Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Liguster 'Atrovirens Select'

Ligustrum vulg. 'Atrovirens Select'

 • Velkendt ældre sort af liguster, som stadig nyder popularitet.
 • Den klassiske vintergrønne hæk, med smalle mørkegrønne blade.
 • På ældre hække ses duftende hvide blomster i små toppe, senere sorte bær som spises af fuglene.
Mængderabat
Antal Pris
Fra 10 stk 27,95 kr.
100 stk Spar 4,00 kr./stk 23,95 kr.
250 stk Spar 8,00 kr./stk 19,95 kr.
500 stk Spar 11,00 kr./stk 16,95 kr.

Angiv antal

Samlet pris

279,50 kr.

27,95 kr./stk

Hvor meget skal du bruge? Beregn antal
meter
Anbefalet antal pr. løbende meter er 4 stk.

Ligusterhæk 'Atrovirens Select'


Attraktion:  Vintergrøn med smalle, læderagtige og mørkegrønne blade. Tæt vækst med mange, tynde grene, hvilket letter hækklipningen. 

Hårdførhed: God hårdførhed. Trives på de fleste jordtyper, som ikke er direkte vandlidende. Vokser fint under alle lysforhold.
Planten har mulighed for at tabe en del af bladene for dermed at mindske overfladearealet. Det giver planten ekstra gode muligheder for overlevelse i hårde vintre og på udsat plads. Bevarer i hårde vintre knapt så meget løv som den nyere sort 'Liga'

Vækst og løv: Smalle, blanke og mørkegrønne blade, som under normale vækst- og klimaforhold sidder på planten året rundt.
Velforgrenet vækst med mange, tynde grene, hvorfor den er velegnet til klippet hæk.
Busken anvendes også uklippet i hegn og som fritstående på steder hvor man ønsker en middelstor til stor vintergrøn, blomstrende busk.

Blomstring:  Ældre hække kan i maj-juni have en lille blomstring med duftende, hvide til cremehvide blomster i små toppe.
Efter blomstringen ses få sorte bær, som yndes af mange fugle, skønt de er uspiselige for mennesker.
Ønsker du at undgå blomstring og bærsætning i din hæk, kan du klippe den første gang umiddelbart før blomstringsperioden. Anvendes Atrovirens Select som klippet hæk, er planterne generelt ikke så blomsterrige.

Vækst:
Ligusterhækken skal gerne placeres i sol eller halvskygge. Ligusterhækken har under gode vækstforhold en ganske kraftig tilvækst, og er derfor populær hvor man hurtigt ønsker at etablere en hæk eller afskærmning.

Plantning:
Liguster trives i de fleste jorder, som ikke er vandlidende. Planternes trivsel afhænger dog i et vist omfang af jordkvaliteten, hvorfor du med fordel kan overveje inden plantningen, om du bør tilsætte jordforbedring, eller måske dræne.
Hække skal vandes gennem etableringsfasen, for at udvikle et godt rodnet. Når du vander din ligusterhæk, vil det være en god idé at bruge en siveslange, da den vil give din hæk den helt korrekte mængde vand. Gød gerne din ligusterhæk regelmæssigt i vækstsæsonen med f.eks. en organisk gødning eller en NPK gødning. For mere detaljeret plantevejledning, se fanen med vejledning

Bemærkninger:
Vores ligusterplanter er produceret i Danmark.

Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Hvid
Blomstring Forår
Bladtype Bladbærende
Lysforhold Fuld sol, Halvskygge
Vækst Kraftigtvoksende
Højde 2-4 m.
Bredde 30-50 cm
Duft Ja
Anvendelse Haver
Hæktype Klippet hæk
Placering Sol

Derfor skal du vælge ligusterhæk i haven

Ligusterhækken er en meget populær hækplante blandt de danske haveejere. Det er den af flere grunde: 

 • Ligusterhækken er grøn året rundt:  Den mest populære sort af  liguster er ‘Liga’', som udmærker sig ved at bevare en meget stor del af de grønne blade om vinteren.
  Jo bedre ernæringstilstand, desto grønnere en hæk - også i vintertiden. Den vintergrønne hæk udgør et dejligt redeskjul og vinterlæ for småfugle, som også med stor fornøjelse spiser de mange små sorte bær. 
 • Ligusterhækken er hårdfør: Det er en meget hårdfør og let dyrkelig hækplante, som også tåler en del vind. Den trives på de fleste jordtyper, som ikke er direkte vandlidende. Liguster vokser i de fleste jordtyper og passer godt til det danske klima. 


