Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Børnevenlige aktiviteter i haven

Danmark er blevet ramt af Corona-virussen, og mange danskere er derfor isolerede i deres hjem, hvor de skal tilbringe den næste tid. Nogle kan arbejde hjemmefra, men andre kan ikke.

Fælles for mange er, at deres børn også er hjemme, og det kan være ekstra kedeligt for de små at være isoleret fra omverdenen. Men myndighedernes anbefalinger gælder for alle, og det er enormt vigtigt, at alle restriktioner og anbefalinger bliver overholdt. Vi hos Plantetorvet.dk vil gerne bidrage til, at den næste tid i hjemmet kan blive lidt sjovere. Af den grund vil vi hver dag, i den kommende periode, på denne inspirationsside komme med forslag til sjove aktiviteter, som du og dine børn kan lave i haven.


Har du tips til hvilke aktiviteter, som man kan foretage sig i haven, så må du meget gerne yde dit bidrag på vores Facebook side: https://www.facebook.com/Plantetorvet.dk/

God fornøjelse i haven.

Indhold:
1. Brug haven som motionscenter 
2. Skab liv med smukke altankasser
3. Byg et insekthotel
4. Køkkenhaven starter i køkkenet 
_____________________________________________________________________________________________________________________
Brug haven som motionscenter 
Tusind tak til Birgit Wiemann  for det gode tip! Hun skriver:

"Arbejder man hjemme så kan man evt. arbejde nogle timer om formiddagen/middag og så gå i haven nogle timer evt sammen med børnene, planlæg evt en køkkenhave sammen med dem den behøver jo ikke at være så stor evt et højbed eller ligne, så har man også noget at være sammen om når vi kommer ovenpå igen, på denne måde får børnene også indblik i haven og forhåbentlig også lyst til at komme med i haven".

Mange fitness centre holder lukket landet over,som resultat af Corona krisen, og derfor er haven et oplagt sted, hvor du kan holde formen ved lige. Du kan gøre for eksempel gøre følgende "øvelser":

Vend jorden i jordforbedring
Jordforbedring giver din jord en bedre struktur og tilføjer næring. Derudover er det også rigtig godt til at toppe op med. 

Riv mos, rens fliser og sten
Giv haven en lille make-over og få den rengjort for alt det ukrudt, som der sætter sig i løbet af årets gang. 

Anlæg et nyt bed eller højbed
Benyt tiden til at starte et nyt "mini-projekt", hvor du kan skabe ekstra liv i et bed. Du har højst sandsynligt et sted i haven, hvor du længe har tænkt, at du kunne gøre lidt ekstra. Det er nu du kan gøre det.

Rens dine havemøbler for alger
Det varer ikke længe før, de for alvor skal i brug, så du kan ligeså godt få gjort dem sommerklar!  Det er måske ikke den mest inspirerende haveaktivitet, men når det er gjort, så er de klar til alle de gode stunder, som varmen bringer med sig.  

Husk at udnytte muligheden til at lave lidt havefitness, som Birgit Wiemann beskriver. Kombiner derfor gerne aktiviteterne med lidt squats, høje knæløftninger og armbøjninger. Eventuelt gør det i intervaller, så pulsen kommer en smule op 😛 Du kan også sagtens inddrage børnene i dette. På den måde får de brændt noget krudt af og du kan sidde i sofaen i aften med god samvittighed. 

God fornøjelse
_____________________________________________________________________________________________________________________
Skab liv med smukke altankasser
Tusind tak til Anne Kirstine Feilberg  for det gode tip! Hun skriver:

"Min onkel på 90 er i isolation på sit plejehjem. På fredag besøger jeg hans lille forhave og vinker til ham, mens jeg ordner hans to altankasser. Fylder dem med farverige blomster og blæser på, at vi måske får frost. Får vi det, kommer jeg igen og planter nyt. Han SKAL bare have noget livsbekræftende at se på <3 "


Vi uddyber her hvad du skal gøre for at komme i gang hjemme hos dig:

Pladsen er ofte trang på altaner og balkoner, men der er stadig mange muligheder for at tilføre en altan hygge og stemning. En god idé er at plante i krukker, kummer på hjul og i flere etager. Her kommer altankasser til nytte. 

Altankasser kan nemlig være et fantastisk indslag på en terrasse eller altan og de fylder ikke meget. Du kan have et væld af forskellige planter lige ved siden af hinanden og det giver et fantastisk spil, når blomsterne rigtig springer ud. Bor du i hus og gerne vil have massere af blomster på din terrasse, så kan det også være en rigtig god løsning til dig.

Når du skal anlægge disse altankasser kan du med fordel tage dine børn med i processen. Hvilke blomster synes de er flotte og hvilke spiselige planter kunne de tænke sig, at man dyrkede på jeres terrasse? Det kan sagtens blive et hyggeligt familie projekt, som I kan holde øje med dagligt og glæde jer over, at blomsterne vokser frem.

Der er dog nogle overvejelser, som du skal gøre dig først:
For at få succes med dine altankasser, så er det en god ide at tage højde for lys indfald og vind på din altan eller terrasse. Er der eksempelvis meget sol eller vind, så skal du gå efter hårdføre planter, der kan tåle disse forhold.

