Før du går igang med hækplantningen er der en række områder, der er værd at være opmærksom på. Hækken, du planter, skal sandsynligvis stå i din have mange år ud i fremtiden, og derfor er det vigtigt at komme godt fra start.
Denne artikel guider dig igennem alle stadier af hækplantningen. Fra tidspunktet du bør plante, til klargøring af jorden og udgravning af en rende. Og så får du en udførlig vejledning til, hvordan du skal håndtere dine hækplanter, når du modtager dem.
Når du har fået dine nye hækplanter hjem, er der en række ting, der er værd at være opmærksom på, så din hæk får den bedst mulige start i din have.
Stil planterne i skyggen
Når du modtager dine hækplanter, er det en god idé at placere dem et skyggefuldt sted, hvor de kan stå, indtil du skal plante. Det kan eksempelvis være et skur, en garage eller et hjørne i haven, hvor solen sjældent kommer. Særligt barrodshækplanter har brug for skygge. Disse planter har nemlig lettere ved at tørre ud end pottede planter og klumpplanter, da rødderne er bare og dermed mere følsomme.
Lad barrodsplanter blive i posen
Barrodshækplanter bliver leveret i poser, og det er vigtigt, at du lader planterne blive i posen, indtil de skal plantes. Stil posen i skyggen og plant så hurtigt som muligt.
Plant inden for 1-2 døgn
Plant inden for 1-2 døgn efter du har modtaget den. På den måde giver du planterne de bedste betingelser for at vokse, og du opnår det bedste resultat.
Kan du ikke nå at plante inden for 1-2 døgn, så bør du lave et indslag til hækplanterne. Det gør du ved at grave en rende, dække hækplanterne med jord i renden og vande grundigt. Her kan de holde sig i flere uger.
SE VORES VIDEO: Sådan laver du et indslag til dine nye hækplanter.
Tidspunkt for plantning af hæk, afhænger af hvilken type hæk, du har valgt. Man kan nemlig både købe hæk som barrods, i potte eller med klump om roden.
Barrodsplanter og klumpplanter kan plantes fra ca. oktober til og med maj. Hækplanter i potte kan i princippet plantes hele året rundt, blot jorden er bekvem at arbejde i - dvs ikke frostbundet og ikke så tør at du kun vanskeligt kan grave i den.
Det er dog vigtigt alle tre varianter, at man tager hensyn til vejrforholdene. Er det meget varmt, eller er jorden frossen, vil det ikke være optimalt at plante hæk.
Trin 1. Mål op
Det første, du skal gøre, er at markere, hvor hækken skal plantes. Her kan du med fordel bruge en snor og spænde den ud imellem to pæle, så du får en helt lige hæk.
Det er vigtigt at placere hækken i passende afstand til din græsplæne, da græsset hurtigt vil blive en stor konkurrent til både vand og næring. Som minimum bør der være ca. 30 cm til hver side mellem hæk og græsplæne, gerne 40.
Trin 2. Vurdér din jordtype
Det er vigtigt at kende sin jordtype, da det har betydning for måden, du senere skal grave din rende på. Ved du ikke, hvordan man vurderer sin jordtype, så tag et kig på denne video, hvor Arne Biering viser, hvordan du kan kende forskel på de forskellige jordtyper.
Trin 3. Grav en rende
Grav renden i hele længden og læg den opgravede jord ved siden af renden, så du hurtigt kan lægge jorden tilbage over rødderne. Når du graver en rende, skal du tage højde for jordtypen:
Let eller middelgod jord: grav en rende til hækken på ca. 40x40 cm. Det kan være en god idé at spæde til med 1/3 kompost for at give jorden bedre struktur.
Leret jord: grav en rende til hækken på minimum 60-70 cm i dybden. bland den eksisterende jord op med løst materiale, som eksempelvis grus - og sikr dig, at der er afløb fra renden, så den ikke ender som et "badekar med proppen i" .
I bunden af renden spredes Plante Aktivator, for at sikre god etablering af de nye planter.
Trin 4. Plant hækken
Når renden er klar findes planterne frem, eet bundt af gangen. Plant hækplanterne i samme dybde som da planterne stod på planteskolen. Det kan ses, som en farveforskel på plantens stamme. Sørg for at rette rødderne ud, de må ikke vende opad.
