Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Optimal plantetid – hvornår?

Mange haveejere er meget i tvivl om, hvornår man kan plante. 

Det er fuldt forståeligt, for det er da bare for ærgerligt at købe og plante, hvis det viser sig, at planterne ikke kan overleve. 

planteverdenen støder man ofte på begrebet hårdfør.

 Oftest dækker begrebet over vinterhårdførhed – altså om planterne genetisk er i stand til at overleve selv hårde vintre.

Langt de fleste planter, der sælges i Danske Havecentre, vil være vinterhårdføre til en vis grad - typisk ned til -15-20 grader.

Som mange haveejere ved, kan der være mange årsager til, at en plantning ikke lykkes. 

Spørgsmål, som man ofte vil stille sig selv, hvis en plante går ud, vil typisk være: Er jorden korrekt? Er planten tørret ud eller planten druknet? Er planten plantet for dybt eller for højt? 

Når det kommer til spørgsmålet, om planten er plantet på det forkerte tidspunkt, vil svaret ofte være nej.

Man kan (næsten) ikke plante på et forkert tidspunkt. Er jorden til at arbejde i, kan der som udgangspunkt også plantes i den. 

Det betyder heller ikke noget, at der skulle komme nattefrost - planterne er jo vant til at være ude, så de er ligeglade, hvis bare de har rødderne i jorden.

Mange anlægsgartnere planter også hele vinteren, og vil, med brug af vintermåtter, kunne holde jorden frostfri, så de kan arbejde med den. 

Selvfølgelig er der ingen regel uden undtagelser - enkelte plantegrupper er sæsonvarer. Det gælder både klump - og barrodsplanter.

Begge disse kan kun plantes i den periode, hvor planterne naturligt er i hvile. 

Det vil sige fra oktober måned frem til maj. 

Køber du planter, som er dyrket i potter, kan de der imod plantes hele året, uanset om det er en staude, bunddække eller store træer og buske.

God arbejdslyst 🌷🌳😊