Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Liguster

En af de mest afprøvede og sikre hække er Ligusterhæk. 

Ligusteren som hæktype er utroligt hårdfør og passer godt til det danske klima. Den tåler både tørke, fugt, hård vind, salt og forurenet luft, og så kan den også holde til at blive beskåret og formklippet.  Den tiltrækker dyreliv og får flotte hvide blomster om sommeren, der spreder en dejlig sødlig duft i haven. Omkring oktober får ligusteren fine sorte bær, men de er desværre giftige for os mennesker. Derudover er den tæt og kompakt hæk, der giver læ og skærmer haven af for vej og naboer.

Der findes flere sorter på markedet, men der er meget lille forskel på sorterne. 

Liguster eller "Ligustrum vulgare" er semi-stedsegrøn dvs. at den beholder alle bladene, når den holdes som klippet hæk.  'Liga' ligusterhæk er den mest hårdføre sort, hvorfor det også er den mest anvendte og det da også den sort der har de flotteste blade samt den flotteste vækst. 

Læs mere

Liguster

Hæk-liguster / Ligusterhæk 'Liga'
Bestseller

Hæk-liguster / Ligusterhæk 'Liga'

Ligustrum vulgare 'Liga' Barrods, 4 pr. lbn. meter, 80-100 cm.

Fra

10,95 kr.
Flere varianter
Hæk-liguster / Ligusterhæk 'Liga'

Hæk-liguster / Ligusterhæk 'Liga'

Ligustrum vulgare 'Liga' Potte 7,5 Liter, 100-125 cm., Potte 7,5 liter 100-125 cm.

Fra

199,95 kr.
Flere varianter
Hæk-liguster / Ligusterhæk 'Liga'

Hæk-liguster / Ligusterhæk 'Liga'

Ligustrum vulgare 'Liga' Potte 7,5 Liter, 100-125 cm., Potte 7,5 liter 100-125 cm.

Fra

199,95 kr.
Flere varianter
Vent venligst..

Ligusterhæk

Ligusterhækken er en af de mest populære hækplanter i de danske haver og det er ikke uden grund. Ligusterhækken er en flot og elegant hæk, der med sine små blade danner en hel fin hæk. Liguster har en fin grenstruktur, som gør at den bliver rigtig nem at klippe.

Stedsgrøn liguster, står flot hele året rundt og smider ikke alle bladende i efteråret. Ligusterhækken trives bedst i sol / halvskygge, men ikke for meget skygge. Ligusterhækken kan uden problemer plantes i almindelig havejord. Kan være frostfølsom, men det er som regel ikke et problem når den først har fået rodfæste i jorden.

Blæser det meget der hvor du ønsker at plante din ligusterhæk, så anbefaler vi at der etableres støtte til planterne, for at din hæk ikke vokser skævt, da det er meget svært at rette op på en skæv hæk.  Læs mere om støtte til ligusterhæk her.

Hvornår skal jeg plante ligusterhæk?

Det kommer an på hvilken type planter du køber. Køber du liguster i potte, kan du i princippet plante dem hele året. 

Det er anderledes med barrodsplanter, og klumpplanter, der skal være i dvale, før sæsonen starter. Det sker typisk i oktober, og det er derfor her, deres sæson starter. Barrodsplanter opbevares efter vinteren i kølehuse, og derfor har de sæson helt frem til juni. 

Klumpplanternes sæson slutter i maj, hvor det begynder at blive for varmt til, at planterne bliver bevaret i dvale. Ligusteren vokser hurtigt og når den først er etableret kan man godt regne med en årlig vækst på ca. 35 cm. Hvis man køber en barrodsplante, så skal denne dog bruge det første år på at etablere sig i jorden og derfor kan man først forvente denne vækst fra år to. Ønsker man en meget tæt hæk, så anbefaler vi, at man planter 4 ligusterplanter pr. løbende meter. 

