Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvornår planter man hæk? Og hvordan gør man? 

Før du går igang med hækplantningen er der en række områder, der er værd at være opmærksom på. Hækken, du planter, skal sandsynligvis stå i din have mange år ud i fremtiden, og derfor er det vigtigt at komme godt fra start. 

Denne artikel guider dig igennem alle stadier af hækplantningen. Fra tidspunktet du bør plante, til klargøring af jorden og udgravning af en rende. Og så får du en udførlig vejledning til, hvordan du skal håndtere dine hækplanter, når du modtager dem. 

Du får blandt andet svar på spørgsmål som: 

  • Hvad skal jeg gøre, når jeg modtager min hæk? 
  • Hvornår skal jeg plante hækken?
  • Hvordan planter jeg hækken trin for trin? 
  • Hvordan vander jeg planterne korrekt? 

Har du stadig ikke købt hæk? - Se udvalget hér


Hvad skal jeg gøre, når jeg modtager mine hækplanter? 

Når du har fået dine nye hækplanter hjem, er der en række ting, der er værd at være opmærksom på, så din hæk får den bedst mulige start i din have. 

Stil planterne i skyggen 

Når du modtager dine hækplanter, er det en god idé at placere dem et skyggefuldt sted, hvor de kan stå, indtil du skal plante.  Det kan eksempelvis være et skur, en garage eller et hjørne i haven, hvor solen sjældent kommer. Særligt barrodshækplanter har brug for skygge. Disse planter har nemlig lettere ved at tørre ud end pottede planter og klumpplanter, da rødderne er bare og dermed mere følsomme.

Lad barrodsplanter blive i posen 

Barrodshækplanter bliver leveret i poser, og det er vigtigt, at du lader planterne blive i posen, indtil de skal plantes. Stil posen i skyggen og plant så hurtigt som muligt. 

Plant inden for 1-2 døgn

Plant inden for 1-2 døgn efter du har modtaget den. På den måde giver du planterne de bedste betingelser for at vokse, og du opnår det bedste resultat. 

Kan du ikke nå at plante inden for 1-2 døgn, så bør du lave et indslag til hækplanterne. Det gør du ved at grave en rende, dække hækplanterne med jord i renden og vande grundigt. Her kan de holde sig i flere uger. 

SE VORES VIDEO: Sådan laver du et indslag til dine nye hækplanter.  

Hvornår kan man plante hæk? 

Tidspunkt for plantning af hæk, afhænger af hvilken type hæk, du har valgt. Man kan nemlig både købe hæk som barrods, i potte eller med klump om roden. 

Barrodsplanter og klumpplanter kan plantes fra ca. oktober til maj. Hækplanter i potte kan i princippet plantes hele året rundt. 

Det er dog vigtigt alle tre varianter, at man tager hensyn til vejrforholdene. Er det meget varmt, eller er jorden frossen, vil det ikke være optimalt at plante hæk. 

Plantning af hæk - trin for trin

Trin 1. Mål op 

Det første, du skal gøre, er at markere, hvor hækken skal plantes. Her kan du med fordel bruge en snor og spænde den ud imellem to pæle, så du får en helt lige hæk.

Det er vigtigt at placere hækken i passende afstand til din græsplæne, da græsset hurtigt vil blive en stor konkurrent til både vand og næring. Som minimum bør der være ca. 30 cm mellem hæk og græsplæne. 

Trin 2. Vurdér din jordtype 

Det er vigtigt at kende sin jordtype, da det har betydning for måden, du senere skal grave din rende på. Ved du ikke, hvordan man vurderer sin jordtype, så tag et kig på denne video, hvor Arne Biering viser, hvordan du kan kende forskel på de forskellige jordtyper.

Trin 3. Grav en rende

Grav renden i hele længden og læg den opgravede jord ved siden af renden, så du hurtigt kan lægge jorden tilbage over rødderne.  Når du graver en rende, skal du tage højde for jordtypen: 

Let jord: grav en rende til hækken på ca. 40x40 cm. Det kan være en god idé at spæde til med 1/3 kompost for at give jorden bedre struktur.

Middel god havejord: grav en rende til hækken på ca. 40x40 cm.

Leret jord: grav en rende til hækken på minimum 60-70 cm i dybden. Fyld bunden med løst materiale, som eksempelvis grus for at sikre en god dræning.

Trin 4. Plant hækken

Når renden er klar findes planterne frem. Plant hækplanterne i samme dybde som, da planterne stod på planteskolen. Det kan ses, som en farveforskel på plantens stamme. Sørg for at rette rødderne ud, de må ikke vende opad.
Sørg for, at alle rødder dækkes af jord. Løft planten en smule, idet du fylder renden op med jord, så jorden fordeles bedst muligt mellem rødderne. 

Trin 5. Ret til og vand

Ret hver hækplante til, så de alle står helt lige og på linje med hinanden. Herefter trykkes den løse jord fast rundt om planten. 

Trin 6. Vand planterne

Vand alle planterne, så jorden synker og lægger sig tæt om planternes rødder.
Fremover er det en god idé at etablere en siveslange, så du sikrer en tilpas vanding af hele hækken. 

VIDEO: Sådan planter du din hæk i rende 

Tillægsprodukter brugt i videoen: ChampostBio Plante Aktivator

Vand dine hækplanter korrekt

De første 2-3 sæsoner er det vigtigt at vande hækplanterne, da de endnu ikke har rødder til at kunne finde tilstrækkeligt vand.
Vi anbefaler etablering af siveslange, da dette letter arbejdet betydeligt. Alt det kræver er, at du åbner for vandet 2-3 timer 1-3 gange om ugen alt efter vejr og vind.
Jorden skal være fugtig ned i 10-15 cm. dybde, for at vandet når ned til rødderne. 

God fornøjelse ! Vi leverer direkte til din adresse

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren