Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Undgå ukrudt med bunddækkeplanter - Sådan planter du

(Hvis du bedst kan lide videoer, så kan du finde dem længere nede på siden) 

Et effektivt bunddække giver dig tid til alt det sjove, når du er i haven.  Det fylder jorden omkring dine planter og sørger for, at der ikke er plads til at diverse ukrudt kan vokse frem. Du slipper dermed for det sure arbejde i at komme ukrudtet til livs og din tid kan bruges på at nyde dine flotte planter i fred og ro. 

Foruden at være effektivt og tidsbesparende, så er bunddækkeplanter også utroligt flotte og kan fåes i mange forskellige varianter. I samspil med andre planter får man en smuk have, hele året, med massere af farver. 

Vil du se hvilken slags bunddækkeplanter, der findes, kan du tage et kig på vores store udvalg, hvor du også kan læse, hvor mange du skal bruge af den enkelte plantetype pr. kvadratmeter. 

Få inspiration til hvilke planter du skal vælge:

Nogle af Bunddækkene som Arne viser i videoen:
Dværgkvalkved
Myrte-Gedeblad (Mørkegrønne blanke blade)
Buskpotentil 'Tangerine'
Krybende Benved 'Emerald Gaiety'
Krybende Ene 'Blue Chip'
Vinterglans 'Green Carpet'
Storbladet Efeu 'Hedera hibernica 'Hestor'
Guldjordbær ternata (waldsteinia ternata)

Du kan også søge på navnet i søgefeltet foroven.

Hvornår planter man bunddække?

Når du skal plante bunddækkeplanter, kan du teoretisk set gøre det året rundt uden problemer. Her hos Plantetorvet synes vi dog, at det er god idé at plante om efteråret, for så får dine planter mulighed for at etablere sig. 

Din jordtype kan også spille en rolle for hvornår det er klogt at plante dit bunddække og derfor er det altid et godt råd at starte plante processen med at tjekke, hvilken jordtype du har i din have. 

Andre gode råd er, at gennemtænke din haves klima og vejrforhold. Er den ofte udsat for fuld sol eller er den mest præget skygge? Når du kender til jord og vejrforhold i din have, så er du også meget klogere på hvilken type bunddække, som du skal plante i din have og dermed får du succes. 

Har du glemt hvordan man tjekker sin have's jordtype, så kan du se videoen nedenfor, hvor Arne Bieiring viser hvordan man gør. 

Her kan du finde bunddække med gule blomster, hvide blomster eller stedsegrønne blade, som kan pryde din have i både sol og halvskygge.

Hvordan planter man bunddække?

Hvad end du ønsker at få et grønt tæppe af stedsegrønne bunddækkeplanter henover dit bed, som for eksempel Hasselurt, eller du ønsker, at din have's bunddækkeplanter skal have et andet udtryk, så kan du følge vores vejledning og opnå gode resultater. Foruden at det bliver flot, så sørger det også for, at du slipper for ukrudtet. 

Når du modtager planterne fra Plantetorvet.dk er det vigtigt, at du får pakket dem ud samme dag som du modtager, da planterne risikerer at dø, hvis du lader dem stå i kassen for længe. 

Når du skal til at plante, er det vigtigt at forberede jorden godt, før at dine bunddække planter skal i jorden. Bearbejd den i dybden med en fræser eller en spade og det er vigtigt at få alt ukrudt væk. Vær især opmærksom på at få alle rødder af skvalderkål, kvikgræs og padderokke væk.

Riv og planér jorden, så overfladen bliver fast, jævn og ensartet. Læg evt. en plade eller et bræt til at gå på for at undgå at sætte spor på det afrettede areal.

For at gøre det nemmere og at du kan spare tid, så anbefaler vi, at du tager den enkelte plante ud af potten og sætter planten forsigtig ned i kassen holderen igen, så rødderne ikke tørre ud. På den måde kan du koncentrere dig om at plante, når først du er gået igang med det. 

Grav hullet i den dybde, som planten stod i før og pres jorden ned omkring potteklumpen. 

Planér mens du planter, så du ikke behøver at skulle gøre det efterfølgende og på den måde er du færdig på en gang. Du kan med fordel blot bruge din planteske til fordele jorden imellem planterne.

Slut evt. af med at lægge 3 cm. kakaoflis udover dit bed for at gøre det sværere for diverse ukrudt at bryde frem. Kakaoflisen indeholder iøvrigt også gode næringstoffer, der kan komme til gavn for dit bunddække.

Vand grundigt lige efter plantning og hver anden dag i de første to-tre uger, hvis det ikke regner.

Det er vigtigt at plante straks efter at du har modtaget bunddækkeplanterne fra Plantetorvet.dk eller senest den efterfølgende dag. De skal håndteres med forsigtighed, så jord og rødder løsnes så lidt som muligt.