Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvem er det, der borer hul i mine hasselnødder? 

Hvad er nu den af? Der var SÅ mange fine hasselnødder sidste år - men nu i år er der hul i de fleste af dem og de har ingen kerne længere. Hvem har spist vores nødder, allerede før de var klar til at blive plukket?

Det har nøddesnudebillens larve.
Den voksne nøddesnudebille ser vi sjældent. Det lille brune kræ med den lange næse lever nemlig kun af søde, saftige og bløde frugter, som den kan suge saften ud af, så den trisser oftest rundt blandt blommer eller overmodne pærer og gør ikke meget væsen af sig. Dens larve, derimod, kan KUN leve af hasselnøddens kerne.
De voksne biller lægger deres æg i foråret i de helt nydannede hasselnødder, som endnu har blød, grøn skal, som er til at bore hul i med "snuden".
Her inde i nødden klækkes ægget og larven lever af den bløde, umodne nøddekerne. I september måned er den blevet stor og tyk og forlader nødden for at forpuppe sig i jorden under nøddebusken og til næste forår dukke op som en voksen bille: klar til at spise pærer og blommer - og til at lægge æg i andre nødder.

Er vi uheldige kan nøddesnudebillerne nogle år være så talrige, at det næsten ikke er til at finde en eneste spiselig hasselnød på havens buske. Det kan vi godt blive lidt sure over - men hvad kan vi gøre?

Vi kan samle alle angrebne nødder ind og destruere dem, så snart vi ser den lille sorte prik på de grønne nøddeskaller - eller i hvert fald inden starten af september, hvor larven forlader den beskyttende nøddeskal.
Der ud over kan vi sørge for at jorden under hasselbuskene bliver kultiveret ofte, så der ikke er "ro" til at forpuppe sig - og så havens solsorte kan komme i jorden med næbbene og hapse sig en lækker snack i form af en fed snudebillelarve.
Har vi høns i haven, klarer de ofte begge arbejdsopgaver til UG: De skal nok "kultivere" jorden og æde larverne, hvis de får lov.

Endelig kan vi sørge for så god en biodiversitet i haven, som det overhovedet er os muligt: Fremme trivslen hos de parasitter og rovdyr, som gerne vil æde både larver og voksne biller.
I vinterperioden går både muldvarpe, spidsmus, rovbiller og skolopendre nemlig på hugst i bestanden af voksne snudebiller, mens de sover vintersøvn under jorden, så hvis der er nok af dem og af fuglene i haven, kan vi opnå en balance der er til at leve med for både billen og alle os andre, der gerne vil æde nødder.