Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Håret frytle

Luzula pilosa 'Igel'

Angiv antal

Samlet pris

299,00 kr.

Duft Nej

Prydgræs i haven 

Plantetorvet.dk har altid et stort udvalg af smukke og billige prydgræsser - og hvem kan dog stå for de smukke prydgræsser, når de på deres højeste i august og september måned står med deres dekorative aks og vajer i vinden?

Græsserne kan plantes alene eller flere typer sammen i havens bede og krukker, men de er også smukke i blandede bede med fx stauder eller lavere prydbuske. Tag et kig på de enkelte prydgræsser og læs mere om deres pasning og om blomstring, højde, leveringstider og rabatter

Græsser til fuld sol Tørketålende græsser Skyggetålende græsser Skyggetålende græsser

Plantning og pasning af prydgræs

Prydgræsser giver haven et eksklusivt præg året rundt, hvad enten vi taler om de lavere vintergrønne med deres dekorative tuer eller om de høje og lette, som vinteren igennem pynter med dekorative aks. 

Det er let at få succes med prydgræsser. Græsserne kan plantes stort set hele året rundt, blot jorden ikke er frosset eller meget tør. De sarteste og mindst hårdføre græsser foretrækker dog at blive plantet ud i bedene, mens jorden stadig er varm efter sommeren. Med de mere hårdføre typer, er dette hensyn sjældent nødvendigt. På dårligt drænede arealer, skal du vælge dine græsser med omhu, så at du kun får typer som vil trives på en fugtig bund.

Prydgræsser kræver ikke meget pleje for at leve og trives. Det er dog nødvendigt at sørge for at de får vand og næring i tilstrækkelig mængde - især hvis du har plantet dem i kummer og krukker, eller på meget mager jord. Manglende næring og vand giver dårlig trivsel, kortere strå, færre aks og eventuelt visne skudspidser.

Beskæring af prydgræs

Normalt vil man beskære mellemhøje og høje prydgræsser om foråret, inden den nye tilvækst starter, men efter risikoen for voldsom nattefrost er væk. Dels står rigtig mange græsser smukt med deres fjerlignende aks vinteren igennem - ofte er de dækket af rimfrost og skaber smukke skulpturer -  dels yder den tørre top en vis beskyttelse af rodsystemet imod mod barfrost.  Endelig vil frøstandene udgøre en ekstra fødekilde for havens småfugle  så lad dem endelig sidde, hvis ikke du skal bruge dem i vaserne!

Er du kommet for sent i gang med at klippe, vil der være mange nye, grønne skud mellem og inde i gamle skud, hvilket gør beskæringen lidt mere tidkrævende. De mindre prydgræsser er ofte vintergrønne og kræver slet ingen beskæring, men kan dog “plukkes” lidt i foråret, hvis der er gule strå, eller hvis enkelte strå har fået tørre spidser.  Det samme gør sig gældende for Pampasgræs, der også er vintergrøn.

Omplantning og reducering af prydgræsser

Udløberdannende græsser vil efter nogle år danne hele kolonier, og måske er de kommet til at fylde for meget? I det tidlige forår kan græsserne graves op og deles eller reduceres, og på den måde kan du kontrollere deres fylde.

Tuedannende græsser breder sig noget mere moderat, men alligevel kan det ind imellem blive nødvendigt at flytte, dele eller plante om. Gamle græstuer kan også være blevet nøgne i midten - og så må spaden frem: klumpen deles og de friske nye dele genplantes, mens de ældre, tørre partier kasseres. 

Det samme gør sig gældende for prydgræsser i krukker og kummer, hvor det med kortere årsintervaller kan blive nødvendigt at omplante og/eller dele rodklumpen, for fortsat at have harmonisk udseende beplantninger.

Husk at planter i krukker er mere udsat for frost på rødderne, end planter der vokser naturligt i jorden. I tilfælde af hård frost eller en udsat vokseplads, bør du derfor overveje hvordan du vinterbeskytter dine prydgræsser i krukkerne, så at du også næste år kan have fornøjelse af dem.

Prydgræsser kan mixes i højder og nuancer men de bidrager også med et roligt look, når de er plantet sammen med andet, eks. stauder, stedsegrønne planter eller i det vilde blomsterbed.

Vi anbefaler også

Plantetorvets plantejord
Bestseller

Plantetorvets plantejord

Plantetorvets plantejord 40 liter sække

Fra

59,95 kr.
Kent & Stowe potteskovl
Bestseller

Kent & Stowe potteskovl

Kent & Stowe potteskovl

129,95 kr.
Spagnumfri krukkejord fra Champost
Bestseller

Spagnumfri krukkejord fra Champost

Spagnumfri krukkejord fra Champost 20 liter sække.

Fra

49,95 kr.
Plantebor til små potter
Bestseller

Plantebor til små potter

Plantebor 8 cm diameter

129,00 kr.
Biologisk Kakao-flis
Bestseller

Biologisk Kakao-flis

Biologisk kakao-flis 50 liter sække

Fra

59,95 kr.
Material krukke - Corten

Material krukke - Corten

Material krukke - Cortenfarvet Ø24 cm

109,00 kr.
Handske MaxiFlex - Ultimate
Bestseller

Handske MaxiFlex - Ultimate

Handske MaxiFlex - Ultimate Str 6

Fra

39,95 kr.
Material krukke - Cement

Material krukke - Cement

Material krukke - Cementfarvet Ø24 cm

109,00 kr.