Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Forår i luften!

Efter dage med sol og varme føles vinteren pludselig meget langt væk, og under æbletræet er plænen allerede hvid og lilla af krokus. Her kommer 7 hyggelige haveopgaver, som du kan tage fat på lige nu i det tidlige forår.

1. Ryd op i haven

Tag en hurtig oprydning og saml løse spande og baljer, vildfarne haveredskaber, efterladte poser med jord, glemt legetøj osv. Sæt kælken væk, ryk cyklerne ud, riv eller fej under dem og sæt dem på plads igen. Fej havegangen og terrassen og rens for græs i fugerne. Lige nu mens jorden er blød og fugtig, er det nemt klaret, og jo længere hen du kommer på foråret, jo bedre får rødderne fat. 

2. Tjek plænen

Fjern nedfaldne og døde grene og riv plænen godt igennem for mos, blade og nedfaldsfrugter. Vent med at efterså de bare pletter. Frøene kræver en vis mængde varme, før de begynder at spire, og hvis jorden er for kold og våd, vil frøene rådne i stedet for at blive til nyt græs. Vent også med at slå græsset til der kommer gang i væksten. Brug i stedet din virkelyst til at stikke kanterne. Det vil med det samme få haven til at se mere ordentlig ud, og så er det klaret, når varmen kommer, og du får travlt med alt mulig andet.

3. Forspir indendørs

Hvis du ikke allerede er i gang med at forspire, er det nu, du skal finde dine frøposer frem. Indendørs forspiring giver en længere blomstrings- og høstsæson, og du får mere ud af dine frø, fordi succesraten bliver større, når frøene sættes i gang under beskyttede forhold. Følg vejledningen på frøposen også med hensyn til såtidspunktet. Det nytter ikke noget at så bønner, som først kan plantes ud i haven til juni. Ærter og ærteblomster kan derimod sagtens forspires nu.

4. Begynd klargøring af køkkenhaven

Jorden er stadig for våd og kold til at grave i, men du kan sagtens luge for græstotter og ukrudt i en lille bid af køkkenhaven. Så er jorden klar til, at du kan lægge tidlige kartofler og så de første frø, så snart det bliver lidt varmere. Dæk det lugede stykke med plastik eller fiberdug. Det forhindrer nye planter i at få fat og hæver temperaturen i jorden med et par grader.

5. Ryd op i staudebedet mod syd

Staudernes visne frøstande er med til at beskytte mod frost, udtørrende blæst og skarp vintersol, så det kan ikke betale sig at gå for tidligt i gang med at rydde op i bedene. Men i et beskyttet bed mod en lun sydmur er det ikke et øjeblik for tidligt at soignere det hele lidt. Bare pas på ikke at beskadige de nye unge skud, når du fjerner de gamle visne stokke.
6. Flyt store planter

Store buske og andre planter, der står forkert, kan flyttes om efteråret eller i det tidlige forår, mens de stadig er i dvale. Hvis det er en meget stor plante f.eks. en busk, kan du begynde med at grave en rille hele vejen rundt og skære rødderne fri i en omkreds på 60 cm omkring stammen. Herefter kan planten rokkes fri. En plante, der er for tung til at bære, kan trækkes på et gammelt tæppe eller et stykke solidt plastik.
7. Find havens bedste forårsplet

Det er ikke sikkert, at sommerens solterrasse også er havens bedste forårsplet. Solen når ikke lige så langt op på himlen om foråret, til gengæld vil der være forårssol i haven på steder, der om sommeren ligger i skygge, når træerne får blade. Find den luneste og mest solrige plet. Ryk havens bedste bænk i stilling, og læg hynder og tæpper frem, så de er nemme at få fat på. På den måde er det nemt lige at sætte sig et øjeblik med en kop te eller kaffe og nyde de livgivende stråler.