Er din altan eller terrasse placeret i halvskygge eller vandrende skygge og er der let beskyttet for vind, vil forholdene være passende for de fleste planter.

Sådan gør du:
Du kan lave en hel grøn væg ved at hænge flere etager med selvvandende altankasser. Det kan skabe et helt andet rum at løfte alt det grønne op, så det laver en levende væg. Her vil der være masser af plads til krydderurter, spiselige planter som squash eller courgetter, blomster eller måske stedsegrønne prydgræsser. 

Det, skal du bruge:

En altankasse, evt. selvvandende

Planteskolejord

Leca til at komme i bunden af din altankasse

Planter eller frø.

Anbefalede planter
Gode blomster:
Lavendel, Miniature-roser, Blomsterkarse, Morgenfrue, Tagetes, Dahlia, Friendly Flowers frø

Spiselige planter:
Oregano, Timian, Purløg, Salater, Babyleaves, Basilikum, Citronmelisse, Mynte

Se krydderurter og frø her.

Husk at det er vigtigt at give gødning. Brug gerne en langtidsvirkende gødning, som denne:
https://www.plantetorvet.dk/p/24653/goedninger-giva-longtime-250-g-giva-longtime-250-g
_____________________________________________________________________________________________________________________

Byg et insekthotel

At bygge en lille bolig til de kriblende væsener kan være en sjov beskæftigelse for de små. Det kan være noget, der aktiverer dem i flere dage, for når det først er bygget, kan man holde øje med, om der flytter nogle insekter ind. Derudover kan du gøre brug af mange af de ting, som du har i haven i forvejen, og som måske bare ligger og roder. Du behøver derfor ikke at skulle ud og handle nyt ind, men kan bare blive hjemme.  

Sådan gør du: 

Start med at bygge en ramme af gamle paller, trækasser, mursten med huller i eller andet, der kan være brugbart som fundament for huset. Du må også gerne bygge i flere etager, så insekterne rigtig kan boltre sig.

Sæt dine børn til at finde alle de materialer, de kan, i jeres have! Det kunne være ting som:

 • Mos
 • Blade
 • Bark
 • Grene
 • Kogler

Disse materialer kan være super gode til at dele rummene op og samtidig skabe små sprækker og huller, som de små insekter kan gemme sig i. Jo flere materialer I bruger, des flere arter tiltrækker i, så det gælder bare om at sende børnene på rov. Sidst men ikke mindst skal man sørge for at stille insekthotellet et fugtigt sted i skyggen med kontakt til jorden, så insekterne nemt kan tilgå det.

Der er ikke noget rigtigt eller forkert - det handler  bare om at være kreativ og lave så mange rum som muligt. At bygge et insekthotel er en enormt sjov aktivitet for store som små, og børnene vil helt sikkert elske en kreativ, udendørs aktivitet som denne med fokus på de grønne fingre.  

PS. Har du ikke materialerne til at lave en ’rigtig’ ramme om hotellet, kan du også nøjes med at finde nogle grene, som du kan binde sammen med snor og lægge dem rundt omkring i haven. Dette vil nemlig også tiltrække diverse nysgerrige insekter.
_____________________________________________________________________________________________________________________

Køkkenhaven starter i køkkenet 
 En anden god idé, som man kan bruge tiden på de næste uger, er at begynde at forspire grøntsagerne til årets køkkenhave. Har du ikke haft køkkenhave før, så kan det også være et oplagt projekt at komme i gang med: Et projekt som du sagtens kan inddrage dine børn i.

Mulighederne for at dyrke selv er mange - det er slet ikke så svært. Gør jeres nye køkkenhave til et fællesprojekt. Involver dine børn og lad dem være med i processen. Hjælp dem til at komme i gang, så de kan få en succes-oplevelse og dermed øge deres interesse for natur og have.

Det skal du bruge:

Frø

Materialer:

 • Så og priklejord
 • Potter
 • Evt. minidrivhus
 • Vandkande med tud
 • Navneskilte
 • Tusch

Bare følg vejledningen her:

1: Hvad vil du spise i haven?

Gode begynderplanter:

-Tomat, agurk, squash, ærter, græskar, basilikum, majs, peberfrugt, chili,  solsikke

Navn
Så tidspunkt
Udplantning
Plukketidspunkt

2: Så frø og vent

Fyld forsigtigt jorden i potterne og husk at trykke den lidt til.

Gennemvand jorden, før du planter, så den er helt gennemblødt.

Så nu frøene ud i potterne og husk, at du ikke må så frøene for tæt.

Hvis du har frø til planter, der bliver store, skal der sås 1 frø pr. potte. Det kunne for eksempel være tomat, agurk, squash og solsikke. Hvis der er tale om mindre planter som purløg, så kan du godt så lidt flere frø. 

Husk at sætte et navneskilt ved hver række, så I kan genkende de forskellige planter fra hinanden.

Du kan skrive navnet på planten på skiltet med en lille vandfast tusch.

Prøv jer frem og HUSK at have det sjovt – så vil I snart have sunde hjemmegroede grøntsager på spisebordet.

God fornøjelse med børnene i haven, og følg med de følgende dage, hvor vi vil komme med endnu flere tips, tricks og forslag til sjove aktiviteter du og dine kære børn kan lave i haven.