Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Guide til hæk

I vores shop finder du Danmarks største udvalg af hækplanter online. Her kan du vælge den helt rigtige hækplante, som passer til dine behov. Alt fra udseende til pris, størrelse, pasning og klipning m.m. Der er mange forhold at tage stilling til, når man vil plante en ny hæk.

Loading...

Spørgsmål som, om det skal være en klippet eller uklippet hæk. Hvor høj og bred hækken skal være og hvornår det er bedst at plante sin hæk. Alt dette får du svar på her i vores guide til hækplanter.

Hæk

Den hæk, som du planter, skal måske stå i din have de næste 50 år, så der er nogle overvejelser, der skal gøres, inden dine hække bestilles.

 • Hvor skal hækken stå?
 • Hvor høj må hækken blive?
 • Skal hækken være grøn året rundt?
 • Skal det være en uklippet eller klippet hæk?

Hvornår er det bedste tidspunkt at plante?

De fleste hækplanter er barrods, dvs. at jorden er rystet af rødderne på hækken. Det gør hækken billigere, lettere at håndtere og kan ofte findes som gode tilbud. Billige hækplanter, plantes fra midten af september og til midten af maj. Så vil du have en billig hæk skal det være i denne periode.

Når hækplanterne skal plantes, skal det som udgangspunkt være, når barrodshækken er i vinter dvale, dvs. i perioder hvor hækken ikke har blade og derved ingen fordampning. Nogle hækplanter er mere hårdføre end andre, og kan derfor flyttes tidligere om efteråret. Det gælder fx ligusterhækken, som kan plantes fra først i oktober til slutningen af maj.

Køber du en hæk med klump gælder samme princip, da klumpplanter også produceres fra marken. Køber du en hæk med potte, kan den som udgangspunkt plantes hele året rundt. Undlad dog at plante midt om sommeren, hvis det er varmt og tørt, eller om vinteren, hvis der er frost.

Hvor sent om foråret kan du plante hæk?

Mange tror det er for sent at plante hæk, når hækken i haven er sprunget ud. Men planteskolerne tager hækplanterne op om vinteren, når hækken stadig er i vækst-dvale og sorterer hækken og ligger den på frys. Derved kan hækplanterne opbevares helt hen til starten af juni, hvor du stadig kan plante hæk.

Sådan planter du din nye hæk

 • Hvis du har købt en barrods hækplante, skal du opbevare sækken med hækplanterne i skyggen, til du skal plante hækken.

 • Vurder hvilken jordtype du har og grav en rende til hækken.

  • Let jord: grav en rende til hækken på ca. 30x30 cm. Det kan være en god ide, at spæde til med 1/3 kompost for at gøre jorden bedre.

  • Middel god havemuld: grav en rende til hækken på ca. 30x30 cm.

  • Svær jord: grav en rende til hækken på min. 60-70 cm i dybden. Fyld bunden med løst materiale, som fx grus, for at sikre en god afdræning.

 • Når du graver en rende, bør du sætte pæle og spænde en snor ud, så du får en lige hæk. Snoren kan senere bruges til at fiksere hækplanterne, hvis du planter hækplanter på over en meters højde eller hvis det blæser meget, hvor hækken skal stå.

 • Når du planter hækken i renden, bør du sprede rødderne ud og sørge for at alle rødder dækkes af jord.

 • Plant hækplanterne i samme dybde, som da planterne stod på planteskolen. Det kan tydeligt aflæses på hækkens stamme.

 • Tryk jorden til helt ind til hækplanten med hele kropsvægten, så hækken kommer til at stå fast.

 • Vand renden med 20-30 l. vand pr. meter hæk.

 • Fordel evt. resterende jord og afslut med en rive, så det ser pænt og ordentlig ud omkring hækken.

Undgå at drukne din hæk

Ofte går det galt, når der plantes hækplanter, fordi hækken kommer til at stå med rødderne under vand. Problemet opstår primært, når der plantes i en meget svær jordtype.

Når man graver en rende og evt. tilfører jorden en god let muld, vil vandet i jorden i de fleste tilfælde trænge hen i planterenden. Du kan undgå dette ved blandt andet at grave dybt og fylde ud med et løst materiale, som fx grus. Derved laver man en faskine, hvor vandet langsomt kan trænge ud i jorden uden at genere rødderne.

Er du i tvivl, om der vil komme til at stå vand i planterenden, kan du afprøve følgende:

 1. Grav et par huller der hvor hækken skal stå

 2. Vent til det regner kraftigt

 3. Se hvor hurtigt vandet trænger væk fra hullet

 4. Tager det mere end 24 timer, skal der gøres noget ved problemet


 • Tilføjet
  09/10/2018
 • Senest opdateret
  03/06/2019