Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Der skal opbinde dine planter

Formålet vil med opbinding er hovedsagelig at fiksere plantens rod. Plantetoppen virker ved store / høje planter som en flagstang og bevirker ikke nødvendigvis at planten vælter eller kommer til at stå skævt men at roden kommer til at bevæge sig en smule når det blæser. Det kan ikke ses at roden har bevæget sig efter blæst. Når roden bevæges knækker de nye meget sprøde rodhår der skal vokse ud og forankre planten samt forsyne planten med vand og næring. Når rodhårene knækker dannes der nye og dette kan planten gøre mange gange men den vil på denne måde ikke kunne fæstne sig og suge vand op og vil herved vedblive som en nyplantet plante der til stadighed har et stort vand behov. Når planten springer ud og vokser i toppen samtidig med at luft fugtigheden bliver lav og jorden bliver tør.

Resultatet af manglende opbinding er at:

  1. Der vil være et stigende vandbehov.
  2. Planten vil stoppe sin vækst.
  3. At planten vil dø.

Går en plante i stå vil den ofte ikke vokse fra et til adskillige år.

 

Planter der kræver opbinding kan være:

  1. Planter der ikke nødvendigvis er så store men som står hvor der blæser meget
  2. Hækplanter virker som en mur og kan også være sårbare for hård blæst.
  3. Frugttræer
  4. Alletræer
  5. Store stedsegrønne
  6. Solitær planter

Planter der kræver opbinding kan være fra små planter til meget store og omfangs rige træer på 8-10 m.

Opbindings materialerne spænder også fra små stropper og stolper, større stokke fra en til flere sikkerhedssele til barduner  og store spyd der skydes i jorden

Opbindingsmateriale

Du kan vælge mellem flere metoder til at opbinde dine træer, den mest brugte er sikkerhedssele, med en afstandsklods. Vi anbefaler på Plantetorvet.dk at du i stedet bruger vores Jute-sele i stedet for sikkerhedssele, da den er biologisk fremstillet. I vores opbindigspakke er det Jute-sele, vi sender med. Alternativ kan du benytte Kokus-reb, som også giver et naturligt look.

Størrelse på pælen

Når du skal sætte pælen eller pælene i jorden i forbindelse med plantningen, er det lettest at sætte pælene når hullet er gravet og før du planter træet. Så undgår du også at skade træets rødder når pælen sættes gennem jorden.

Mindre træer op til og med størrelse OH 10-12 anbefaler vi at du benytter vores ø 5 cm. pæl. Som er 180 cm. I længden. Skal ca. 90 cm. I jorden.

Er det større træer over OH 10-12 anbefaler vi ø 7 cm. Pæle  på 250 cm. Hvor de minimum skal 100 cm. I jorden. Er pælen for lang, kan du skære den til.

Jordspyd

Vil du undgå pæle kan du i stedet benytte jordspyd. Jordspyd er lidt dyre end alm. Opbinding, men mere usynlig..  Du banker spyddet i jorden og en modhage vil holde den på plads. Og du kan derved fikserer træet.

Når hullet skal graves / bores

Når plantehullet er gravet, skal du typisk noget dybere for at sætte pælen, dette kan du enten gøre ved at hampre den tilspidsede pæl ned med en kraftig pælehammer. , alternativ kan du bore hullet med et pælebor.. eller grave hullet med en pælespade