Placering og plantning af ligusterhæk

Når du planter din ligusterhæk, så er det vigtigt, at du sørger for at plante den i en god og næringsrig jord. Liguster foretrækker let fugtig havejord og hvis din jord ikke helt kan leve op til det, så er det en god idé at bruge jordforbedring til at friske jorden op. Er du i tvivl om hvordan man tester sin jordkvalitet, så kan du se en video om hvordan man gør det lige her.

Ligusterhækken kan både tåle sol og skygge, men den vil foretrække halvskygge. Har du en have, hvor den enten får meget sol eller skygge, så er det vigtigt at du tager højde for det i din pasning af hækken.

Når du planter din ligusterhæk, så er det vigtigt, at du sørger for et godt dræn i planterenden. Det gør du således:
Har du en tung og leret jord, skal du løsne jorden i bunden af renden, så overskydende vand altid kan trække væk.

1. Sørg for at ligusterhækplanter der er over 1 meter er fikseret, så de ikke vipper i vinden.
Hvis de står og vipper i vinden kan rødderne ikke få ro til at få sig etableret og det gør dem sårbare.

2. Plant kun så rodhalsen af ligusterhækken, lige akkurat er dækket af jord.

3. Tryk jorden så planterødderne af ligusterhækken får god kontakt med jorden og vand derefter.

4. Sørg for at ligusterhækken ikke tørrer ud specielt det første vækstår.
D.v.s at hvis du planter i efteråret, skal du fortsat vande hele det efterfølgende år.

Følger man disse råd vil det lykkes at få en flot ligusterhæk hurtigt!

Beskæring og klipning af liguster

Ligusteren er bedst egnet som klippet hæk. Vi anbefaler, at du klipper den 2 gange årligt. Første gang lige efter Sankt Hans og anden gang i august. Liguster er en hæk, hvor fuglene ofte vil bygge reder, da dens grenstruktur og tæthed gør det nemt for fuglene at skjule deres reder. Derfor skal man ikke klippe hækken udenfor førnævnte tidspunkter, da man dermed vil kunne synliggøre rederne for større rovfugle og bringe fugleungerne i fare. 

Vil man gerne have en tæt hæk, så er det en god idé at studse ligusterhækken i toppen en gang årligt, da den så vil forgrene sig. Du må dog ikke gøre dette før, at hækken har nået den højde, som du ønsker den skal være, da den derefter vil blive langsommere i dens lodrette vækst. 

Derimod skal du klippe hækkens sider hvert år. For at opnå en flot hæk, der har blade helt fra bund til top, kan du vælge at klippe hækken så den er bredest forneden og så snævre ind øverst. Altså let pyramideformet. Derved kan hækken bedre få lys til de nederste blade og vinterens snedriver vil løbende trille ned af hækken. Denne form mindsker også risikoen for at hækken bliver tung i toppen og vælter ud til siden eller får huller.

Vanding af din ligusterhæk

Når du har plantet en ny ligusterhæk, er det vigtigt at være ekstra opmærksom på vandingen især det første vækstår, men til dels også det andet. Alt efter hvornår på året du planter, gælder der forskellige hensyn.

Planter du om efteråret/vinteren, er det typisk nok at vande ved plantning af hækken, og ellers vente med at vande ind til foråret. Det kommer selvfølgelig an på vejret, men det er en god tommelfingerregel.

Planter du i foråret, skal du derimod være ekstra opmærksom på vandingen frem til efteråret. Det er typisk nok med vanding 1-2 gange i ugen, men det skal være dybdevanding 15-20 cm. ned, og ikke kun overfladisk sjatvanding. Er du i tvivl om din hæk mangler vand, kan du mærke efter om de øverste fem cm er tørre. Er de det, skal du vande.

For at dybdevande kan du lægge en siveslange mellem planterne, og slutte den til et par gange om ugen. Den lader vandet sive stille og roligt.
Vores Siveslange-komplet-pakke  indeholder alt hvad du skal bruge samt en udførlig vejledning til vanding.

For at tjekke om du har fået vandet nok i dybden, kan du stikke en spade i jorden, og se hvor langt ned den bliver våd.