Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hasselnødder med hul?

I bedste selvforsyningsånd er et par gode hasselnøddebuske i haven, eller som hegn mod naboen en rigtig god idé. Buskene er robuste, kønne om vinteren med hanrakler og giver faktisk rigtig mange dejlige hasselnødder fra sig. Irriterende er det dog, at man ikke er alene om at nyde de næringsrige og velsmagende nødder. Nøddesnudebillen er en meget almindelig ”gæst” i haven, hvor den nemt kan formere sig og optræde i store antal. Allerede i foråret lægger den voksne bille sine æg i de helt nydannede hasselnødder. Gennem sommeren vokser både nødder og larve, hvorefter larven søger ned i jorden for at overvintre. De angrebne hasselnødder er lette og modner først.

Undgå ormene

Allerede i begyndelsen af september måned skal man samle de nedfaldne og angrebne nødder op under busken og brænde dem. Larverne ligger nemlig herinde og er tykke og fede – klar til at grave sig ned og vokse sig færdig til voksen bille. Man kan ikke sprøjte sig ud af problemet, men mange har godt held med at løsne jorden under buskene, så larverne ikke kan klare sig vinteren over. Alternativt kan man holde høns i og omkring nøddebuskene – hønsene vil æde larverne og løse problemet med hasselnødder med hul i.

Du kan godt høste hasselnødder fra ”vilde” hasselnøddehegn, men hvorfor ikke plante en podet sort med store frugter? Man siger at udbyttet af en vild hassel kun udgør omkring 10% af en storfrugtet sort. I dit havecenter kan du vælge mellem flere sorter. Husk at hasler kræver fremmedbestøvning, så vælg gerne to forskellige og plant dem i nærheden af hinanden.