Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Nu stopper nyvæksten

Billedet viser til venstre et uafmodnet skud, og til højre et afmodnet skud.
BILLEDET VISER TIL VENSTRE ET UAFMODNET SKUD, OG TIL HØJRE ET AFMODNET SKUD.

28. september 2015

Nu stopper nyvæksten for de hårdføre vedagtige planter.

Sidste halvdel af september er for mig et af de vigtigste beskæringstidspunkter på året.

Vi snakker kun om udtyndings- og sporebeskæring, den type beskæring hvor kun en mindre del af planten fjernes.

Foryngelsesbeskæring derimod består i at en stor del, eller hele toppen fjernes. Dette foretages bedst for planten i de tre vintermåneder.

Beskæring af hårdføre vedplanter lige nu, medfører IKKE nyvækst i denne sæson. Og planterne har stadig masser af blade og safttransport, hvilket gør dem i stand til fysiologisk at lukke af indvendigt, hvilket igen medfører mindre svampeangreb.

Det er uomtvisteligt bedst at foretage de mindre beskæringer mens planterne er i vækst, altså fra midt sommer til og med udgangen af september. De gælder også for hækklipninger, årets sidste bør foretages nu mens der endnu er blade på.

Er der beskåret tidligere på sommeren, har planten muligvis skudt med nye grene, der nu er i god vækst. Når de ikke at afmodne inden vinter fryser den yderste del i stykker til vinter.

Afmodnede skud har endeknoppen fuldt udviklet, og skuddet klarer uden problemer selv en hård vinter.
Det kan være en fordel at reducere længden på uafmodnede skud ned til en fuldt udviklet knop. Derved kan bortfrysninger undgås.
Buske og træer der aldrig afmodner skuddene, er ofte de vintersarte og får tit frostskader. Beskæring af denne type bør altid vente til forårets komme i starten af april. Derved fjerner man de ødelagte skudspidser og den grimme del af planten.
Vintersarte planter er fx: sommerfuglebusk, blåskæg, lavendel, havefuchsia, trompettræ, trompetkrone og trompetblomst.

- Arne Biering