Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Glad travlhed i slutningen af april

23. april 2019

Slå græsset, så grøntsager i køkkenhaven og plant, plant, plant.

April har budt på det skønneste plante- og havevejr. Der er påskeliljer i plænen, buskene og træerne springer ud med lysegrønne blade, græsset gror og stauderne er på vej med nye friske blomster og blade. Det hele er herligt - og det hele trænger til en hånd. Her er et forslag til prioriteringen.

1. Slå græsset

Græsset er begyndt at gro, og kan sagtens tåle at blive slået. Plænen bliver pænest og mest robust og tørketålende, hvis du i hvert fald ind til udgangen af april holder dig til maskinens højeste eller næsthøjeste klippehøjde.
2. Planlæg sommerens plæne

Hyppig græsslåning (ofte, men ikke så kort), kalk (hvis jorden er sur), plænedress og evt. lidt gødning 2-3 gange i løbet af vækstsæsonen er vejen frem, hvis du ønsker en grøn og ensartet plæne.

Inddel evt. din plæne i sektioner med hvert deres plejeniveau, og se hvordan græsset udvikler sig forskelligt, alt efter, hvor meget du passer det.


3. Nus om roserne

Roser kan sagtens klare sig et par sæsoner uden så meget pasning. Men hvis du vil have store flotte blomster, skal roserne beskæres i løbet af foråret og have gødning 2-3 gange i løbet af deres vækstsæson. Forkæl dem gerne med et lag frisk rosenjord omkring rødderne og husk at vande, hvis forsommeren bliver tør.

4. Så grøntsager i køkkenhaven

Jorden er blød og lun at arbejde med, og langt de fleste frø til grøntsager og krydderurter kan komme i jorden nu. Kun majs, bønner og squash kræver noget mere varme. En drivtunnel er nem at arbejde med, og det lune miljø vil give en ekstra tidlig vækst og en ekstra tidlig høst. Den beskytter også ret effektivt mod evt. nattefrost, der kan svide toppen af de nye spirer. Husk at vande når du sår, og pas de nye planter med vand, hvis forsommeren bliver tør.


5. Sæt de forspirede planter ud

De små forspirede planter fylder godt op i vindueskarmen, og rødderne er ved at vokse ud i bunden af de små spirepotter. Så enten skal de have en større potte, eller de skal ud på friland. Væn dem til udelivet ved at sætte bakkerne ud om dagen på et sted med halvskygge og tag bakkerne ind om natten, især hvis der er udsigt til nattefrost.6. Plant, plant, plant

Lige nu er den helt perfekte plantetid. Jorden er lun og blød og planterne fulde af grokraft. Gå efter planter med et godt rodnet og små knopper og skud, der er på vej. De er fra planteskolens side holdt tilbage i væksten, men de vil meget hurtigt indhente det forsømte. En plante, der er fuldt udfoldet med blade og måske endda udsprungne blomster, ser måske flot ud den første uge, men derefter vil den ofte hurtigt blive lidt træt at se på.

- Karina Demuth

  • Tilføjet
    23/04/2019
  • Senest opdateret
    12/08/2019