Plænegødning NPK 10-2-13 (+1) - organisk
Plænegødning NPK 10-2-13 (+1) - organisk 15 kg
Fra
GroGreen® Rhododendron NPK 6-2-5 + 1% Mg
GroGreen® Rhododendron NPK 6-2-5 + 1% Mg 6 liter
Hornum Blodmel N 13 organisk kvælstof
Hornum Blodmel N 13 organisk kvælstof 1,1 liter spand
Hornum gødning koncentrat til opblanding
Hornum gødning koncentrat til opblanding 1 kg. pakke
Hornum gødning koncentrat til opblanding
Hornum gødning koncentrat til opblanding 1 kg. pakke
Gødning til planter i krukker, bede og på græsplænen er en nødvendighed for at opretholde sunde planter, stærke rødder og et sundt mikroliv i jorden. Gødning tilsættes i perioden 1. april til 1. oktober, men kommer helt an på, hvilken gødning der bruges.
Eks. i krukker er gødning meget nødvendigt uanset om der er tale om sommerblomster eller flerårige planter. Grunden til at gødning er særlig vigtigt i krukker, skyldes, at man ofte vander krukkerne og dermed vasker jorden. Samtidig ophobes der mængder af kalk fra postevand, der gør det endnu vanskeligere for planterne at optage næring.
Derfor er det en stor hjælp for planter i krukker, at få tilført regnvand, tilsæt næring ca. hver 3 uge. Hér kan der bruges en flydende gødning, i en vandkande, eller en granuleret organisk gødning, der tilsættes 1 gang om måneden direkte på jorden i krukken. Organisk granuleret gødning frigives langsomt og udvaskes dermed ikke så hurtigt som en flydende gødning.
Der findes et stort udvalg af gødning, men det er dog vigtigt at skille kunstgødning og organisk gødning fra hinanden. Disse er lavet på forskellige måder og skal desuden bruges forskelligt.
En organisk gødning, er baseret på vegetabilske og animalske materialer og eller gødning fra dyr, oftest fra hest. Det købes granuleret i sække, da det er yderst håndterbart og med knapt så meget duft. Denne type gødning er oftest også tilsat mineraler og mikronæringsstoffer som eks. magnesium .
En organisk granuleret gødning er yderst anvendelig til alle planter i haven, da den er langtidsvirkende og frigives til jorden henover 2-4 måneder. Dog er den ikke hurtigvirkende og det kan tage nogle uger, førend det er synligt på planten, at den har fået tilført gødning. Hér kan man derfor supplere samtidigt med en smule kunstgødning.
Indholdet i en organisk gødning forbedre jordens struktur og iltindhold. Dette er godt, da det optimerer forholdene for planternes roddannelse. En organisk gødning efterlader planterne med et sundt og grønt løv, styrker blomsterdannelse og kvitterer med en tæt og sund vækst for planter og blomster.
Et sted, hvor man tydeligt kan se resultatet efter gentagen brug af organisk gødning, er på græsplænen. Det giver en flot grøn og tæt plæne, med knapt så eksplosiv vækst.
En anden form for organisk gødning er naturgødning, som er højt baseret på organisk materiale fra havekompost men også hest- eller kogødning.
Denne form for næring har bedst af at blive kultiveret let i jordoverfladen, eks. langs hækken, i rosenbedet eller i køkkenhaven. Har man ikke en kompost eller en hest i baghaven, kan denne fantastiske sammensætning købes på sække under navnet ‘jordforbedring’.
Jordforbedring er et bredt ord, der dækker over mange egenskaber. Bedst af alt er, at den øger mikrolivet i jorden og styrker planterne. Jordforbedring er det rene guld for orme, svampe, bakterier og encellede mirkoorganismer, der vil omsætte organisk materiale til lækkert havemuld. jorden bliver mere porøs og dermed bliver det lettere for vand, ilt og næring at gennemtrænge til planternes rødder. Dernæst har planterne gode vilkår for at sætte dybere og stærkere rodnet som altså også fremmer sundt vækst i plantens overjordiske dele.
Den tilsatte dyregødning, virker på samme måde som den organiske granuleret gødning, der købes i sække - mild, afbalanceret og langsomt virkende guf til planterne.
Jordforbedring bruges ofte som topdress inden vinteren i rosenbede, da det beskytter med den hårde frost i jordoverfladen. Faktisk er det også et rigtig godt materiale at topdresse med i højbede og kummer, da jordforbedringen beskytter de højtliggende rødder, tiltrækker liv til jorden.
Fritstående krukker med flerårige planter skal vinteropbevares frostfrit, men hér kan man også sagtens toppe dem med kompost eller købt jordforbedring.
