Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Stedsegrøn, Storbladet Liguster

Ligustrum ovalifolium

 • Anvendelig til klippede og uklippede hække eller som fritstående busk.
 • Dejlig stedsegrøn busk, som ikke ligner den klassiske liguster.
 • Blanke, runde til ovale stedsegrønne blade.
 • Duftende hvide blomster i små toppe.
Mængderabat
Antal Pris
Fra 5 stk 74,95 kr.
100 stk Spar 15,00 kr./stk 59,95 kr.
250 stk Spar 25,00 kr./stk 49,95 kr.

Angiv antal

Samlet pris

374,75 kr.

74,95 kr./stk

Storbladet, Stedsegrøn Liguster


Attraktion:  Større, blankere og friskere grønt løv, end den klassiske liguster. Tæt og rund vækst med mange, tynde grene. 

Hårdførhed: Rigtig god hårdførhed. Trives på de fleste jordtyper, som ikke er direkte vandlidende. Vokser fint under alle lysforhold.
På meget udsat plads, kan man dog se svedne skudspidser efter hårde vintre. Dette er primært en kosmetisk skade, som vil overvokses med det nye løvs udspring.

Vækst og løv: Runde til ovale, blanke og friskgrønne blade, som sidder året rundt. Bladene noget større end den almindelige ligusters.
Velforgrenet vækst med mange, tynde grene, hvorfor den er velegnet til klippet hæk.
Busken anvendes også uklippet i hegn og som fritstående på steder hvor man ønsker en middelstor til stor stedsegrøn, blomstrende busk.

Blomstring: Fritstående buske og uklippet hæk, får i maj-juni en meget rig blomstring med duftende, hvide til cremehvide blomster i små toppe.
Efter blomstringen ses sorte bær, som yndes af mange fugle, skønt de er uspiselige for mennesker.
På ældre, klippede hække kan ses nogen blomstring, skønt ikke så rig som på de uklippede.

Plantning:
Liguster trives i de fleste jorder, som ikke er vandlidende. Planternes trivsel afhænger dog i et vist omfang af jordkvaliteten, hvorfor du med fordel kan overveje inden plantningen, om du bør tilsætte jordforbedring, eller måske dræne.

Plantning:
Liguster trives i de fleste jorder, som ikke er vandlidende. Planternes trivsel afhænger dog i et vist omfang af jordkvaliteten, hvorfor du med fordel kan overveje inden plantningen, om du bør tilsætte jordforbedring, eller måske dræne.


Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Creme
Blomstring Sommer
Bladtype Bladbærende, Stedsegrøn
Lysforhold Fuld sol, Halvskygge
Højde 2-4 m.
Bredde 1.2-1.5 m.
Hæktype Klippet hæk

Derfor skal du vælge ligusterhæk i haven

Ligusterhækken er en meget populær hækplante blandt de danske haveejere. Det er den af mange grunde: 

Ligusterhækken er grøn året rundt:  Den mest populære sort af  liguster er ‘Liga’', som udmærker sig ved at bevare en meget stor del af de grønne blade om vinteren.
Jo bedre ernæringstilstand, desto grønnere en hæk - også i vintertiden.

Ligusterhækken er hårdfør: Det er en meget hårdfør og let dyrkelig hækplante, som også tåler en del vind. Den trives på de fleste jordtyper, som ikke er direkte vandlidende.

Hvilke typer findes der af liguster?

Der findes to arter af liguster, der anvendes som hække i Danmark: Den ene sort hedder Ligustrum vulgare - almindelig Liguster - og den er da også den mest almindeligt sete. De smalle, let hvælvede blade bevares på planten i ret stort omfang vinteren igennem.

Der findes flere forskellige sorter af den almindelige ligusterhæk i handlen i Danmark.

 • Ligustrum vulgare 'Liga': Liguster 'Liga' er den mest anvendte sort herhjemme, da det er den mest hårdføre og robuste sort af dem alle. Den er delvist stedsegrøn og får små mørkegrønne blade, hvide blomster og sorte bær. Selv klippede hække og ret unge planter blomstrer.
 • Ligustrum vulgare 'Atrovirens Select': Er også stort set grøn hele året rundt. Bladene bliver en anelse mørkere i farven end liguster 'Liga' og sorten er ikke helt så ensartet. Denne sort anvendes især til at lappe eller fortsætte ældre ligusterhække, som oftest består af netop denne sort.  
 • Den almindelige Liguster har en nær slægtning, som hedder Ligustrum ovalifolium - også kaldet storbladet, stedsegrøn liguster. Denne ligusterhæk er en helt anden art end den almindelige Liguster og afviger tydeligt på flere områder:  Som navnet antyder har Ligustum ovalifolium  langt større blade end den almindelige liguster. Disse har en dejlig frisk grøn farve, er blanke og ovale - og stedsegrønne. På meget udsat plads, kan man efter hårde vintre undertiden se svedne skudspidser på den storbladede Liguster
  Dette er primært en kosmetisk skade, som vil overvokses med det nye løvs udspring.

Hvornår kan man plante ligusterhæk?

Ligusterplanter med bar rod (bundtvare) og med rodklump (færdighæk) kan plantes i perioden fra oktober til april-maj.
Pottegroede Liguster uanset art, kan plantes hele året rundt, med undtagelse af perioder med dagfrost.

Hvordan planter man ligusterhæk? 

