Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Gartnerens havetips uge 38

beskæring af frugttræer, frugttræsbeskræring, beskær frugttræ

I DENNE ARTIKEL KAN DU FÅ GODE RÅD TIL BESKÆRING AF FRUGTTRÆER MED MERE.

15. september 2014

Beskær dine frugttræer nu

Her i sidste halvdel af september, mens der endnu er grønne blade på træerne, er det et godt tidspunkt at udtynde sine frugttræer. De fleste frugter er eller kan høstes, så beskæring ikke går ud over udbyttet.
Ved en udtynding i kronen bør du aldrig fjerne mere end en tredjedel af den bladbærende del af træet. Personligt foretrækker jeg at fjerne få, lidt større grene, frem for mange små.
Alt efter om du ønsker et træ med lav krone, eller du ønsker det fuldkronede frugttræ, kan du følge det gamle husråd, at man skal kunne kaste en hat op gennem træet. Forstået på den måde at der er luft mellem grenene i kronen.
Det kan være en hjælp at bruge nogle korte stykker snor til, i første omgang, at markere de grene der vurderes skal fjernes. Når de hænger der kan man gå rundt om træet og danne sig et indtryk af om valget er rigtigt. Snorene kan flyttes rundt, en afsavet gren kan ikke sættes på igen.

Sav altid grenene af i flere omgange ved at fjerne ude fra og ind mod det endelige snit. Grenene er meget tunge nu, og du risikere en flækning ind i resten af træet hvis du forsøger at tage det hele på en gang.
I mit billedeksempel er træet uden blade, det gør det nemmere for mig at vise princippet i udtyndingsbeskæringen.

Det er også tid til årets sidste hækklipning hvis du ønsker hækken skal stå flot klippet hen over vinteren.

- Arne Biering