Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Haveiris

Iris 'Jane Philips'

Mængderabat
Antal Pris
Fra 1 stk 89,95 kr.
10 stk Spar 25,00 kr./stk 64,95 kr.
60 stk Spar 30,00 kr./stk 59,95 kr.

Angiv antal

Samlet pris

89,95 kr.

Planten får flotte lysviolette, 10 - 15 cm. store blomster. Den blomstrer fra maj- juni.Bladene er grønne og aflange.50 - 70 cm høj og 20 - 40 cm bred, som ofte bruges opretvoksende, hvor den plantes med 41 cm afstand. Plantes på en plads i haven, hvor der er fuld sol. Passes med mellem gødning - middelt voksende plante, som er fuldt ud hårdfør.
Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Violet
Blomstring Maj, Jun
Bladtype Aflange
Lysforhold Fuld sol
Vækst Normal
Højde 50-70 cm
Bredde 20-40 cm
Duft Nej
Anvendelse Haver
Placering Fuld Sol

Danmarks største udvalg af stauder

Stauder findes i alle størrelser og former. De urteagtige planter er med til at give haven liv med sine farver og dufte. Her på siden har vi Danmarks største sortiment. Vi har noget til enhver smag, om du er til de farverige stauder, de høje stauder, de bunddækkende stauder eller noget helt fjerde. Vores udvalg indeholder blandt andet:

 • Akeleje, Alunrod, Anemone, Asters, Astilbe, Blåkant, Bronzeblad, Daglilje, Fingerbøl, Floks, 
 • Hjerte-blomst, Hosta Funkia, Klokkeblomst, Kulsukker, Kæmpemargerit, Lavendel, Lungeurt,
 • Løvefod, Pæon, Ridderspore, Røllike, Salvie, Skønhedsøje, Snepude, Solhat, Stenbræk, Storkenæb, Storkonval

Stauder er flerårige urteagtige planter, hvis top visner ned hver vinter - og som hvert forår starter helt fra bunden på ny. Det er fascinerede hvert år at følge plantens udvikling fra nøgen jord til frodig plante, først med blad og siden med blomst. Stauder blomstrer ofte i mange måneder og er populære hos både mennesker og alle de små flyvende insekter, som finder deres føde i staudernes blomster.

Hvad er en staude?

En staude er en blomstrende, urteagtig plante, der alle har det til fælles, at de er flerårig. En flerårig staude betyder, at plantens underjordiske del vil eksistere i flere år, mens den del, der befinder sig over jorden, vil visne bort efter blomstring, og herefter vokse frem igen til næstkommende forår.  På den måde vil den i foråret begynde forfra med frodig ny top og ikke mindst: masser og masser af blomster. Køber du dine stauder udenfor vækstsæsonen, vil du derfor modtage planterne uden blomst og blad, lige som du undertiden i løbet af vækstsæsonen kan opleve at stauder sendes nedklippede.

Stauden findes dog også i en stedsegrøn form, hvor både den underjordiske- og overjordiske del overlever gennem vinteren og vil derfor stå pænt året rundt. Stedsegrøn er også betegnelsen man bruger indenfor andre plantesorter, når en plante holder sig i live hele året. Det gør sig eksempelvis gældende ved en Kirsebærlaurbær hæk og ved nogle buske og træer.

Navnet staude kommer af det oldhøjtyske 'studen', som groft oversat betyder 'at få til at stå'. Nogle af de stauder, som langt de fleste danskere har i haven er vilde stauder og findes også i naturen i forskellige dele af verdenen.  

Hvilken staude skal man vælge?

Stauder kan være vidt forskellige i både skrøbelighed og vækst, og det er derfor vigtigt at sætte sig ind i, hvilken plante der passer bedst til ens egen have og hvilket formål, den er tiltænkt. Der er eksempelvis stor forskel på blomsternes farve og størrelse samt farven på bladene.

Nogle er aggressive i deres vækst og kan brede sig langt fra det oprindelige plantested, mens at andre holder sig i ro og kan være skrøbelige overfor andre planter eller ukrudt der breder sig kraftigt.

Undersøg klimaet i din have

Inden man køber en staude skal man også undersøge klimaet i haven, hvor de skal stå, da nogle planter har nogle særlige behov. Ikke alle kan for eksempel tåle fuld sol i for lang tid og foretrækker i høj grad at få skygge. 

Andre stauder kan ikke tåle at stå i en jordtype, der er for tør.  Det er derfor altid en god idé at starte med at tjekke, hvilken jordtype man har, så man kan tage højde for det, når man skal købe en staude. På den måde sikrer man, at det bliver et flot syn, når man har plantet stauderne, og at stauderne trives i fremtiden. 

