Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Gør græsslåmaskinen forårsklar

En velholdt maskine starter nemmere, giver et pænere resultat og holder topformen i mange år. Du kan sagtens selv klare et forårstjek.

En benzindrevet græsslåmaskine skal renses, smøres og have skiftet olie akkurat som en bil, og langt de fleste græsslåmaskiner, der ikke kan starte efter vinteren, mangler bare lidt  vedligeholdelse.

I brugsvejledningen står der nok, at du skal skifte olie mindst en gang om året, men hvis der er gået nogle år, er det ikke den store ulykke. Du kan få maskinen gjort forårsklar på et værksted, men du kan også klare det selv. Her er, hvad du skal gøre.

1. Tøm maskinen for gammel olie. På nogle maskiner er der aftapning i bunden, på andre kan du vippe skjoldet og hælde olien fra. Lad være med at vende maskinen på hovedet, så kan der løbe olie ud i motoren, og det har den ikke godt af. Hæld den gamle olie ud i en mælkekarton, og aflever den på genbrugsstationen sammen med kemiaffald og rester af fx maling.

2. Tøm maskinen for gammel benzin. Benzin, der har stået i maskinen vinteren over, har som regel optaget fugt fra luften og kan ikke mere bruges som brændstof.

3. Tjek tændrøret. Skru det løs med en topnøgle. Hvis det er sort og slidt, kan du med fordel skifte det ud (nyt tændrør koster ca. 50 kr.). Hvis det bare er sodet, kan du rengøre det forsigtigt med en stålbørste og genbruge det.

4. Tjek de roterende knive. En græsslåmaskine slår græsset over, og skal ikke være skarpt som en kniv. Men hvis det er meget sløvt, bliver resultatet ikke nær så flot. Det er ret enkelt at løsne bladet og skifte det eller rette skæret op med en vinkelsliber.

TIPS: Et sprøjt WD40 er genialt, hvis skruen er blevet lidt rusten og har sat sig fast.

5. Rens luftfiltret med en børste eller skift det, hvis det er snavset og slidt.

6. Smør de bevægelige dele. Metaldelene skal have et dryp maskinolie. Nylon- og plastikdele skal have et dryp silikone.

7. Fyld på med ny olie og benzin. Brug en olie, der er specielt beregnet til græsslåmaskiner. Du kan godt bruge almindelig benzin af den slags, du fylder på bilen, men en græsslåmaskine har en mere enkel motor end moderne biler. Det betyder, at det er bedre både for maskinen og for miljøet, at du bruger en benzin, der er specielt beregnet til græsslåmaskiner.

TIPS: Er maskinen svær at starte? Så tag luftfilteret ud, dryp en lille 'snaps' benzin over filteret, og sæt det på plads igen. Træk i startsnoren før benzinen når at fordampe - nu starter motoren uden problemer.