Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Tulipanløg - Efterår i haven

9. oktober 2011

Signe_Wenneberg_150

Efteråret er ofte årets travleste tid i haven. Det er nu, der er høst, nu, man planter og deler stauder, og det er nu, der skal forårsløg i jorden. Jeg er vildt fascineret af folk, der lægger mange tusinde løg i deres have. Og af dem, der går så meget op i have, at de tager tulipanløgene op hvert år og passer på dem under tag som små guldæg. Eller dem, som har tegninger med en løgplan over deres have og skifter løg i bedene hele tiden. Men mindre kan måske også gøre det. Det er vidunderligt at putte tulipaner i jorden om efteråret for så at sætte sig ind og vente en hel lang vinter på, at der kommer tulipaner og andre løg i haven til foråret. Måske endda nok til at plukke af.


CITAT: Som i enhver anden kærlighedsaffære vil man efter den indledende coup de foudre vide mere om genstanden for sin passion. Tulipanen skuffer ikke. Dens baggrundshistorie rummer flere mysterier, dramaer, dilemmaer, katastrofer og triumfer end nogen forblændet aficionado med rimelighed kunne forvente.

Anna Pavord i bogen ’Tulipanen’

Den mindste lille altan, gårdhave eller terrasse kan rumme en kasse, et par potter eller en altankasse med forårsløg. Alt fra vinkasser til sildekasser kan bruges til at lægge løg i. Løg lagt i potter blomstrer endda ofte hurtigere end dem, der har været i den kolde jord. For alle løg gælder det, at man skal lægge dem med rødderne nedad og toppen opad. (Du kan godt finde gamle bøger, hvor der står det modsatte, men ignorer det). Man skal putte organisk materiale omkring løgene, så de ikke fryser. Og så skal de have næring i form af god jord eller jord tilsat lidt gødning. Man kan få noget særlig fint pulver, som er gødning til løg (fås på planteskoler) – men du kan også have en bunke jord med hønsemøg, hestepærer eller kompost tilsat, så ved du, der er næring i.

Et år, hvor jeg havde dårlig ryg og ikke kunne lægge de sidste løg, trillede min store søn og jeg, i mangel af bedre, bare løgene ud i drivhusbedene og lagde lidt jord over. Vi håbede det bedste, og det blev faktisk, som den slags ufrivillige forsøg tit gør, en kæmpe succes, da foråret kom.

I år vil jeg tage revanche. Og sætte mindst 500 løg sammen med børnene, der har været med til løglægningen så længe, at det vel næsten er blevet en tradition.

Denne uge i haven

hand with bulb of tulip- Læg blomsterløg nu og frem til slutningen af november. Blomsterløg skal være faste og store, dem, man køber som løg, bliver altid bedre end dem, man lægger i haven, efter at man har klippet dem af en buket fra blomsterhandleren

- Læg løgene, så toppen er opad og rødderne nedad

- Sætter du rigtig mange løg, så grav store, brede huller med spaden og smid mange løg i et hul med cirka 5-10 cm’s afstand mellem løgene (det må man ikke ifølge bøgerne, men det virker)

- Læg altid tørt organisk materiale som fx blade eller græsafklip ned sammen med løgene som en vinterdyne. Bruger du græsafklip, må det ikke være hvidligt eller vådt og svampeagtigt

- Løg gror også fint i potter og kasser. De kan tages op og gemmes (efter blomstring), hvis man vil bruge krukken til noget andet om sommeren (løg gemmes tørt i lag i trækasse eller på bedstemormåden i nylonstrømper i garagen)

- Et gammelt råd lyder: Sæt aldrig løg ved roser, da løgene skal tages op efter nogle år, og man derved kan skade roserne (man kan også bare lade være med at tage løgene op)

- Udnyt tomme rækker i køkkenhaven til tulipaner. Sæt tulipaner der, hvor du har tænkt dig at så, når tulipaner er afblomstrede

- Der er trådnet foran mit mest udsatte tulipanbed, og det er måske ikke så pænt. Men det holder børn, fodbolde og høns væk fra de skrøbelige tulipaner

- Tulipanløgene kan blandes eller sættes i farveorden efter temperament. Men læs på pakkerne med løg, sådan at de kan afløse hinanden i blomstring og står til hinanden i højde og drøjde