Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Gartnerens havetips uge 45

Hvilket fantastisk vejr november er startet med, jeg håber du har nydt det.Jeg kan stadig plukke hindbær fra de efterårsbærende, om end smagen ikke er noget at råbe hurra for. Det fik mig til at klippe dem ned, hvilket jeg gør hvert år. Enten nu eller også i løbet af vinteren.Sorten ’Autum Bliss’ bærer på grene der skyder fra basis hvert år (efter milde vintre hvor grenene ikke er visnet ned, kan den også bære fra midt sommer på et år gamle grene). Ved at klippe dem ned nu, fjernes eventuelle sygdomme og skadedyr sammen med den nedvisnende top.

Mine brombær har endnu umodne bær, men hver gang det har regnet begynder bærrene at rådne.
Det er derfor nu tid til at fjerne de grene der har blomstret og båret frugt. På billedet ligger øverst en ny gren. Fra den skyder der næste år sidegrene der vil blomstre og sætte frugt. Pas derfor godt på skud der sådan ud.
Den nederste gren på billedet har været frugtbærende i år og vil dø i løbet af vinteren. Det er derfor en god ide at fjerne de gamle grene nu, og så binde de nye grene op til det fæste du har etableret.
Jeg anvender 3-5 af de nye grene de klippes tilbage til 2 meters længde og bindes op til lodret. Her fra skyder der rigeligt med blomstergrene næste år, det giver som regel adskillige kilo frugt, hvilket er rigeligt til min husholdning.

Græsset måtte klippes igen i går, det vokser stadig i samme tempo som det har gjort hele sommeren. Til gengæld får jeg samlet bladene op samtidig med og kan fordele de findelte blade på den bare jord i urtehaven. Sammen med græsafklippet vil det formulde i løbet af vinteren, hvilket giver en fantastisk dejlig jord at starte forårets afgrøder i.

Gad vide hvor længe det varme vejr bliver ved?