Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Optimal plantetid – hvornår?

Et af de spørgsmål, som vi møder oftest,  er 'Kan jeg godt plante på denne årstid'?

De fleste ønsker at gøre alt, hvad de kan for, at deres nyindkøbte planter kan klare sig.

Det er fuldt forståeligt at plantetidspunkt er et emne, som får meget fokus, for det er da bare for ærgerligt at købe og plante, hvis det viser sig, at planterne ikke kan overleve.  

I denne artikel vil vi derfor forklare lidt nærmere omkring plantning, samt hvornår på året, det mest optimale tidspunkt for plantning er.

I planteverdenen støder man ofte på begrebet hårdfør.

 Oftest dækker begrebet over vinterhårdførhed – altså om planterne genetisk er i stand til at overleve selv hårde vintre.

Langt de fleste planter, der sælges i Danske Havecentre, vil være vinterhårdføre til en vis grad - typisk ned til -15-20 grader.

Hvornår er det bedst at plante?

Som mange haveejere ved, kan der være mange årsager til, at en plantning ikke lykkes. 

Spørgsmål, som man ofte vil stille sig selv, hvis en plante går ud, vil typisk være: Er jorden korrekt? Er planten tørret ud eller planten druknet? Er planten plantet for dybt eller for højt? 

Når det kommer til spørgsmålet, om planten er plantet på det forkerte tidspunkt, vil svaret ofte være nej.

Man kan (næsten) ikke plante på et forkert tidspunkt. 

Er jorden til at arbejde i, kan der som udgangspunkt også plantes i den. 

Det betyder heller ikke noget, at der skulle komme nattefrost - planterne er jo vant til at være ude, så de er ligeglade, hvis bare de har rødderne i jorden. 

Der kan dog være ugunstige tidspunkter at plante på. Det kan eksempelvis ikke anbefales at plante midt i en tør varmeperiode. Vælger du at plante her, så skal der virkelig gives opmærksomhed til de ny planter, så de ikke risikerer at gå til i det tørre, varme vejr.

Det er let at vinterbeskytte nyplantede planter

Mange anlægsgartnere planter også hele vinteren, og vil, med brug af vintermåtter, kunne holde jorden frostfri, så de kan arbejde med den. 

Selvfølgelig er der ingen regel uden undtagelser - enkelte plantegrupper er sæsonvarer. Det gælder både klump - og barrodsplanter. Begge disse kan kun plantes i den periode, hvor planterne naturligt er i hvile. 

Det vil sige fra oktober måned frem til maj. 

Køber du planter, som er dyrket i potter, kan de der imod plantes hele året, uanset om det er en staude, bunddække eller store træer og buske.

God arbejdslyst 🌷🌳😊