Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Barrod, klump eller potte?

En plante kan skoles på flere måder som hver kun er optimalt for nogle  plantetyper. Forskellene udmønter sig i en forskellig rod som i det følgende skal beskrives

Den færdige plante kan være

  • Med bare rødder.
  • Med klump om roden.
  • Med potte

En plante kan udmærket under skolingen høre til flere af de tre grupper undervejs. Hækplanter findes eksempelvis ofte som både barrod, klump eller i potte. Se vores store udvalg af hækplanter her. 

Hvad er barrodsplanter?

Bøgetræer er et eksempel på en hæk, der tages op efter 2-3 år og sælges som barroede hækplanter. Andre planter tages op efter 1 eller 2 år og plantes om, hvor de står på ens og ofte større afstand og sælges nu som omplantede barrodede hæk planter. På den måde vil disse planter ofte vokse sig kraftigere og højere. Af den grund kan barrods hækplanter ofte fås i forskellige størrelser. 

Barrodsplanter er langt den billigste måde at producere planter på, men det stiller store krav til hele tiden at holde de bare rødder fugtige, så de ikke tørrer ud og skades eller dør, når de er taget op af jorden.

For at kunne tage barroede planter op af jorden, skal planterne være i hvile og have kastet eller visnet sine blade. Hvis denne af modning ikke er sket, vil planterne skades eller dø ved omplantningen. 


Hvad er planter i potte? 

Hækplanter i potter findes i mange størrelser. Fordelen med hækplanter i potte er, at de kan købes og plantes hele året rundt, hvor at barrodsplanter, samt klumpplanter, begge er sæsonvarer der primært forhandles i de mere kølige måneder fra oktober og frem til foråret.

I potten er roden nemlig altid beskyttet mod udtørring - selvfølgelig forudsat at der vandes jævnligt. 

Hækplanter i potter sælges i et bredt udvalg af størrelser, men det er især en fordel at vælge hækplanter i potter, hvis du ønsker at plante større planter.

Pottede planter kræver mere arbejde, og derfor er de også dyrere end eksempelvis barrodsplanter. 


Hvad er planter med klump? 

Planter med klump kan også dække behovet for store planter. Planter med klump er ofte lidt kraftigere end planter i samme størrelse i potte . Samtidig er de billigere at producere end pottede planter. 

Ønsker man rigtig store planter er de oftest med klump. Planterne er tungere og tørrer ikke så let ud som planterne i potte.

Klumpplanterne kan ikke graves op, når de er i vækst, fordi der hukkes lidt af rødderne ved opgravningen, men er planterne gravet op i hvile, kan de sælges lang tid efter.