Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan planter du bunddække og undgår ukrudt

Et effektivt bunddække giver dig tid til alt det sjove, når du er i haven.  Det dække jorden omkring dine planter og forhindrer ukrudt i at vokse. På den måde for det sure arbejde i at komme ukrudtet til livs, og du kan i stedet bruge tiden på at nyde dine flotte planter. 

Foruden at være effektivt og tidsbesparende, så er bunddækkeplanter også utroligt flotte og kan fås i mange forskellige varianter. I samspil med andre planter får man en smuk have, hele året, med massere af farver. 

Denne artikel guider dig igennem plantningen af bunddække, og giver dig gode råd til, hvordan du håndterer dine planter, når du modtager dem. 

Hvad skal jeg gøre, når jeg modtager mine planter? 

Når du får dine bunddækkeplanter hjem, er der en række ting, du bør være opmærksom på, så dine planter ikke udtørre, inden de skal i jorden. 

Tag planterne ud af indpakningen 

Når du modtager dine planter, skal du pakke dem ud af indpakningen, så de kan ånde, og dermed ikke udtørre, inden de plantes.  De skal håndteres med forsigtighed, så jord og rødder løsnes så lidt som muligt.

Stil planterne i skyggen 

Når du modrager dine bunddækkeplanter, er det vigtigt, at du stiller dem et skyggefuldt sted, indtil de skal plantes. Det kan være i et skur, en garage eller et hjørne i haven, hvor solen sjældent kommer. Vær desuden opmærksom på, at stedet, du stiller planterne, er i læ, da blæst udtørrer planterne.  

Hold planterne fugtige 

Det er vigtigt at stauderne ikke udtørre. Derfor skal de vandes let, inden de kommer i jorden. Vær særlig opmærksom på, at planter i små potter hurtig kan tørre ud.

Plant så hurtigt som muligt 

Plant gerne bunddækkeplanterne inden for 1-2 dage, så de for de bedste betingelser for at vokse sig store og flotte. 

Vinca Minor er en populær bunddækkeplante. Køb eller læs mere om de mange bunddækkeplanter her


Hvordan planter man bunddække? - trin for trin 

Hvad end du ønsker at få et grønt tæppe af stedsegrønne bunddækkeplanter henover dit bed, som for eksempel Hasselurt, eller du ønsker, at din haves bunddækkeplanter skal have et andet udtryk, så kan du følge vores vejledning og opnå gode resultater. Foruden at det bliver flot, så sørger samtidig for ukrudt. 

Trin 1: Forbered jorden 

Når du skal til at plante, er det vigtigt at forberede jorden godt, før at dine bunddække planter skal i jorden. Bearbejd den i dybden med en fræser eller en spade. Derudover er det er vigtigt at få alt ukrudt væk. Vær især opmærksom på at få alle rødder af skvalderkål, kvikgræs og padderokke væk.

Trin 2: Riv og planér jorden

Sørg for at overfladen bliver fast, jævn og ensartet.  Læg eventuelt en plade eller et bræt til at gå på for at undgå at sætte spor på det afrettede areal.

Trin 3: Tag planten ud af potten

For at gøre det nemmere, og at du kan spare tid, så anbefaler vi, at du tager den enkelte plante ud af potten og sætter planten forsigtig ned i kasseholderen igen, så rødderne ikke tørre ud. På den måde kan du koncentrere dig om at plante, når først du er gået i gang med det. 

Trin 4: Grav et hul

Grav hullet i den dybde, som planten stod i før og pres jorden ned omkring potteklumpen. 

Trin 5: Planér mens du planter

Hvis du planér samtidig med plantningen behøver du ikke at gøre det efterfølgende. På den måde er du færdig på en gang. Du kan med fordel blot bruge din planteske til fordele jorden imellem planterne.

Slut evt. af med at lægge 3 cm. kakaoflis udover dit bed for at gøre det sværere for diverse ukrudt at bryde frem. Kakaoflisen indeholder i øvrigt også gode næringsstoffer, der kan komme til gavn for dit bunddække.

Trin 6: Vand grundigt

Sørg for at vande rigeligt lige efter plantning og hver anden dag i de første to-tre uger, hvis det ikke regner.

Hvornår på året planter man bunddække?

Når du skal plante bunddækkeplanter, kan du teoretisk set gøre det året rundt uden problemer. Her hos Plantetorvet synes vi dog, at det er god idé at plante om efteråret, for så får dine planter mulighed for at etablere sig. 

Din jordtype kan også spille en rolle for, hvornår det er klogt at plante dit bunddække, og derfor er det altid et godt råd at starte plante processen med at tjekke, hvilken jordtype du har i din have. 

Andre gode råd er, at gennemtænke din haves klima og vejrforhold. Er den ofte udsat for fuld sol eller er den mest præget skygge? Når du kender til jord og vejrforhold i din have, så er du også meget klogere på hvilken type bunddække, som du skal plante i din have og dermed får du succes. 

Har du glemt hvordan man tjekker sin have's jordtype, så kan du se videoen nedenfor, hvor Arne Bieiring viser hvordan man gør. 

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren