Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Påske i haven

Signe_Wenneberg_150Nu kommer påsken. Fridage i haven er lige om hjørnet. Solen skinner og vejret bliver lunere. April er altid meget underlig. Der kan være sne, slud, regn, frost, nattefrost, blæst, storm og så kan der være … rigtig forår, som nu.

Nu er en lille blog jo ikke bekendelseslitteratur, men lad mig alligevel indrømme noget: Jeg er kommet til at købe for næsten 5000 kroner nye planter og buske (og et enkelt træ) som jeg går og tripper for at få leveret. – ”Hvor skal I hen i påsken?”. Spørger folk. – ”Vi skal i haven”, svarer jeg. Jeg skal grave og plante og så. Drivhuset er ordnet, spulet og klar til tomatplanter. Håndværkerne, der byggede på huset i vinter, har sat deres spor og man undres over, hvor mange skruer der egentlig kan ligge tilbage i en græsplæne efter et byggeri. Jeg river og river og bliver ved med at finde byggeaffald.

Jeg skal forsøge at få styr på alle de skader som den hårde vinter og den utrolige orkan forårsagede i min have. Jeg skal have plantet nye efeu (flere slags) og roser op ad de 40 meter hegn, der blev sat i februar efter den fatale storm, der kostede både en masse planter og træer livet her, men hvor også vores gamle (og meget solide) plankeværk døde.

BirdhouseJeg har allerede sat fuglekasser op på det nye hegn, for det gik ikke at vente til fridagene. En lille fin gulbrystet mejse kom flyvende hen til mig da jeg ryddede op i drivhuset. Fløj hen til plankeværket. Hen til mig. Hen til plankeværket. Indtil jeg forstod, at det jo var fuglen fra sidste år, der manglede sin redekasse. Hun lignede næsten en, der skulle tisse, og ikke kunne få døren åben til toilettet. Nu ville hun have sin redekasse – men hvor var den? Jeg skyndte mig ind efter skruemaskine og redekasser og en time efter var hun flyttet ind.

Den slags små glæder med dyr er der så mange af i haven, at de heldigvis helt overskygger de sorger, der også er med dyr i haven. Jeg tør næsten ikke nævne, at jeg har fundet dræbersnegle i de 80 cm høje højbede af lærketræ, jeg fik bygget sidste år og hvor der er helt ren jord og hvor jeg netop skulle være fri for snegle i salaten. Jeg sætter hårdt ind mod snegle allerede nu og jeg sætter hårdt ind mod… ræven. Jeg kom til at skrive forkert først og skrev ”røven”. Og det er jo en freudiansk fortalelse, der er på sin plads. For ræven spiste Margrete på Dronningens fødselsdag. Margrete var en dejlig høne og hun blev spist kl.4 om morgenen og hendes fjer ligger nu som ufrivillig påskepynt i vores have. Vi har andre høns, men det er altid tragisk at miste dyr, man kender og holder af. Så mens jeg nyder solen i haven og graver huller og venter på min store sending planter fra Plantetorvet.dk, vil jeg gå i gang med at rævesikre haven endnu engang.

God påske!

Denne uge i haven

SONY DSC                     ·  Mejserne finder deres plads i mejsekasserne. Er dine klar?

· Kragerne og andre fugle bygger reder

· Den lille kålsommerfugl flyver

· Landsvalen ankommer

· Sørg for at fortsætte med at fodre fuglefamilier. Er der reder og unger i din have?

· Kaprifolie springer ud

· Hindbærrene springer ud – fjern de døde grene, hvis du ikke fik det gjort i efteråret

· Hyldetræernes blade springer ud

· Lærketræets røde hunblomster lyser op

· Brug de første rabarber som pynt på dessert eller kage. Eller i drinks!

· Gød gerne bede. Vinteren har vasket næring ud af jorden – læs artikel om gødning

· Brug kompost i dine bede nu

· Pas godt på havens skrubtudser, sæt dem ind i drivhuset (eller i en kvasbunke et sted), hvor de senere kan tage sig af snegle

· Gør rent i drivhuset, der er klamt og grimt, men en solrig dag gør underværker – brug højtryksspuler, det er nemmest

· Tomatfrøene kan stadig sås, hvis du laver dine egne planter

· Så masser af dild – også mellem blomster, man ved aldrig hvor dild vil trives

· Så også ærter, bønner og majs

· Så sommerblomster som morgenfruer, valmuer, tagetes, hjulkrone, honningurt og kornblomster i køkkenhaven

· Hvis din havehibiscus har visne grene, klip da let, men klip den endelig ikke tilbage (den vokser meget langsomt). Den kommer. Men sent!

· Spis påskefrokoster i haven i solen!

· Stress endelig ikke over påskehaven – den er grim og der er meget at gøre lige nu, men det vigtigste er, at slappe af og nyde at vi endelig, endelig, endelig kan være ude

· Få noget sol – de fleste af os mangler D-vitamin efter en lang vinter

· Bestil planter og jord på nettet (her!) – så er du fri for at slæbe og din ryg vil takke dig for at 50 kilos poserne med plantejord og gødning ankommer på en vogn, frem for i favnen på dig…