Helt utroligt mange smukke blomster starter som små tørre løg, knolde - eller rodstiklinger.
For nemheds skyld, omtales de i reglen under ét som løg, men mange af dem er i virkeligheden knolde, nøjagtigt som kartofler er det, eller små, nøgne rodstykker, lige klar til at vokse ud til en ny plante, når foråret kommer.
Med ganske få undtagelser, kan blomsterknolde, rodstiklinger og blomsterløg kun forhandles i deres hviletilstand, hvor de er nemmest at håndtere, pakke og levere og hvor de ikke stiller så store krav til tilværelsen, som når de er i vækst. Vi kan med andre ord ikke købe tulipanløg i maj, hvor de blomstrer ude i haverne - eller dahliaknolde i september. Da må vi pænt vente og være tålmodige, til hvileperioderne indtræffer.
Mange løg og knolde kan blive i jorden for evigt uden at du behøver at skænke dem en tanke nogensinde, udover i blomstringstiden, hvor du glæder dig over deres farver og duft - de mere eksotiske, der ikke tåler den danske vinter, må vi pænt tage op hvert år og vinteropbevare et beskyttet sted
Blomsterløg og knolde ser umiddelbart ikke ud af meget, men når først de kommer i jorden udvikler de sig til smukke, farvestrålende blomster i haven. Hos Plantetorvet.dk har vi et stort udvalg af blomsterløg. Uanset hvilke du vælger, er blomsterløg og knolde en nem og billig måde at få en farvestrålende have på.
Gå på opdagelse i vores store sortiment.
Blomsterløg og knolde kan inddeles i to grupper: Forårsblomstrende og efterårsblomstrende.
De efterårsblomstrende løg og knolde er eksempelvis dahlia, freesia, gladiolus, liljer, iris m.m.
Alle disse blomsterløg skal lægges i jorden i foråret for at kunne blomstre om sommeren og efteråret.
De forårsblomstrende er eksempelvis tulipaner, krokus, erantis, vintergækker, påskeliljer, hyacinther m.m. Alle disse skal lægges i efteråret, så de kan spire og blomstre i det tidlige forår.
Lægning af blomsterløg
Når du skal lægge løg og knolde, er det nemmest blot at fjerne jorden, det sted, de skal placeres - lægge løg og knolde i jorden i den korrekte dybde - og dække til igen. Vil du lægge dine blomsterløg og knolde mellem andre planter kan du med fordel benytte en løglægger.
Vil du gerne lægge små blomsterløg i græsplænen uden at skulle skrælle græstørven af, kan du benytte en greb. Hullerne fra grebens tænder vil således udgøre plantehullet. Dækker man med sand efterfølgende, bevares fugtigheden ovenover løg- og knoldene.
Den korrekte læggedybde er vigtig. Lægges løg og knolde for overfladisk kan de tørre ud eller få frostskader. Kommer de for langt ned, kan det bruge uforholdsmæssigt meget af knoldenes oplagsnæring at nå op i lyset.
Som tommelfingerregel skal løgene lægges så dybt, at de kan dækkes af et lag jord, der er dobbelt så tykt som løget er højt.
Bier, svirrefluer og humlebier vågner når temperaturen er omkring 6 grader og overvintrende sommerfugle er som regel på vingerne i løbet af februar og de begynder alle straks jagten på pollen og nektar.
Nektar er en sukkerholdig væske som planter udskiller for at lokke insekterne til og pollen er det proteinrige, gule støv der sidder på støvdragerne og som med insekternes hjælp, bestøver blomsterne. Derfor er det vigtigt at lægge forårsløg som blomstrer tidligt, som f.eks. erantis, krokus, vintergækker, vårefion og skilla. Disse afløses af perlehyacinter, påske- og pinseliljer. Senere lukker tulipanerne sammen med de smukke prydløg forårets blomsterfest.
De tidligt blomstrende forårsløg kan lægges mellem senere blomstrende stauder, som fx Hosta eller purpursolhat, hvor der ellers ville være en tom plet til sidst i maj. De kan også lægges i håndfuldevis i rosenbedet mellem de enkelte roser, så du får blomster på arealet skønt roserne endnu står som bladløse tornede pinde.
Sent blomstrende kan fylde arealer mellem lavere buske, eller hvor stauder med hvileperiode om sommeren (fx løjtnantshjerter eller Gudeblomst) vil efterlade et “hul” efter endt blomstring. Har du køkkenhave er der også mulighed for at lave en “skærehave” med Dahlia, Gladiolus og Fresia, der lægges når du har høstet de tidligste afgrøder.
I drivhuset kan sartere sentblomstrende give farve og duft helt hen i november.
Vælger du de rigtige blomsterløg, kan du få en blomstrende have nærmest året rundt - fra foråret og helt frem til efteråret. I februar starter blomstringen med de fine hvide vintergækker, som i engelsktalende lande poetisk kaldes “The Fair Maids of February” over til de farverige og kække krokus - først de botaniske, siden de storblomstrende.
Senere på foråret titter duftende hyacinter frem sammen med elegante vibeæg og smukke dorthealiljer. Siden følger tulipanernes knopper og påskeliljers og pinseliljers trompeter. Hefter de kuglerunde hoveder af Allium, som efterfølgende bliver smukke frøstande.
I sommerperioden og efteråret kan du nyde godt af de smukke georginer, gladiolus og liljer, der pryder haven med sine vidunderlig store blomster.