Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvilke bunddækkeplanter tåler skygge?

Bunddække kan have mange anvendelsesformål. En fællesnævner for de fleste bunddækkeplanter er, at de er hårdføre, og at de kan tåle at stå på steder, hvor forholdene ikke er helt optimale. 

Der findes dog nogle bunddækkeplanter, der er bedre egnet til skygge end andre. I denne artikel gennemgår vi de 3 bedste bunddækkeplanter til skyggeholdige steder. 

Vil du se hele udvalget af vores bunddækkeplanter? Så klik her. 

1. Guldjordbær

Guldjordbær er en god og tæppedannende bunddækkeplante og er derfor velegnet at plante langs hække og andre steder, hvor bunddækket skal være lavt.

Guldjordbær er en robust plante, som kan vokse i stort set alle jordtyper. Den er kraftigt voksende og breder sig både med rodskud og udløbere. 

Trods navnet får guldjordbær ingen frugter. I stedet får den de smukkeste gule, der blomstrer mellem maj og juni. Desuden har den flotte stedsegrønne blade, som er dækket af dun. De stedsegrønne blade giver den fordel, at jorden er dækket hele året rundt og ikke bliver bar om vinteren, ligesom de beskytter mod kulde og udtørring.

Antal pr. m2: Der plantes 8-12 planter pr. m2.


2. Krybende Benved 

Krybende Benved er en hårdfør og ret lav bunddækkeplante. Den bliver normalt 20-30 cm. høj, men nogle sorter er lavere.

Krybende benved er delvist stedsegrøn med flotte blade og ofte i farver. Afhængig af hvilken sort, du vælger, kan bladene enten være grønne, gulbroget eller hvidbroget. Bladene skifter ofte farve om efteråret og får et smukt rødligt skær.  

Den får små blomster og frugter, men man skal kigge godt efter for at se dem. Krybende benved kan kravle, lidt ligesom efeu, men vokser ikke nært så stærkt. De er derfor også flotte, når de får lov at dække et stakit eller et espalier.

Der plantes 8-12 planter pr. m2.


3. Myrte-Gedeblad

Myrte-gedeblad er en virkelig smuk, stedsegrøn lille busk, som kan blive op til 100 cm. høj. Den bruges dog ofte som bunddækkeplante, men kan sagtens plantes som fritstående busk eller i busketter. 

Bladene er blanke, små og mørkegrønne og kan minde en smule om buksbom. Af lige netop den årsag, er myrte-gedeblad en fantastisk alternativ til buksbom. Myrte-gedeblad tåler kraftig beskæring og kan derfor formklippes.

Nogle af sorterne får smukke, lilla bær. De er dog ekstremt bitre i smagen og derfor mest til pynt. 

Der plantes 8 planter pr. m2.