Kunstgødning er en kemisk sammensat NPK gødning også kaldet mineralsk gødning og indeholder altså ingen organiske materialer. Kunstgødning fremstilles dermed syntetisk.
Mange kunstgødning produkter er ikke tilsat mikronæringsstoffer, så hér anbefales det, at tilsætte en organisk gødning med mikronæringsstoffer. Under tiden er det også nødvendigt at tilsætte organisk materiale til en kunstgødet jord, eks. i form af kompost/jordforbedring på sække, for at opretholde en porøs jordbund.
En kunstgødning er stærkt koncentreret. Når du gøder med kunstgødning kan du nemt lave svidningsskader på planter og plæne, hvis man ikke følger doseringsvejledningen, eller hvis man gøder på fugtig jord uden efterfølgende regn.
Det gode ved en kunstgødning er, at den rækker langt, og virker på gangske kort tid. Denne gødning er som oftest udvasket af jorden efter blot nogle få uger og det er nødvendigt at gøde flere gang. Mangler planterne gødning, vil det hurtigt kunne ses i form af falmende farver og mindre blomstring. Dyrker man økologisk, bør man ikke anvende en kunstgødning.
Når græsset klippes, svarer det til at høste en afgrøde. Derfor skal græsset have tilført næring for fortsat at kunne trives.
Det bedste, du kan gøre, er at gøde lidt men ofte. Følg anvisningen på emballagen og fordel gødningen over 3 omgange i april, maj og juni. Har du en meget let jord, kan det være en fordel at give en ekstra gødning i juli eller august.
Ved at bruge den fremgangsmåde, undgår du at græsset vokser uhæmmet grundet gødskning. Til gengæld får du en stabil vækst gennem sæsonen og en smuk grøn græsplæne.
Kunstgødning kan svide græsset, hvis det udsættes for sol. Dette undgås bedst ved at sprede gødningen lige før en god gang regn, så det opløses hurtigt. Organisk langtidsvirkende gødning svider ikke, men det er stadig en fordel at sprede det før regnvejr.
De fleste har nok hørt, at græsplænen skal kalkes i efteråret for at hæmme dannelsen af mos. Dette er også korrekt, da flere mosarter trives bedst i en let sur jord. Men det skal suppleres forskudt og flere gange i løbet af sæsonen med en kvalitetsgødning som eks. en organisk plænegødning og gerne en efterårsgødning.
Når mosset er ved at være væk - det tager tid hvis der slækkes på gødningstilførsel, skal man ikke fortsætte med at kalke hvert år, da græsplænen helst skal have en PH værdi på omkring 6,0-6,5. Lav gerne en PH test og tilfør derefter kalk ca. hver 3. år, men opret tilførsel af en god gødning flere gange årligt.
Man kan faktisk gøre meget for både at styrke græsset inden vinteren og endda forringe betingelserne for at mos kan trives. Dette gøres ved at tilføre en efterårsgødning, eks. i september måned.
En efterårsgødning er rig på jern, magnesium og svovl, som hæmmer mos og modsat lav på kvælstof og høj på kalium, som øger græssets og planternes indhold af sukkerstoffer, hvilket styrker og hærder græs og planter over for frost, sne og vind.
Den langsomtvirkende kvælstof tilsætning i efterårs gødningen, gør at græsplænen vokser minimalt i efteråret og foråret efter bliver plænen hurtigere grøn og sund. Generelt fremmer en efterårsgødning et sundt mikroliv i jorden, hvilket er til stor fordel for planternes og græssets rødder i den videre udvikling.
Der findes et hav af gødningsprodukter til de enkelte planters behov. Nogle er ‘all round-gødning til hele haven’ og andre er specielt sammensat til enkelte planter. Eksempelvis findes der decideret surbundsgødning, der rækker til alle surbundsplanter, men der findes også underkategorier til denne som bla. rhododendrongødning, hortensiagødning og rosengødning, da disse planter har individuelle behov til sammensætning og mængderne af mikronæringsstoffer.
Gødning til hæk, skal heller ikke undervurderes. Uanset om der er plantet stedsegrønne hækplanter, barrodsplanter eller klumpplanter, har de brug for at tilskud allerede fra plantetid punktet, for at sikre en stærk og sund vækst og ikke mindst et resultat vi kan glæde os over.
Fordelen ved at der findes så mange special gødningsprodukter er, at man sikrer målrettet og nøjagtig tilførsel af næring til planterne
Endda kan der købes gødning til havens planter inkl. køkkenhave, frugtbuske mm. som er enten økologiske eller godkendt til økologisk dyrkning.