Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan formklipper du din buksbom


Buxus, som er det latinske navn for buksbom er en meget anvendt plante, når der skal bruges formklippede stedsegrønne planter. Det er især den småbladede type af buksbom, som egner sig til at klippe i. Årsagen er, at buksbom er en robust, hårdfør og nem plante at have med at gøre. Den forgrener sig godt, vokser moderat og kan trives i både fuld sol og halvskygge. Hvis bare buksbom får vand og gødning i tilstrækkelige mængder, kan de blive til meget gamle planter i haven.

Buksbom som traditionel kulturplante

I Danmark har man kendt og anvendt buksbom i mange år. Den er anvendt i slotshaver som kantplante i mange blomster- og rosenbede, hvor den danner smukke mønstre og monogrammer. Desuden anvendes den ofte som prydbuske eller som lave klippede hække. 

Buksbom kan bruges til meget og den er et hit i de danske have. Den store udbredelse betyder også, at der med tiden er dannet mange forskellige sorter. Du kan derfor finde buksbom med store eller små blade, høje eller lave, hurtigvoksende eller langsomt voksende, med bred vækstform eller slank vækst. Mulighederne er mange. 

Er man først startet, fortsætter arbejdet hvert år

Anskaffer man sig en allerede klippet buksbom kræver det, at man fortsætter med at klippe den i formen. Gør man ikke det, vil der kun gå et år, før formen ikke længere er tydelig. Altså skal man gøre sig klart, at det forpligter at have formklippede buksbom i haven, hvad enten de er i krukker eller er udplantet i jorden.

Det er nødvendigt at klippe mere end én gang hvert år. Fra maj-august måned skal der klippes 2-4 gange for at bevare formen.

Man kan også købe et forholdsvis stort eksemplar af eksempelvis en buksbom, og så klippe den i ønsket facon. Det kan gøres i fri hånd, eller man kan købe eller selv forme en skabelon, som man ønsker at klippe efter. Dygtige haveejere kan ligefrem forme dyr ud af disse buske og efter få år klippe sig frem til både egern og ørne.

Reglerne er simple. For at forme, skal man gennem sæsonen fra maj – august måned klippe 1/3 af skudtilvæksten af.

Værktøj til arbejdet

Man kommer langt med en almindelig beskæresaks. Jo skarpere saksen er, jo pænere bliver resultatet. Det er derfor vigtigt at have udstyret i orden.  Sørg altid for at rengøre dit værktøj, evt. med olivenolie på en klud.


Læs mere: Se vores store udvalg af hækplanter her.