Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Børnevenlige aktiviteter i haven

Haven er ikke kun for de voksne. Også børn kan få meget glæde af at være i haven. Vi har samlet en række haveopgaver, der er sjove for både store og små. 

Byg et insekthotel

At bygge en lille bolig til de kriblende væsener kan være en sjov beskæftigelse for de små. Det kan være noget, der aktiverer dem i flere dage, for når det først er bygget, kan man holde øje med, om der flytter nogle insekter ind. Derudover kan du gøre brug af mange af de ting, som du har i haven i forvejen, og som måske bare ligger og roder. Du behøver derfor ikke at skulle ud og handle nyt ind, men kan bare blive hjemme.  

Sådan gør du: 

Start med at bygge en ramme af gamle paller, trækasser, mursten med huller i eller andet, der kan være brugbart som fundament for huset. Du må også gerne bygge i flere etager, så insekterne rigtig kan boltre sig.

Sæt dine børn til at finde alle de materialer, de kan, i jeres have! Det kunne være ting som:

  • Mos
  • Blade
  • Bark
  • Grene
  • Kogler

Disse materialer kan være super gode til at dele rummene op og samtidig skabe små sprækker og huller, som de små insekter kan gemme sig i. Jo flere materialer I bruger, des flere arter tiltrækker i, så det gælder bare om at sende børnene på rov. Sidst men ikke mindst skal man sørge for at stille insekthotellet et fugtigt sted i skyggen med kontakt til jorden, så insekterne nemt kan tilgå det.

Der er ikke noget rigtigt eller forkert - det handler  bare om at være kreativ og lave så mange rum som muligt. At bygge et insekthotel er en enormt sjov aktivitet for store som små, og børnene vil helt sikkert elske en kreativ, udendørs aktivitet som denne med fokus på de grønne fingre.  

PS. Har du ikke materialerne til at lave en ’rigtig’ ramme om hotellet, kan du også nøjes med at finde nogle grene, som du kan binde sammen med snor og lægge dem rundt omkring i haven. Dette vil nemlig også tiltrække diverse nysgerrige insekter

Brug haven som motionscenter 

Tag børnene med i haven og gør havearbejdet til en motionsleg. 

Vend jorden i jordforbedring
Jordforbedring giver din jord en bedre struktur og tilføjer næring. Derudover er det også rigtig godt til at toppe op med. 

Riv mos, rens fliser og sten
Giv haven en lille make-over og få den rengjort for alt det ukrudt, som der sætter sig i løbet af årets gang. 

Anlæg et nyt bed eller højbed
Benyt tiden til at starte et nyt "mini-projekt", hvor du kan skabe ekstra liv i et bed. Du har højst sandsynligt et sted i haven, hvor du længe har tænkt, at du kunne gøre lidt ekstra. Det er nu du kan gøre det.

Rens dine havemøbler for alger
Det varer ikke længe før, de for alvor skal i brug, så du kan ligeså godt få gjort dem sommerklar!  Det er måske ikke den mest inspirerende haveaktivitet, men når det er gjort, så er de klar til alle de gode stunder, som varmen bringer med sig.  

Husk at udnytte muligheden til at lave lidt havefitness, som Birgit Wiemann beskriver. Kombiner derfor gerne aktiviteterne med lidt squats, høje knæløftninger og armbøjninger. Eventuelt gør det i intervaller, så pulsen kommer en smule op. Du kan også sagtens inddrage børnene i dette. På den måde får de brændt noget krudt af og du kan sidde i sofaen i aften med god samvittighed.

Skab liv med smukke altankasser

Pladsen er ofte trang på altaner og balkoner, men der er stadig mange muligheder for at tilføre en altan hygge og stemning. En god idé er at plante i krukker, kummer på hjul og i flere etager. Her kommer altankasser til nytte. 

Altankasser kan nemlig være et fantastisk indslag på en terrasse eller altan og de fylder ikke meget. Du kan have et væld af forskellige planter lige ved siden af hinanden og det giver et fantastisk spil, når blomsterne rigtig springer ud. Bor du i hus og gerne vil have massere af blomster på din terrasse, så kan det også være en rigtig god løsning til dig.

Når du skal anlægge disse altankasser kan du med fordel tage dine børn med i processen. Hvilke blomster synes de er flotte og hvilke spiselige planter kunne de tænke sig, at man dyrkede på jeres terrasse? Det kan sagtens blive et hyggeligt familie projekt, som I kan holde øje med dagligt og glæde jer over, at blomsterne vokser frem.

Der er dog nogle overvejelser, som du skal gøre dig først:
For at få succes med dine altankasser, så er det en god ide at tage højde for lys indfald og vind på din altan eller terrasse. Er der eksempelvis meget sol eller vind, så skal du gå efter hårdføre planter, der kan tåle disse forhold.

Er din altan eller terrasse placeret i halvskygge eller vandrende skygge og er der let beskyttet for vind, vil forholdene være passende for de fleste planter.

Sådan gør du:
Du kan lave en hel grøn væg ved at hænge flere etager med selvvandende altankasser. Det kan skabe et helt andet rum at løfte alt det grønne op, så det laver en levende væg. Her vil der være masser af plads til krydderurter, spiselige planter som squash eller courgetter, blomster eller måske stedsegrønne prydgræsser. 

  • Det, skal du bruge:
  • En altankasse, evt. selvvandende
  • Planteskolejord
  • Leca til at komme i bunden af din altankasse
  • Planter eller frø.

Anbefalede planter
Gode blomster:
Lavendel, Miniature-roser, Blomsterkarse, Morgenfrue, Tagetes, Dahlia, Friendly Flowers frø

Spiselige planter:
Oregano, Timian, Purløg, Salater, Babyleaves, Basilikum, Citronmelisse, Mynte