Barrodede planter leveres i en sæk, der er lukket med en syning eller de kan leveres med en pose om rødderne, der så er bundet sammen. Barrodsplanter skal anbringes køligt og skyggefuldt efter modtagelse og sækkene åbnes først når de plantes.

Barrodsplanter udenfor kølehus, kvalitetsforringes efter kort tid -  derfor skal de plantes hurtigst muligt og helst inden for få dage.

Barrodsplanter må ikke tørre ud, men må heller ikke være våde i lang tid. Læg derfor aldrig barrodsplanter oven på jorden, men tag bundterne ud enkeltvis og først når du er klar til at plante dem med det samme.

 • Først og fremmest skal du sørge for, at jorden, du planter i, er optimal og at der ikke er problemer med stående vand. Er din jord af mindre god kvalitet, kan du med fordel anvende jordforbedring, eller du kan tilkøbe decideret hækmuld.

 • Grav en rende til planterne. Renden skal være mindst 40 cm. bred og lige så dyb. Som tommelfingerregel skal hullet være af mindst samme dybde og bredde, som rødderne, når de er bredt ud.

 • Tag bundterne op af posen enkeltvis og luk posen igen.
  Skærer båndene om bundterne op og læg det løse bundt i en plastpose, så rødderne her holdes fugtige. Forekommer planternes rødder dig at være tørre, når du åbner posen, kan du med fordel dyppe rødderne i en tynd vælling af jord og vand - en såkaldt opslæmning.

 • Placér nu hækplanterne i hullet og fyld til med jord. Rødderne skal bredes ud, og planten skal efter plantning stå i samme dybde,, som den har gjort tidligere. For dyb eller for overfladisk plantning sinker etableringen.
  Træd jorden til på hver side af planterne.

 • Vand hækken godt igennem, så jorden vandes til omkring rødderne.
  Det er vigtigt, at du passer de nyplantede ligusterplanter med vand, så de kommer godt fra start. Vær især opmærksom på at nyplantede Liguster fordamper meget vand fra toppen, i tørt, varmt eller blæsende vejr.

 

Hvordan passer man sin ligusterhæk? 

Ligusterhækken er en hårdfør og modstandsdygtig hæk. Det er dog vigtigt, at hækken ikke mangler hverken næring eller vand - og at den ikke skal konkurrere med græs eller ukrudt om næringen.
Særligt i de første par år, kan udtørring sætte planterne meget tilbage. Her vil det være en god idé at benytte en siveslange til formålet.

Gødskning bør ikke foretages senere end 1. august, med mindre der anvendes en decideret efterårsgødning.
Derfor er gødskning ikke strengt nødvendigt ved efterårsplantning - men det følgende forår bør der, nøjagtigt som ved forårsplantning gødes ( med f.eks. BIO HAVEGØDNING ) i april, maj og juni. Gødning bør aldrig udlægges i planterenden, men bør spredes oven på jorden.

En etableret hæk vil oftest kunne klare sig med det vand og næring, som allerede er til stede fra naturens side. Hækken kvitterer dog altid for en tilførsel af organisk gødning, ligesom man på især udsatte pladser kan se gavn af en decideret efterårsgødning.

Hvordan klipper man ligusterhæk?

En ung hæk bør ikke klippes, før de enkelte skud har nået den højde/bredde, som du ønsker at hækken skal have. De første år, kan det derfor udmærket være, at du blot skal klippe enkelte skud eller toppe med en håndsaks. Lange sideskud kan med fordel flettes ind i hækkens forløb, i stedet for at klippe dem tilbage. 

Liguster har mange og tynde grene, hvilket gør den let at klippe. Af hensyn til snetryk bør man klippe sin hæk, så den er bredest forneden og smallest foroven. Hermed sikrer man også at der kommer lys til bunden af hækken, så at den forbliver frisk og grøn helt ned til jorden.

Når du klipper din ligusterhæk, er det en god idé at tjekke hækken for fuglereder. Liguster er en meget tæt hæk, hvor fuglene holder af at yngle. Derfor anbefaler vi at du klipper udenfor yngleperioden.

Vi anbefaler også

Jordforbedring fra Champost
Bestseller

Jordforbedring fra Champost

Jordforbedring fra champost 50 liter sække

Fra

69,95 kr.
Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.
Bestseller

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m.

Komplet opbindingsgrej til hækplantning 5 m. 2 pæle ø5 150 cm., 10 m. 3mm. tråd

69,95 kr.
Bio Plante Aktivator / Mycoplant
Bestseller

Bio Plante Aktivator / Mycoplant

Bio plante aktivator / mycoplant 5 kg sække

Fra

249,00 kr.
Siveslange komplet pakke
Bestseller

Siveslange komplet pakke

Siveslange komplet pakke 30 meter

499,00 kr.
Hæk- og Stedsegrøngødning 5 liter
Bestseller

Hæk- og Stedsegrøngødning 5 liter

Hækgødning 5 liter 5 liter spand

Fra

94,95 kr.
Bindetråd 3,0 mm 10 m
Bestseller

Bindetråd 3,0 mm 10 m

Bindetråd 3,0 mm 10 m

39,95 kr.
Hækjord til plantning af hæk
-14%
Fragtfri

Hækjord til plantning af hæk

Hækmuld til plantning af hæk Bigbag 900 liter

Fra

1.199,00 kr. 1.398,00 kr.
Tonkin stokke

Tonkin stokke

Bambus stokke 10 stk. pakke, 210 cm.

129,95 kr.