Sørg for, at alle rødder dækkes af jord. Løft planten en smule, idet du fylder renden op med jord, så jorden fordeles bedst muligt mellem rødderne. Husk opbinding, hvis planterne er højere end 100 cm ved købet.
Trin 5. Ret til og vand
Ret hver hækplante til, så de alle står helt lige og på linje med hinanden. Herefter trykkes den løse jord fast rundt om planten.
Trin 6. Den nødvendige opbinding
Korrekt opbinding redder plantens liv: det er ikke plantens top, som behøver opbindingen, men tvært imod dens rod. De nye hårrødder rykkes over, hvis din nye plante står og rokker i jorden for blæsten. Hermed berøves planten muligheden for at trække tilstrækkeligt med vand og næring op.
Når de nye hårrødder skades, etableres planten ikke rigtig på sit voksested - så husk opbinding til hækplanterne, hvis de er over en meter høje på købstidspunktet.
Husk de farlige konkurrenter!
Græsplæne og etableret ukrudt udgør en af de farligste konkurrenter for en ny plante. Græssets og ukrudtets rod bliver hurtigt flere gange større end toppen og både græs og flerårigt ukrudt koloniserer omgivende jord som en tæt måtte, der opsuger al vand og gødning, der ellers skulle have gavnet din nye plante.
Frihold derfor et areal på mindst 30-40 cm på hver side af hækken for al græsagtig vækst og alt ukrudt. Vær særlig opmærksom på flerårigt ukrudt som skvalderkål, nælder, senegræs o.l. så at din nye hæk ikke skal kæmpe for sit liv.
Vanding af dine planter
Den rigtige vanding er en vigtig forudsætning for at have en sund og velfungerende have. Vil du være sikker på at dine planter trives, bør du have styr på din vanding.
Hækplanter skal vandes efter behov i mindst én hel vækstsæson, gerne to.
Er du i tvivl, om der skal vandes, så grav ( med en planteske ) et lille hul i kanten af plantehullet og i plantehullets dybde og mærk om mulden er fugtig helt nede i rodzonen.
Er der tørt, må du vande! Også selv om du vandede i går, eller det regnede tidligere på dagen.
Planterne vil hurtigt sætte deres rødder ud i den nye muld, og i takt med rødderne vokser ud i jorden jo mindre bliver vandings behovet.
I tørt, varmt og blæsende vejr, samt når ny-væksten er stor, bør du holde meget øje med planterne. Optimal vanding i starten og i hele den første vækstsæson er meget vigtigt. Ved plantning af hæk anbefales altid vanding i siveslange.
*Varme, blæsende og/eller tørre perioder, stiller store krav til vanding af nye planter og specielt nyplantet hæk. Vi anbefaler 1-2 timers vanding med Uniram siveslange fra Plantetorvet 2-4 gange om ugen, alt efter årstid og vejr. Tjek evt. DMI's tørkeindeks skema
Hos Plantetorvet forhandler vi udelukkende Uniram , som er professionelt vandingsudstyr i høj kvalitet. Vi har sammensat et komplet siveslange sæt med alt du skal bruge for at komme i gang med et siveslange system. Derudover er det naturligvis muligt at købe siveslange pr. meter.
Uniram er den bedste siveslange du kan få på markedet, den har selvrensende dyser og kan derfor "gemmes" under jorden. Husk altid at købe ende stykke samt kobling til Gardena system, hvis du køber siveslange i metermål.
Skal de naturligvis have noget at leve af. Gødning er ikke streng nødvendigt ved efterårsplantning - men det følgende forår bør der, nøjagtigt som ved forårsplantning gødes i april, maj og juni.
Af hensyn til planternes afmodning og vinterforberedelser, skal du ikke gøde senere end 1. august, med mindre der anvendes en decideret efterårsgødning.
Gødning og stærk kompost bør ikke blandes i plantejorden, da for stærk gødning kan dræbe rødderne.
Du finder alt gødning her.
VIDEO: Sådan planter du din hæk i rende
Tillægsprodukter brugt i videoen: Champost - Bio Plante Aktivator
God fornøjelse ! Vi leverer direkte til din adresse
Har du brug for råd til haven? Spørg gartneren