Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvornår planter man hæk? og hvordan gør man?

(Hvis du bedst kan lide videoer, så kan du finde dem længere nede på siden) 

Før man planter sin hæk, så er der en række ting man skal tage stilling til først.

Den hæk, som du planter, skal højst sandsynligt ikke kun stå i din have det første år, men måske nærmere de næste 50 år og derfor er der nogle overvejelser, der skal gøres, inden dine nye hække bestilles.

Spørgsmål som:

 • Hvor skal hækken stå?
 • Hvor høj må hækken blive?
 • Skal det være en stedsegrøn hæk, som er grøn året rundt? Eller skal det være en løvfældende hæk?
 • Skal det være en uklippet eller klippet hæk? - og hvor mange gange om året skal den klippes?

Er du stadig i tvivl om, hvilken hækplante, der er den rigtige til din have, så kan du tage et kig på vores mest populære hækplanter. Vi har blandt andet:

Hvornår planter man hæk?

Nogle hækplanter er mere hårdføre end andre, og kan derfor plantes tidligere om efteråret. Det gælder for eksempel nogle af de mest populære hække som bøgehækken og ligusterhækken, der kan plantes fra først i oktober til slutningen af maj og køber du en hæk med klump gælder samme princip, da klumpplanter også produceres fra marken. 

Det samme gælder barrods hækplanter, som er hække hvor jorden er rystet af rødderne. Barrodede planter er billigere, lettere at håndtere og kan ofte findes som gode tilbud. Når den skal plantes, skal det som udgangspunkt være når barrods hækken er i vinter dvale, det vil sige i perioder hvor hækken ikke har blade og der derved ikke har nogen fordampning. 

Så hvornår planter man bøgehæk og hvornår planter man ligusterhæk? Man kan i princippet plante disse hække fra oktober og indtil maj, det mest væsentlige er blot at hækken er gået i dvale inden den bliver taget op af jorden hos leverandøren.

Mange tror derfor det er for sent at plante hæk, når hækken i haven er sprunget ud, men planteskolerne tager hækplanterne op om vinteren, når hækken stadig er i vækst-dvale og sorterer hækken samt ligger den på frys. Derved kan hækplanterne opbevares helt hen til starten af juni, hvor du stadig kan plante hæk.

Hække med potte kan plantes året rundt
De fleste hækplanter foretrækker at blive plantet fra oktober til maj, men hvis du køber du en hæk med potte, kan den som udgangspunkt plantes hele året rundt. Selvom at dette er muligt, så er det dog en god idé at undlade at plante midt om sommeren, hvis det er varmt og tørt, eller om vinteren, hvis der er frost.

Alle vores typer af hækplanter findes i barrods, klump og potte, og du kan derfor selv vælge den type som passer bedst til dit behov i vores store udvalg af hække.

I videoen nedenfor kan du se hvordan du skal opbevare barrods planter mellem modtagelsen og plantningen:

Sådan opbevarer du dine barrods-planter til de skal plantes: 

Hvordan planter man hæk?

 • Hvis du har købt en barrods hækplante, som eksempelvis bøgehæk, skal planterne sættes i skyggen indtil, at du skal igang med at plante hækken. Det er en god idé, at plante hækken forholdvist hurtigt efter, at du har købt den, så rødderne ikke dør ud. Hvis du planter indenfor 1-2 døgn, så giver du planterne gode betingelser for at vokse videre og dermed får du også det bedste resultat. 

 • Vurder hvilken jordtype du har og grav en rende til hækken - Ved du ikke hvordan man vurderer sin jordtype, så kan du følge denne video, hvor Arne Biering viser hvordan du kan kende forskel på de forskellige jordtyper.

  • Let jord: grav en rende til hækken på ca. 30x30 cm. Det kan være en god ide, at spæde til med 1/3 kompost for at gøre jorden omkring bedre.

  • Middel god havemuld: grav en rende til hækken på ca. 30x30 cm.

  • Svær jord: grav en rende til hækken på min. 60-70 cm i dybden. Fyld bunden med løst materiale, som fx grus, for at sikre en god afdræning.

 • Når du graver en rende, bør du sætte pæle og spænde en snor ud, så du får en lige hæk. Snoren kan senere bruges til at fiksere hækplanterne, hvis du planter hækplanter på over en meters højde eller hvis det blæser meget, hvor hækken skal stå.

 • Når du planter hækken i renden, bør du sprede rødderne ud og sørge for at alle rødder dækkes af jord.

 • Plant hækplanterne i samme dybde, som da planterne stod på planteskolen. Det kan tydeligt aflæses på hækkens stamme.

 • Tryk den løse jord helt ind til hækplanten med hele kropsvægten, så hækken kommer til at stå fast.

 • Vand renden med 20-30 l. vand pr. meter hæk. Til vanding er det en god idé at bruge en siveslange.

 • Afslut med en rive og fordel den resterende jord, så hækken kan se flot ud fra start.

Sådan planter du din hæk i rende:

Tillægsprodukter brugt i videoen: ChampostBio Plante Aktivator

Undgå at drukne din hæk

Ofte går det galt, når der plantes hækplanter, fordi hækken kommer til at stå med rødderne under vand. Problemet opstår primært, når der plantes i en meget svær jordtype og der kommer kraftig regn eller der vandes meget grundigt, hvilket resulterer i at rødderne kan drukne.

Når man graver en rende og evt. tilfører jorden en god let muld, vil vandet i jorden i de fleste tilfælde trænge hen i planterenden. Du kan undgå dette ved blandt andet at grave dybt og fylde ud med et løst materiale, som fx grus. Derved laver man en faskine, hvor vandet langsomt kan trænge ud i jorden uden at genere rødderne.

Er du i tvivl, om der vil komme til at stå vand i planterenden, kan du afprøve følgende:

 1. Grav et par huller der hvor hækken skal stå

 2. Vent til det regner kraftigt

 3. Se hvor hurtigt vandet trænger væk fra hullet

 4. Tager det mere end 24 timer, skal der gøres noget ved problemet


Hvis du er i tvivl om hvordan man vander sin hæk, så kan du se vores video nedenfor.

Hvordan vander man hæk og andre planter i sin have: 

Tillægsprodukter brugt i videoen: Siveslange fra Unitechline