Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hortensia

Hydrangea macrophylla

  • Talrige blomsterstande med hvide blomster
  • Frodigt, mørkegrønt løv og kompakt vækstform
  • Meget velegnet til krukkerne på terrassen eller altanen

Angiv antal

Samlet pris

129,00 kr.

Hortensia

Vækstforhold:
Hydrangea macrophylla er en krukkehortensia, og har derfor længere blomstring end andre hortensiaer. Krukkehortensiaen vokser sig ikke særlig stor, hvilket gør den særdeles velegnet til beplantning i krukker på terrassen eller altanen, eller som indendørsplante i stuen.

Krukkehortensiaerne er nøjsomme når det kommer til jordbunden, hvor de både kan trives i almindeligt plantejord og i surbundsjord. Selvom hortensiaen ikke er en officiel surbundsplante, trives det faktisk bedst i en let sur og luftig jord. Derudover har jordbunden også en indflydelse på hvilken farve hortensiaens blomster får. Er jorden sur bliver blomsterne nemlig blå, men er den neutral bliver blomsterne rosa. Hvide hortensiaer kan dog ikke skifte farve.

Sommerblomster er ikke særlige hårdføre, og ynder derfor en solrig til halvskygget plads på et vindstille sted.

Højde:
Hortensiaen kan under optimale forhold blive mellem 100-200 cm høj.

Blomstringstid:
Juni-september. Krukkehortensiaen bliver helt fyldt af blomster i brede skærme, som blomstrer op ad stænglen på sideknopper.
Undertiden får hortensiaens kronblade lyserøde, grønne eller blå nuancer. Kompakt og pragende vækstform, med læderagtige, blanke, mørkegrønne blade.
Du kan med fordel nippe visne blomsterhoveder af, så planten kan bruge energien på at producere nye skud og blomster.

Sommerblomster er meget tørstige planter, og har især i tørre perioder brug for større mængder vand. Det er også i de tørre perioder eller ved udplantning, at sommerblomsterne mest vil sætte pris på en omgang gødning.
Her anbefaler vi at gøde dine røde og hvide hortensiaer med en almindelig kunstgødning eller organisk gødning, dog kan de også tåle surbundsgødning. Klatrehortensiaer bør udelukkende få organisk gødning, og må ikke gødes med surbundsgødning.
De blå hortensiaer bør gødes med en surbundsgødning, for bedst mulige farvenuancer.

Beskæring:
Hortensia-typer, som den almindelige hortensia, blomstrer kun på endeskud, som er dannet året før, hvor andre hortensia-typer, som havehortensiaen, blomstrer på endeskud, som er dannet det samme år. Begge disse typer kan beskæres, som er til gavn for vedligeholdelsen af plantens form, dog kan beskæringen påvirke blomstringen. Derfor anbefales det kun at beskærer hortensiaer, hvis det er absolut nødvendigt.

Havehortensiaer, som kun har et-årsskud, skal helst beskæres efter blomstring i efteråret, imens hortensiaer som har to-årsskud, skal beskæres om foråret inden blomstringen starter.

Anvendelse:
Sommerblomsterne er perfekte til krukken på altanen eller terrassen, hvor den kan skabe et farvestrålende og unikt udseende for din have, hele sommeren igennem. Udover at pynte flot på altanen, terrassen eller i haven, så tiltrækker blomsterne også sommerfugle, bier og andre nytteinsekter, som er til stor gavn for dine andre planter i haven og fremmer samtidig biodiversiteten, så din have, terrasse eller altan er rig på både planteliv og insektliv.

Sommerblomsterne kan udplantes allerede når frosten er ovre, som typisk vil falde i ultimo april til medio maj. Blomsterne er nemlig ikke glade for frostgrader, hvorfor du skal være opmærksom på temperaturfald og frost.

Overvintring:
Sommerblomster overvintre normalt ikke, grundet deres varmeelskende natur, dog er hortensiaen en mere robust og hårdfør plante, som derfor godt kan overvintres, specielt ved milde vintre.

Når vintersæsonen nærmer sig og frosten begynder at sætte ind, er det tiden til at frostsikre dine hortensiaer. Dæk gerne jorden, hvori hortensiaen står, med et lag grangrene, og skub dem helt tæt op ad planten, eller anvend en fiberdug som kan beskytte og varme planten igennem vinteren.
Hortensiaen sætter meget tidligt bladspidse, som under normale forhold vil tage skade af nattefrosten, hvorfor vi anbefaler at du først fjerne fiberdugen, når der ikke længere er frostgrader om natten.

Frostsikring af krukke:
Ligesom hortensiaen har brug for hjælp i vinteren i bedet, har den det også i krukken. For at overvintre din hortensia i en krukke, anbefaler vi at lade krukken stå op jorden eller fliserne, det første stykke tid af vinteren, således at planten kan vedligeholde jordvarmen. Hvis det er en speciel kold vinter, bør du tildække krukken med fx. vinterbeskyttelse til krukker, fiberdug eller bobleplast, samt rykke krukken med planterne op til en husmur, hvor den kan stå i læ for vind og vejr. Du kan også med fordel rykke planten ind i et opvarmet drivhus eller overvintre den som stueplante.

Øvrige oplysninger:
Sommerblomster blomstrer, som navnet hentyder, i sommersæsonen, og visner derefter ned. Det er derfor de perfekte blomster til dér hvor du ønsker et farverigt, frodigt liv, som kan skiftes med årstiden, eller til hver sommer, så din have altid har et frisk, nyt pust af liv og farver.

Bladfarve Mørkegrønne
Blomsterfarve Hvid
Blomstring Sommer, Efterår
Lysforhold Fuld sol, Halvskygge
Vindforhold Nej
Bivenlig Ja
Højde 1-2 m.
Duft Nej
Anvendelse Haver, Terasse, Krukker
Placering Sol til halvskygge