Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Alt du skal vide om stauder

Stauder er en bestemt gruppe plante, der er flerårige og med enårig top. De findes i et uhyre stort sortiment og kan skabe liv og farver i haven fra tidligt forår til langt hen på efteråret. 

Det er let at finde egnede steder at plante dem, dels varierer de meget i størrelse, og dels egner nogle sig til sol, andre til halvskygge og en del gror også fint i helskygge. Ligeledes kan der findes sorter til alle jordarter.

Sådan anvender du dine stauder

Stauderne kan plantes i staudebede, hvor flere sorter plantes sammen i grupper af varierende størrelse. Desuden egner mange sig som solitærplanter. Det er også muligt at lave stauderabatter med en enkelt eller to sorter eller simpelthen anvende et hjørne af haven som staudehave.

Staudebedet er nok det, der kan volde de fleste problemer med hensyn til sammensætning af sorterne, da der skal tages hensyn til højde, farve, blomstringstid o.s.v., men det er let at flytte rundt med planterne, og derfor ikke en umulig opgave at lave et smukt bed selv.

Læ er af stor betydning for et godt resultat, og et staudebed bør have en baggrund i form af hæk, prydbuske, hegn eller lignende, og allerbedst er det faktisk, hvis der mellem bed og baggrund lægges en sti. Det giver en større dybde i bedet og rødder fra hæk eller buske vil ikke genere stauderne.

Stenplanterne omfatter et stor gruppe af lave og ofte pudedannede planter. En del er velegnede til plantning i mure, og andre passer fint i bede med grupper af natursten. Desuden er der mange gode bunddækkeplanter i det store udvalg, som findes.

Inden du planter dine stauder

Før stauder eller stenplanter plantes, er det vigtigt, at jorden er fri for ukrudt, og at den er løs, bekvem og fugtig. Hvis der skal plantes i »tung« jord, så gør den lettere ved at blande sand heri. I den lette jord gør et lag spagnum underværker.

Bedste plantetidspunkt er for de fleste sorter lige efter afblomstring, men det kan jo ikke praktiseres, når et bed skal anlægges. Her er august-september det ideelle tidspunkt, og skal der plantes om foråret, er maj den bedste måned. Det væsentlige er, at jorden er varm og fugtig, så planternes rodudvikling hurtigt kommer i gang. De skal have rodfæste før vinteren.

Læs mere om, hvordan du planter trin for trin her

Omplantning af stauder

Ældre stauder og stenplanter må for de fleste sorters vedkommende omplantes. De breder sig udad ved den årlige tilvækst, nogle mere end andre, og hvis der ikke gribes ind, vil de mest robuste kvæle de mere sarte. 

Når der omplantes, er det de yderste og nyeste dele, der anvendes. Efter opgravning deles planterne, evt. med en kniv, og det ønskede antal tages fra, hvorefter resten kan laves til kompost eller foræres/byttes bort. Er det planter med kraftig, top, bør de nedskæres i forbindelse med omplantningen. Nogle stauder kan stå en lang årrække uden omplantning, det gælder f.eks. pæoner, brudeslør, havegloxenia og vortemælk.

Sådan passer du dine stauder

I forbindelse med nyplantrting eller omplantning gives et drys klorfri blandingsgødning, 3 kg pr. 100 m2 er passende. Desuden gødes efter den almindelige gødningsplan, men pas på, der ikke gives mere, så væksten før blomstring bliver for kraftig og dominerende.

Opbinding er for en del sorters vedkommende påkrævet. Mindre bambusstokke er velegnede hertil. Læs mere her, hvordan du opbinder dine stauder. 

Visne blomster fjernes med saksen, hvis der ikke er tale om dekorative frøstande. Renholdelse må foretages i nødvendigt omfang. Bedste redskab er vel nok en lille tregrenet kultivator, men er jorden ren og bedet plantet tæt til, kan planterne holde det meste ukrudt nede selv. Læs mere her, hvordan du passer dine stauder.