Hvilke typer findes der af liguster?

Der findes to arter af liguster, der anvendes som hække i Danmark: Den ene variant hedder Ligustrum ovalifolium - også kaldet storbladet, stedsegrøn liguster. Denne ligusterhæk adskiller sig fra den almindelige liguster, da den som navnet antyder har større blade. Desuden får friskgrønne, blanke blade, der stedsegrønne. På meget udsat plads, kan man efter hårde vintre undertiden se svedne skudspidser på den storbladede Liguster. Dette er primært en kosmetisk skade, som vil overvokses med det nye løvs udspring.

Den anden og mest almindelige sort hedder Ligustrum vulgare - almindelig Liguster. Dette er den mest populære sort, da det er en meget robust hækplanter, der tåler de langt de fleste forhold. Der findes flere forskellige sorter af den almindelige ligusterhæk i Danmark.

 • Ligustrum vulgare 'Liga': Liguster 'Liga' er den mest anvendte sort herhjemme, da det er den mest hårdføre og robuste sort af dem alle. Den er delvist stedsegrøn og får små mørkegrønne blade, hvide blomster og sorte bær. Selv klippede hække og ret unge planter blomstrer.
 • Ligustrum vulgare 'Atrovirens Select': Denne stort beholder stort set sine grønne farve året rundt. Bladene bliver en anelse mørkere i farven end liguster 'Liga' og sorten er ikke helt så ensartet. Denne sort anvendes især til at lappe eller fortsætte ældre ligusterhække, som oftest består af netop denne sort.  

Hvornår kan man plante sin ligusterhæk?

Ligusterplanter med barrod (bundtvare) og med rodklump (færdighæk) kan plantes i perioden fra oktober til april-maj.
Pottegroede Liguster uanset art, kan plantes hele året rundt, med undtagelse af perioder med dagfrost.

Hvordan planter man ligusterhæk? 

Barrodede planter leveres i en sæk, der er lukket med en syning, eller de kan leveres med en pose om rødderne, der så er bundet sammen. Barrodsplanter skal anbringes køligt og skyggefuldt efter modtagelse og sækkene åbnes først når de plantes. Barrodsplanter udenfor kølehus, kvalitetsforringes efter kort tid -  derfor skal de plantes hurtigst muligt og helst inden for få dage.

Barrodsplanter må ikke tørre ud, men må heller ikke være våde i lang tid. Læg derfor aldrig barrodsplanter oven på jorden, men tag bundterne ud enkeltvis, og først når du er klar til at plante dem med det samme.

 1. Først og fremmest skal du sørge for, at jorden, du planter i, er optimal, og at der ikke er problemer med stående vand. Er din jord af mindre god kvalitet, kan du med fordel anvende jordforbedring, eller du kan tilkøbe decideret hækmuld.

 2. Grav en rende til liguster hækplanterne. Renden skal være mindst 40 cm. bred og lige så dyb. Som tommelfingerregel skal hullet være af mindst samme dybde og bredde, som rødderne, når de er bredt ud.

 3. Tag bundterne op af posen enkeltvis og luk posen igen. Skær båndene om bundterne op og læg det løse bundt i en plastpose, så rødderne her holdes fugtige. Forekommer planternes rødder dig at være tørre, når du åbner posen, kan du med fordel dyppe rødderne i en tynd vælling af jord og vand - en såkaldt opslæmning.

