høstfarver. Nogle er meget kraftigt voksende og andre mere moderate og skal klippes tilbage årligt.

Det er derfor let at finde en slyngplante, der vil passe i netop din have. Er du i tvivl om, hvilke slyngplanter der passer til din have? Så tag et kig på vores artikel, hvor vi guider dig igennem et solidt udvalg af slyngplanter. Du kan også tage et kig på vores topkategorier inden for slyngplanter: 

  • Kaprifolie og Gedeblad
  • Klematis
  • Blåregn
  • Klatrehortensia
  • Rådhusvin og Vildvin
  • Efeu
  • arkitektens trøst 

Den populære klematis

Klematis er én af de mest populære slyngplanter i de danske haver. Udover dens lange blomstringstid får den store, smukke blomster i flotte farver. 

Farverne på en klematis afhænger af sorten. De fås i hvide, rosa og violette nuancer. Nogle varianter har sågar flere flotte striber. 

Højden på en klematis varierer meget. Nogle er meget lave og kompakte på omkring 1,5 meter, mens andre kan blive helt op til 10 meter høj. Variationen er stor. 

Det glæder også blomstens form, farve og størrelse. De kan være enkle med få blade eller helt tætfyldte med mange blade. 

Hvilken slyngplante skal du vælge? 

Når du skal vælge en slyngplante til din have, så kan det være en god idé at indtænke placeringen af planten. Nogle trives nemlig bedre i skygge end andre. Så er din have dækket for solen, så bør du gå efter en slyngplanter, der er hårdfør nok til netop sådan en placering. 

 Vil du have slyngplanter i krukker, er dette også en mulighed. Klematis og klatrehortensia er to planter, der begge egner sig til at blive plantet i krukker. 

Du kan også finde stedsegrønne planter, der er grønne hele året rundt. Alt i alt findes der et have af forskellige sorter med forskellige kvaliteter. 

Plantning af slyngplanter

Ofte er de klatreplanter, man køber, klippet i ca. 40-50 cm højde. Størrelsen kan variere lidt, da planterne er klippet tilbage af praktiske årsager. Deres evne til at klatre, betyder nemlig at planterne let vokser sammen, når de står ude på planteskolen.

De fleste slyngplanter trives bedst i almindelig havejord. De kan dog også trives fint i en lidt tungere jord, blot den er godt drænet, så der ikke står vand ved rødderne. 

Vil du vide mere om, hvordan du planter? Så tag et kig på vores plantevejledning for slyngplanter. Her finder du en guide til plantningen trin for trin samt en udførlig vejledning til, hvordan du opbinder de klatrende planter. 

Sådan passer du dine slyngplanter

De fleste slyngplanter er nøjsomme planter, som ikke kræver store mængder vand eller gødning, når de er veletablerede. De første vækstsæsoner er det dog vigtigt at sørge for, at planten ikke tørrer ud, og at de har rigeligt med gødning. 

Skal dine klatreplanter vokse op ad en flade, skal du binde planten tæt indtil fladen. Du kan bruge espalier søm eller espaliertråd til formålet. Planterne bruger normalt deres grene til at klatre med og kan derfor vokse op af stolper af træ. Ofte er det dog nødvendigt at hjælpe planten lidt på vej ved hjælp af opbindingstråd eller lignende. 

Vil du læse mere om, hvor meget gødning og vand dine planterne behøver? Eller læse, hvordan du undgår at dine slyngplanter for sygdomme? Så tag et kig på vores artikel, der guider dig igennem de vigtigste områder inden for pasning af slyngplanter. 

Beskæring af slyngplanter og klatreplanter

De fleste slyngplanter og klatreplanter skal du som udgangspunkt ikke beskære, men hvis det skal gøres, er det bedst, når deres vækst er sat i stå for vinteren. Normalt er det fra november til starten af april måned. 

Er din plante blevet for dominerende, er det ofte nødvendigt at beskære. I så fald kan man tynde ud ved at klippe ca. 1/3 af grenene af ved basis og forsigtigt trække grenene ud af slyngplanten. 

Ved nogle typer, fx efeu, kan det dog være meget svært, og i stedet for kan du klippe de grene. der stikker ud af. 

Det er bedst at beskære slyngplanter og klatreplanter når deres vækst er sat i stå for vinteren. Normalt fra ca. november til starten af april måned.

Vi anbefaler også

Handske MaxiFlex - Elite
Bestseller

Handske MaxiFlex - Elite

Handske MaxiFlex - Elite Str 6

Fra

39,95 kr.
Handske MaxiFlex - Ultimate
Bestseller

Handske MaxiFlex - Ultimate

Handske MaxiFlex - Ultimate Str 6

Fra

39,95 kr.
Slyngplanteholder Grøn, 20 stk.
Bestseller

Slyngplanteholder Grøn, 20 stk.

Slyngplanteholder grøn, 20 stk.

39,95 kr.