Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Når vinteren sætter ind

vissen_solhat

Fjern grundlaget for spredning af sygdomme


Når vinteren sætter ind går meget af alt det derude i hvile. Vore mange forskellige vækster, insekterne, svampene og meget andet

Lige nu tænker jeg på sygdomme der har hvilet i alt det visne løv og top men som nu er ved at gøre klar til at angribe vore planter endnu en gang.


Fjerner vi grundigt alt det visne lige nu, fjerner vi også disse sygdomme, måske mere præsist, minimerer vi smitte trykket.

Generelt er det en god ide at fjerne alt det visne fra haven nu. Dvs. Visne blade , staudetop, døde grene.

Det hele ender på kompostbunken. På kompostbunken kan de skadelige svampe med mere ikke angribe deres værter og de vil nu gå til grunde når andre organismer nedbryder materialet og kan efterfølgende bruges hvor der er behov for det.

Græsplænen er den første jeg tænker på. Sidste år var der på denne tid voldsomme skader forårsaget af sneskimmel, hele plæner var døde og kunne lægges om.

Derfor er det nu vigtigt at fjerne alt det døde græs, gamle blade samt mos så man dels fjerner det smittede mest muligt samt at der kommer luft ned i plænen.

kompostbeholder_lille

Frugttræer og roser angribes ofte af forskellige svampesygdomme som overvintrer i døde blade, døde /syge grene samt indtørrede frugter ( frugt mumier ) fra sidste år.

Her er det også vigtigt at få alt det syge og døde samt bladene på komposten.

Stauderne klippes ned nu, her er det vigtigt at fjerne den visne top inden de nye skud begynder at blande sig sammen med det visne top. Er der forårs løgvækster mellem stauderne bør staude toppen også tidligt væk så disse kan ses og der skal trædes forsigtig for ikke at knække de nye skud over eller under jorden.

Når ovenstående arbejde er gjort er det tid at gøde. Efter gødskningen kan der hvor det er muligt og praktisk rives der for at give den sidste finish og her får man så blandet gødningen sammen med jorden så den hurtigere bliver opløst.

universalgodningEn god gødning til de fleste planter er bio universal gødning. Der er en biologisk gødning

Kunst gødning hurtigere og kraftigere men i kortere tid og her kan vi anbefale Have foska

God fornøjelse i haven !