 4. Placér nu hækplanterne i hullet og fyld til med jord. Rødderne skal bredes ud, og planten skal efter plantning stå i samme dybde, som den har gjort tidligere. For dyb eller for overfladisk plantning sinker etableringen. Træd jorden til på hver side af planterne.

 5. Vand hækken godt igennem, så jorden vandes til omkring rødderne. Det er vigtigt, at du passer de nyplantede ligusterplanter med vand, så de kommer godt fra start. Vær især opmærksom på at nyplantede Liguster fordamper meget vand fra toppen, i tørt, varmt eller blæsende vejr.

 

Hvordan passer man sin ligusterhæk? 

Ligusterhækken er en hårdfør og modstandsdygtig hæk. Det er dog vigtigt, at hækken ikke mangler hverken næring eller vand - og at den ikke skal konkurrere med græs eller ukrudt om næringen.
Særligt i de første par år, kan udtørring sætte planterne meget tilbage. Her vil det være en god idé at benytte en siveslange til formålet.

Gødskning bør ikke foretages senere end 1. august, med mindre der anvendes en decideret efterårsgødning. Derfor er det ikke strengt nødvendigt, at du gøder din ligusterhæk, når du planter den i efteråret. Når foråret melder sig, er det dog vigtigt, at du gøder din ligusterhæk med eksempelvis bio hækgødning i april, maj og juni.

En etableret hæk vil oftest kunne klare sig med det vand og næring, som allerede er til stede fra naturens side. Hækken kvitterer dog altid for en tilførsel af organisk gødning, ligesom man på især udsatte pladser kan se gavn af en decideret efterårsgødning.

Hvordan klipper man ligusterhæk?

En ung ligusterhæk bør ikke klippes, før de enkelte skud har nået den højde/bredde, som du ønsker, at hækken skal have. De første år, kan det derfor udmærket være, at du blot skal klippe enkelte skud eller toppe med en håndsaks. Lange sideskud kan med fordel flettes ind i hækkens forløb, i stedet for at klippe dem tilbage. 

Liguster har mange og tynde grene, hvilket gør den let at klippe. Af hensyn til snetryk bør man klippe sin hæk, så den er bredest forneden og smallest foroven. Hermed sikrer man også at der kommer lys til bunden af hækken, så at den forbliver frisk og grøn helt ned til jorden.

Når du klipper din ligusterhæk, er det en god idé at tjekke hækken for fuglereder. Liguster er en meget tæt hæk, hvor fuglene holder af at yngle. Derfor anbefaler vi at du klipper udenfor yngleperioden.

Vi anbefaler også

Jordforbedring fra Champost
-25%
Bestseller

Jordforbedring fra Champost

Jordforbedring fra champost 50 liter sække

Fra

59,95 kr. 79,95 kr.
Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m. 2 pæle ø5 150 cm., 20 m. 3,5mm. tråd

99,95 kr.
Bio Plante Aktivator / Mycoplant
-11%
Bestseller

Bio Plante Aktivator / Mycoplant

Bio plante aktivator / mycoplant 5 kg

249,95 kr. 279,95 kr.
Siveslange komplet pakke
-20%
Bestseller

Siveslange komplet pakke

Siveslange komplet pakke 30 meter

399,00 kr. 499,00 kr.
Hækgødning NPK 6-2-5 +2 Mg
Bestseller

Hækgødning NPK 6-2-5 +2 Mg

Hæk- og Stedsegrøngødning NPK 6-2-5 +2 Mg 5 liter spand

119,95 kr.
Grouw løvsuger med kværn
Bestseller

Grouw løvsuger med kværn

Grouw løvsuger med kværn

399,00 kr.
Hækjord til plantning af hæk
Fragtfri

Hækjord til plantning af hæk

Hækmuld til plantning af hæk Bigbag 900 liter

1.395,00 kr.
Tonkin stokke

Tonkin stokke

Bambus stokke 10 stk. pakke, 210 cm.

139,95 kr.