Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Frostskader i kirsebærlaurbær og andre stedsegrønne planter: Derfor skal du IKKE være bekymret

Når vinteren er særlig hård, kan der indimellem opstå frostskader hos de stedsegrønne planter. Men bare rolig! Her kommer forklaringen på, hvorfor du ikke skal være bekymret. 

Stedsegrønne planter er meget hårdføre og kan tåle kraftig vind og endda havgus uden at tage skade. Men når den meget hårde vinter en sjældent gang kommer til Danmark, så kommer de stedsegrønne planter en smule under pres. 

Langt de fleste stedsegrønne planter hører oprindeligt ikke til den danske natur. Men fordi vi i Danmark i lang tid har har milde vintre, så har de stedsegrønne planter vundet indpas i det danske klima. 

Ingen grund til bekymring 

Hvis vi pludselig får en meget hård vinter med temperaturer på omkring de minus 15 grader, så vil de stedsegrønne plantet sandsynligvis få frostskader.  

Men selvom planterne får frostskader, kan de sagtens vokse sig store og smukke. De stedsegrønne planter er nemlig så smarte, at de beskytter sig selv mod frost og udtørring, så snart de mærker, at der fare på færde. 

Sådan beskytter planterne sig selv mod frosten 

Stedsegrønne planter kan klare sig i meget kolde klimaer, så længe der er sne. Det lyder måske mærkeligt, men sneen beskytter mod de to faktorer, der er rent faktisk er skadende for stedsegrønne planter i frostvejr: Sol og vind. 

De stedsegrønne planter er nemlig, modsat løvfældende planter, ikke i dvale på helt samme måde. Bladene optager stadig sol, og der fordamper ligeledes også vand fra bladene, når solen skinner, eller når det blæser.

Er jorden frossen, så kan planten ikke optage vand fra jorden, og det resulterer i en udtørring af bladene, der til sidst falder af, da det vand, der fordamper, ikke erstattes. Det resulterer i bladskader og de skadede blade vil ofte falde af. 

Når bladene falder af, beskytter planten således sig selv, da den forhindrer en yderligere udtørring. I langt de fleste tilfælde erstattes de tabte blade af nye blade i foråret, når væksten går igang. 

Frostskader i kirsebærlaurbær

Kirsebærlaurbær er en af de planter, der har været ramt af frostskader på deres blade. 

Både den almindelige haveejer, producenter og leverandører kommer med melder om bladskader i kirsebærlaurbær primært i sorterne ‘Genolia’ og ‘Novita’. 

Kun kosmetiske skader

Skaderne er rent kosmetiske og påvirker kun planternes udseende i en kort periode frem til, at planterne sætter nye blade her i foråret. 

Derfor har vi også valgt at sælge planterne, på trods af, at der kan være brune bladkanter og blade på planterne, fordi planternes ellers ender på komposten. Det synes vi, er spild!

Det er derfor ikke muligt at tegne et bestemt mønster. Det gælder bare om at give planterne de bedst mulige betingelser for at kunne overleve vinteren.

Frostskader i nye hække

Ofte vil nyetablerede planter blive hårdere ramt end ældre og mere veletablerede planter. Det kan eksempelvis være en relativt ny hæk af kirsebærlaurbær eller liguster, der oftere smider bladene.

Igen, er der ingen grund til bekymring. Ofte er skaden ikke værre, end at der kommer nye blade igen i løbet af april og maj, når væksten igen er i gang.

Skulle der være opstået visne grenspidser, så klip dem af i april og lad hækken sætte nye skud. Giv planterne ekstra gode forhold med vanding og gødning,  og så vil de nye skud hurtigt vokse op. Så er der ingen der kan se, at planten før har været skadet. 

Hvilke andre planter kan også blive ramt? 

Det kan være svært at finde et mønster i, hvilke arter og sorter, der bliver ramt. Ofte kan en haveejer opleve, at der ingen frostskader har været, men haveejeren ved siden af, kan have haft en helt anden oplevelser.

Eksempler på planter, der kan rammes af frostskader er kirsebærlaurbær, liguster, taks, buksbom, thuja og cypress.

Det er derfor ikke muligt at tegne et bestemt mønster. Det gælder bare om at give planterne de bedst mulige betingelser for at kunne overleve vinteren.