Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvornår planter man hæk? Og hvordan gør man? 

Før du går igang med hækplantningen er der en række områder, der er værd at være opmærksom på. Hækken, du planter, skal sandsynligvis stå i din have i mange år, og derfor er det vigtigt at komme godt fra start. 

Denne artikel guider dig igennem alle stadier af hækplantningen. Fra tidspunktet du bør plante, til klargøring af jorden og udgravning af en rende. 


Hvad skal jeg gøre, når jeg modtager mine hækplanter? 

Sæt planterne i skyggen 

Barrodshækplanter bliver leveret i poser, og det er vigtigt, at du lader planterne blive i posen, indtil de skal plantes. Barrodsplanter tåler nemlig ikke at udtørre.
Stil posen i skyggen - i en garage, et skur eller på husets nordside og plant så hurtigt som muligt. 

Plant inden for 1-2 døgn

Plant inden for 1-2 døgn efter modtagelse. Derved når plantern ikke at tørre ud eller at tage skade af at ligge i posen.

Kan du ikke nå at plante inden for 1-2 døgn, bør du lave et indslag til hækplanterne. Det gør du ved at grave en rende, sætte de hele bundter ned i renden, dække hækplanterne grundigt med jord og vande rigeligt.
Sæt dem evt. skråt i en vinkel af 45 grader, dette gør det nemmere at får jorden omkring alle planterne i bundtet.
I indslaget kan de holde sig i flere uger. 

  Hvornår kan man plante hæk? 

Tidspunkt for plantning af hæk, afhænger af hvilken type hæk, du har valgt. Man kan nemlig både købe hæk som barrods, i potte eller med klump om roden. 

Barrodsplanter og klumpplanter kan plantes fra ca. oktober til og med april måned. Hækplanter i potte kan i princippet plantes hele året rundt, blot jorden er bekvem at arbejde i - dvs. ikke frostbundet og ikke så tør at du kun vanskeligt kan grave i den. 

Det er dog vigtigt ved alle tre varianter, at man tager hensyn til vejrforholdene. Er det meget varmt, eller er jorden frossen, vil det ikke være optimalt at plante hæk. 


Plantning af hæk - trin for trin

Trin 1. Grav en rende
Grav hele renden ca. 40 cm. dyb og 40 cm. bred og læg den opgravede jord ved siden af renden, så kan du nemt skubbe jorden over rødderne. Her kan du med fordel bruge en snor og spænde den ud imellem to pæle, så du får en helt lige hæk.

I bunden af renden spredes Plante Aktivator, for at sikre god etablering af de nye planter.

Trin 2. Frem med planterne
Når renden er klar findes planterne frem, eet bundt ad gangen, lad de resterende blive i posen i skyggen. Plant hækplanterne i samme dybde som da planterne stod på planteskolen. Det kan ses, som en farveforskel på plantens stamme. Sørg for at rette rødderne ud, de må ikke vende opad.
Ret hver plante til og løft den en smule, idet du fylder renden op med jord, så jorden fordeles bedst muligt mellem rødderne. 

Trin 3. Vand og vand igen
Jorden trykkes fast omkring hver enkelt plante. Herefter vandes rigeligt, så evt. luftlommer i jorden forsvinder. Jorden vil nu synke og der fyldes jord på igen, til alle planter står fast og rødderne har god kontakt til jorden. Der vandes igen, så jorden er gennemfugtet. 

Trin 4. Den nødvendige opbinding
Korrekt opbinding redder plantens liv: det er ikke plantens top, som behøver opbindingen, men tvært imod dens rod. De nye hårrødder rykkes over, hvis blæsten får din nye plante til at stå og rokker i jorden.

Når de nye hårrødder skades, etableres planten ikke rigtig på sit voksested - så husk opbinding til hækplanterne, hvis de er over en meter høje på købstidspunktet.


Sådan passer du planterne

Husk de farlige konkurrenter!
Græsplæne og etableret ukrudt udgør en af de værste konkurrenter for en nyplantet plante. Græssets og ukrudtets rod bliver hurtigt flere gange større end toppen og både græs og flerårigt ukrudt koloniserer omgivende jord som en tæt måtte, der opsuger al vand og gødning, der ellers skulle have gavnet din nye plante.

Frihold derfor et areal på mindst 30-40 cm. på hver side af hækken for al græsagtig vækst og alt ukrudt. Vær særlig opmærksom på flerårigt ukrudt som skvalderkål, nælder, senegræs o.l. så  din nye hæk ikke skal kæmpe for sit liv.
Læg evt. et toplag af jordforbedring for bl.a. at holde på fugtigheden. Et lag på bare 3 cm. forhindrer ukrudt i at spire frem.


Vand er liv!


Den rigtige vanding er en forudsætning for en veletableret hæk. Hækplanter skal vandes efter behov i mindst én hel vækstsæson, gerne to.
Er der tørt, må du vande! Også selv om du vandede i går, eller det regnede tidligere på ugen.
Den rette mængde på rette tid er alfa og omega for etableringen. Hver gang din hæk har været for tør eller for våd, bremses udviklingen.
Derfor anbefaler vi altid, at den unge hæk vandes med UNIRAM siveslange.

Varme, blæsende og/eller tørre perioder,  stiller store krav til vanding af nye planter og specielt nyplantet hæk. Vi anbefaler 1-2 timers vanding med Uniram siveslange fra Plantetorvet 2-4 gange om ugen, alt efter årstid og vejr. Når planterne gror...

...skal de naturligvis have noget at leve af.  Gødning er ikke nødvendigt ved efterårsplantning - men det følgende forår bør der, nøjagtigt som ved forårsplantning gødes i april, maj og juni.
Giv en god allroundgødning på organisk basis.

Af hensyn til planternes vinterforberedelser, skal du ikke gøde senere end 1. august, med mindre der anvendes en decideret efterårsgødning.


Er der alligevel noget, du er i tvivl om, så skriv til gartnerne. Her er altid gode råd, vejledning og grønne ideer at få - helt gratis.