Undersøg staudernes blomstringstider

Langt de fleste stauder blomstrer i foråret eller den tidlige sommer. Vil du gerne have stauder, der blomstre det meste af sæsonen, så er det en god idé at supplere dit staudebed med sorter, der blomstre i sensommeren eller i efteråret. 

Sådan planter du dine stauder

Det er vigtig at kende den rette placering, inden du planter dine stauder. Find ud af, hvad dine stauder kræver af sol og skygge og placer dem således, du bedst mulig kan opfylde deres behov.  Nedenfor har vi lavet en guide til, hvordan du planter: 

 1. Først og fremmest er det en god ide at overveje sammensætningen af dine stauder. Find ud af, hvilke farver der passer godt sammen, og hvordan du ønsker at størrelsesforholdet på stauderne i bedet skal være. 
 2. Plant dine stauder tæt. Der bør være ca. 25 cm afstand mellem de små stauder og 50 cm afstand mellem de lidt større af stauder.
 3. Når du har plantet dine stauder er det meget vigtigt at vande i rigeligt. Dine nyplantede stauder skal gerne etablere et stærkt rodnet, og det gøres kun, hvis de får nok vand ved plantning. 
 4. Pas på med at gøde for hurtigt efter plantning. Stauderne skal gerne have ro til at etablere sig. 

Sådan passer du dine stauder 

Da der findes mange forskellige sorter og varianter, kan det være svært at give en generelt vejledning på, hvordan stauder skal passes. Nogle sorter er meget hårdføre mens andre er mere skrøbelige og kræver en del pleje. Sæt dig grundigt ind i den enkelte staude og find ud af, hvilke krav de har til pasning. 

Fælles for dem alle er dog, at de skal vandes. Det er altid bedre at vande i store mængder få gange end at sjatvande. Giv også gerne dine stauder en smule gødning lidt tid efter plantning, så de får en god start på vækstsæsonen. 

Hvordan håndterer du dine stauder om vinteren? 

Når kulden nærmer sig, vil dine stauder visne ned. Det er dog vigtigt at huske på, at stauderne stadig er i live under jorden og derfor vil vende tilbage, når foråret melder sin ankomst. Du behøver ikke at vinterdække dine stauder medmindre der er meget lave frostgrader. Ved en hård vinter kan det være fordelagtigt at dække dine stauder med nedfaldent løv, granris eller grene. 

De mest populære stauder 

Der findes et hav af stauder i forskellige farver, former og størrelser. Alligevel er der nogle gengangere. Nedenfor finder du nogle af de mest populære stauder lige nu: 

 • Hosta: Hosta/funkia er særlig populær på grund af sine smukke, hjerteformede blade. Farverne spænder bredt, og du kan finde hosta i grønne, hvide og rødlige nuancer. 
 • Høstanemone: Høstanemonen er en populær staude særligt på grund af sin sene blomstring. Høstanemonen blomstrer i modsætningen til mange andre stauder i efteråret. Denne staude er dermed et godt valg, hvis du ønsker have vekslende blomstringstider i haven. 
 • Kæmpestenbræk: Kæmpestenbræk er populær på grund af sine smukke lyserøde blomster. Desuden er den også velegnet som bunddække i haven. 
 • Storkenæb: Storkenæb findes i flere forskellige farver og størrelser. Fælles for dem alle er deres fine små blomster, der pryder smukt i bedet eller i krukken. 


Vi anbefaler også

Planteskolejord fra Champost
Bestseller

Planteskolejord fra Champost

Planteskolejord fra champost 50 liter sække

Fra

69,95 kr.
Biologisk Kakao-flis
Bestseller

Biologisk Kakao-flis

Biologisk kakao-flis 50 liter sække

Fra

69,95 kr.
Bio Havegødning 6-2-6 (+2)
Bestseller

Bio Havegødning 6-2-6 (+2)

Bio havegødning 6-2-6 (+2) 20 kg. sække

Fra

239,95 kr.
MaxiFlex - Ultimate
Bestseller

MaxiFlex - Ultimate

MaxiFlex - Ultimate Str 6

Fra

34,95 kr.
MaxiDry
Bestseller

MaxiDry

MaxiDry - ¾ belagt strikhandske Str 6

Fra

39,95 kr.
Plantebor til små potter
-20%
Bestseller

Plantebor til små potter

Plantebor 8 cm diameter

239,95 kr. 299,00 kr.
Kantplade 15 cm. Rulle 25 meter
Bestseller

Kantplade 15 cm. Rulle 25 meter

Kantplade 15 cm. rulle 25 meter

549,00 kr.
Felco beskærersaks nr. 2
-20%
Bestseller

Felco beskærersaks nr. 2

Felco beskærersaks nr. 2 Standard

399,00 kr. 499,00 kr.