Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvornår planter man hæk? Og hvordan gør man? 

Før du går igang med hækplantningen er der en række områder, der er værd at være opmærksom på. Hækken, du planter, skal sandsynligvis stå i din have mange år ud i fremtiden, og derfor er det vigtigt at komme godt fra start. 

Denne artikel guider dig igennem alle stadier af hækplantningen. Fra tidspunktet du bør plante, til klargøring af jorden og udgravning af en rende. Og så får du en udførlig vejledning til, hvordan du skal håndtere dine hækplanter, når du modtager dem. 

Du får blandt andet svar på spørgsmål som: 

  • Hvad skal jeg gøre, når jeg modtager min hæk? 
  • Hvornår skal jeg plante hækken?
  • Hvordan planter jeg hækken trin for trin? 
  • Hvordan undgår jeg, at min hæk drukner ved plantning? 

Har du stadig ikke købt hæk? - Se udvalget hér


Hvad skal jeg gøre, når jeg modtager min nye hæk? 

Når du har fået din nye hæk hjem, er der en række ting, der er værd at være opmærksom på, så din hæk får den bedst mulige start på livet. 

Stil planterne i skyggen 

Når du modtager din hæk, er det en god idé at finde et skyggeholdigt sted, hvor hækken kan stå, indtil du skal plante den.  Det kan eksempelvis være et skur, en garage eller et hjørne i haven, hvor solen sjældent kommer. Særligt barrods hækplanter har brug for skygge. Disse hække har nemlig lettere ved at tørre ud end pottede planter og klumpplanter, da rødderne er bare og dermed mere følsomme.

Lad barrodsplanter blive i posen 

Barrods hækplanter bliver leveret i poser, og det er vigtigt, at du lader planterne blive i posen, indtil de skal plantes. Stil posen i skyggen og plant så hurtigt som muligt. 

Plant inden for 1-2 døgn

Plant gerne hækken inden for 1-2 døgn, efter du har modtaget den. På den måde giver du hækken de bedste betingelser for at vokse videre, og du opnår det bedste resultat. 

Kan du ikke nå at plante inden for 1-2 dage, så bør du lave et indslag til hækplanterne. Det gør du ved at grave en rende, dække hækplanterne med jord i renden og vande grundigt. Her kan de holde sig i flere uger. 

SE VORES VIDEO: Sådan laver du et indslag til dine nye hækplanter.  

Hvornår kan man plante hæk? 

Tidspunkt for plantning af hæk, afhænger af hvilken type af hæk, du har købt. Man kan nemlig både købe hæk som barrod, i potte eller med klump om roden. 

Barrodsplanter og klumpplanter kan plantes fra ca. oktober til maj. Hækplanter i potte kan i princippet plantes hele året rundt. 

Det er dog vigtigt alle tre varianter, at man tager hensyn til vejrforholdene. Er det meget varmt, eller er jorden frossen, vil det ikke være optimalt at plante hæk. 

Plantning af hæk - trin for trin

Trin 1. Mål op 

Det første, du skal gøre, er at markere, hvor hækken skal plantes. Her kan du med fordel bruge en snor og spænde den ud imellem to pæle, så du får en helt lige hæk.

Det er vigtigt at placere hækken i passende afstand til din græsplæne, da græsset hurtigt vil blive en stor konkurrent til både vand og næring. Som minimum bør der være ca. 30 cm mellem hæk og græsplæne. 

Trin 2. Vurdér din jordtype 

Det er vigtigt at kende sin jordtype, da det har betydning for måden, du senere skal grave din rende på. Ved du ikke, hvordan man vurderer sin jordtype, så tag et kig på denne video, hvor Arne Biering viser, hvordan du kan kende forskel på de forskellige jordtyper.

Trin 3. Grav en rende

Grav renden i hele længden og læg den opgravede jord på siden af renden, så du hurtigt kan løfte jorden tilbage over rødderne.  Når du graver en rende, skal du tage højde for jordtypen: 

Let jord: grav en rende til hækken på ca. 40x40 cm. Det kan være en god idé at spæde til med 1/3 kompost for at gøre jorden omkring bedre.

Middel god havemuld: grav en rende til hækken på ca. 40x40 cm.

Svær jord: grav en rende til hækken på minimum 60-70 cm i dybden. Fyld bunden med løst materiale, som eksempelvis grus for at sikre en god afdræning.

Trin 4. Plant hækken

Når renden er klar findes planterne frem. Plant hækplanterne i samme dybde som, da planterne stod på planteskolen. Det kan tydeligt aflæses på hækkens stamme. Hold planten i den rigtige højde med den ene hånd og sørg for at sprede rødderne ud i renden. 

Trin 5. Dæk rødderne med jord

Sørg for, at alle rødder dækkes af jord. Ryst planten en smule, idet du fylder renden op med jord, så jorden fordeles bedst muligt mellem rødderne. 

Trin 6. Ret til og tryk jorden

Ret hver hækplante til, så de alle står helt lodret og på linje hinanden.  Sørg for, at alle rødder er dækket af jord. Herefter trykkes den løse jord helt ind i hækplanten med hele kropsvægten, så hækken kommer til at stå fast. 

Trin 7. Vand og riv jorden

Vand renden med 20-30 liter vand pr. meter hæk. Til vanding er det en god idé at bruge en siveslange, så du sikrer en tilpas vanding af hele hækken. Pas på med at give hækken for meget vand. Læs nedenfor, hvordan du undgår at drukne din nyplantede hæk. 

Afslut med en rive og fordel den resterende jord, så hækken ser flot ud fra start. 

VIDEO: Sådan planter du din hæk i rende 

Tillægsprodukter brugt i videoen: ChampostBio Plante Aktivator

Undgå at drukne din hæk

Når du planter hæk, kan det nemt gå galt, hvis rødderne ender med at stå under vand. Som regel opstår problemet, når du planter i en meget svær jordtype, vander meget grundigt efter plantningen, eller der pludselig kommer kraftig regn. Det kan alt sammen resultere i, at rødderne drukner. 

Når man graver en rende og eventuelt tilfører jorden en god let muld, vil vandet i jorden som regel trænge hen i planterenden. Det kan du undgå ved blandt andet at grave dybt og fylde ud med et løst materiale, som fx grus. Derved laver man en faskine, hvor vandet langsomt kan trænge ud i jorden uden at genere rødderne.

Er du i tvivl om, hvorvidt dine rødder vil stå under vand, kan du afprøve følgende:

  1. Grav et par huller der, hvor hækken skal stå

  2. Vent til det regner kraftigt

  3. Se hvor hurtigt vandet trænger væk fra hullet

  4. Tager det mere end 24 timer, skal der gøres noget ved problemet

Er du i tvivl om, hvordan hækken skal vandes korrekt, kan du se vores video nedenfor. 

VIDEO: Hvordan vander man hæk og andre planter i sin have: 

Tillægsprodukter brugt i videoen: Siveslange fra Unitechline


God fornøjelse ! Vi leverer direkte til din adresse

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren