Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Gartnerens havetips uge 48

I skrivende stund bryder solen igennem efter endnu et regnvejr. Jeg får stor lyst til at skulle ud i haven. Ikke så meget for havearbejdets skyld, mere for at være ude i det dejlige vejr. Og da det er for koldt at sidde på terrassen kan man jo lige så godt få noget lavet, så er det jo gjort.

VinterjasminHver dag jeg går forbi i min forhave, kan jeg nu og hele vinteren nyde de flotte gule blomster på vinterjasminen, Jasminum nudiflorum. Jeg kan kun anbefale den til en øst, syd eller vestvendt mur. Her vil den blomstre flittigt i milde vinterperioder. Vinteren 2013-14 havde jeg fornøjelse af den fra midt november til starten af april, i år er startet lige så godt.

Kejserbusken Viburnum x bodnantense ‘Dawn’ er en af havens andre vinterblomstrende buske man bare må have. Ud over de flotte sartrosa blomster har den en fantastisk duft.

Jorden kan dækkes af juleroser Helleborus, der fås i forskellige sorter og blomsterfarver. Den hvide blomstrer tidligt og i et bed hvor der er sat vintergækker, krokus og narcisser, kan man med held have blomster fra nu og langt ind i foråret.

Troldnød,  Hamamelis

Min absolut favorit vinterblomstrende busk er troldnød Hammamelis. I løbet af februar eller marts, alt afhængig af vinterens hærgen, står den pludselig i fuldt flor. Placer den et strategisk sted så den ses på vej ind til huset eller fra stuens vinduer.

Vil du have tidligt forårsblomstrende buske er forårslyng, kirsebærkornel og peberbusk oplagte muligheder. De opnår meget forskellig størrelse så placer dem rigtigt i forhold til det og krav til lys, vand og jordbund.

For mit vedkommende er der kun et haveprojekt tilbage i år, beskæring af vin. På en solskinsdag i juleferien er det skønt at være i det lune drivhus, og oven på julemaden nyder jeg lidt aktivitet. Husk at vinstokken skal beskæres senest 1. januar for at undgå blødning til foråret. På friland kan man strække den til ca. 1. februar.

Vinterbeskæringen af vin er ret enkel på eksisterende planter. Alle årsskud klippes af hovedstammen i 2 cm’s længde. Gammel løs bark fjernes med en urtekniv. Stik spidsen ind under den løse bark hvorefter du kan trække det af i lange strimler, og husk især alle krogene ved sidegrenene, her sidder mange æg af insekterne. Slutteligt pensles det hele med sprit i en 50 % opløsning, det slår de sidste æg ihjel.

Læs mere i min bog ”Beskæring, grundlæggende viden” der viser beskæringen illustrativt.

Med taknemmelighed over et fantastisk haveår rent vejrmæssigt, vil jeg ønske en god jul og et godt nytår.