Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Nu skal vi plante - men hvordan?

Ud af potten, ned i jorden!  Mere besværligt kan det vel ikke være at plante?
Helt så nemt går det nu ikke, men det ER ganske nemt.  

Er du "helt grøn" i haven, kan du med fordel læse artiklen herunder, som gennemgår de vigtigste punkter for plantearbejdet!

Er du en lidt mere erfaren haveejer, kan du gå videre med det samme til de artikler der er relevante for netop de planter du nu har lagt i varekurven hos Plantetorvet.
Følg linket her til plantevejledningerne for de enkelte plantegrupper.


Udgangspunktet

En ting er helt sikker: Enhver haveplantes etablering og vækst afhænger af de vilkår du giver den på voksestedet. Og vækstvilkårene starter med jorden. Jorden skal være i orden før du planter, så start med at stikke spaden i jorden og se, hvad du har at arbejde med. Når du graver jorden igennem, opdager du måske, at ikke alt er, som du håbede?
Er der udfordringer med jordkvaliteten i forhold til plantens krav, må du i gang med jordforbedringen, for først når jorden er i orden, kan du få succes med dine planter.

Overvej også om din plante kræver specialjord? Har du købt rhododendron, lyng eller andre surbundsplanter? Blåbær? Sumpplanter, roser eller andet, der kan kræve særbehandling i forhold til din eksisterende jord?  Så skal disse krav til jorden være opfyldt inden du planter.

Læs mere her om den gode havejord og hvordan du opnår den


Forarbejdet

Uanset om du bruge dine planter gruppevis eller enkeltstående, et helt bed eller en række, et hegn, en hæk eller blot vil have en enkelt flot, solitær plante midt på plænen, skal du starte med at klargøre jorden i hele det relevante område, ikke blot grave små enkelthuller i plænen eller langs skel:
Husk, planten kan være aldrig så fin ved købet - dens etablering og vækst afhænger af, hvordan den plantes og passes hos dig i DIN have.
En nyplantet busks to værste udfordringer er dårlige muligheder for rodudvikling - og at skulle konkurrere med etablerede planter (græs og ukrudt) om adgangen til vand og næring.

Enkelte plantehullers størrelse skal være af en størrelse som 3 gange pottestørrelsen/klumpstørrelsen - både i dybde og bredde, nogle gange større.
En planterende til barrodsplanter skal være 40 cm. i dybden og 40 cm. i bredden. 

Planter du større klumpplanter eller pottegroede planter, skal planterenden ofte være både dybere og bredere.

Når du har gravet renden eller plantehullerne og løsnet jorden i bunden med en greb eller spade, kan du med fordel drysse  Bio Planteaktivator ud i jorden.
Planteaktivator fremmer jordens mikroliv og udgør en fantastisk starthjælp til alle planter i haven, idet de mikroskopiske svampe indgår gavnligt samarbejde med de nye rødder og hjælper dem til en øget næringsstof- og vandoptagelse.
Skal din plante bindes op? Så er det nu, du banker opbindingspælene i jorden.
Læs her om den korrekte opbinding

Velkommen i haven

Når du køber planter fra Plantetorvet.dk, leveres de direkte til din dør - eller i hvert fald til kantstenen.
Mindre buske er pakket i kasser og større buske er oftest pakket i net, ligesom juletræer, eller de har fået grenene bundet ind med snor. Pak ud straks efter modtagelsen.

Net åbnes i bunden og trækkes forsigtigt af over toppen på træet, og snore vikles af nedefra og op.
På denne måde undgår du at brække grene eller småkviste af.
Skulle der brække en enkelt kvist, er ulykken ikke større end at du blot med en skarp beskæresaks skal klippe bruddet rent - altså den brækkede kvist af - ved nærmeste knop.

Mindre buske tages forsigtigt ud af kassen. Ofte er det bedst at skære siden på kassen op i stedet for at løfte planterne op: hvis planternes grene er blevet filtret sammen under transporten, risikerer du at brække tynde grene og kviste, hvis du forsøger at løfte lodret op. Især tornede buske er eksperter i at filtre sig sammen.
Nogle buske er bundet op til en lille bambusstok. Dette sker af produktionstekniske årsager og den kan blot fjernes inden plantning. Skær alle båndene over, og træk stokken lodret op.

Barrodsplanter bliver leveret i lukkede poser, og det er vigtigt, at du lader planterne blive i posen, indtil de skal plantes. Barrodsplanter tåler nemlig ikke at udtørre.
Stil posen i skyggen - i en garage, et skur eller på husets nordside og plant så hurtigt som muligt.

Hvis ikke du planter med det samme, skal planterne stilles i læ og skygge og potteklumperne holdes fugtige indtil du kan plante. Særligt i tørre eller blæsende perioder af vækstsæsonen er det vigtigt at holde planternes rødder fugtige.
Er det frostvejr, så du ikke kan plante med det samme, skal der også påpasselighed til - læs mere her.



Må vi så plante NU?

Nu har vi gravet - og jordforbedret og lagt planteaktivator ud - og pakket planterne ud - må vi så plante?
Ja, lige om lidt!
De fleste haveplanter købes som pottegroede og sortimentet af disse er enormt. Der findes også ganske store sortimenter af træer og buske på klump - og masser af små, unge planter, der sælges barrodet i bundter: roser, hækplanter, planter til naturområder, læhegn osv.
Arbejdsgangen ved plantning varierer med produktionsformen - læs mere herunder!


Planter i potte

Planter i potte er de nemmeste at håndtere og plante: Du kan købe pottegroede planter året rundt og plante alle dage, hvor jorden er let at arbejde med, og hvor lufttemperaturen er over frysepunktet. Planterne har hele deres rod med sig og potten beskytter rødderne mod udtørring.
Potten og produktionsformen giver dig endda mulighed for at give planterne lidt ekstra vand “med på vejen” ved at sørge for at potteklumpen er vandmættet inden du tager planten ud af potten og sætter den i jorden.
Vandmætningen sker ved at lade potteklump trække vand i tyve minutter.
Sæt potterne i en trillebør med vand eller i en spand, hvis det blot er en enkelt plante.
Imens planternes rødder hygger sig med at trække vand, kan du holde en velfortjent pause.


Planter på klump

Klumpplanter er markkultiverede buske, hækplanter og træer, som er store og kraftige. De har vokset i mark i flere år, og er regelmæssigt blevet omplantet og rodbeskåret, så de er forberedt på dagen hvor de skal sælges.

Når hvileperioden begynder i oktober og til den nye vækstsæson starter, kan planterne forsigtigt tages op med en tæt klump af rødder og jord, som herefter pakkes ind i jutelærred. Så er de klar til at blive flyttet til deres nye voksested.
Klumpplanter kan med andre ord ikke købes og plantes i vækstsæsonen. Som med pottegroede planter skal lufttemperaturen også være over frysepunktet, når du planter - og jorden skal være let at arbejde med.

Klumplærred må IKKE fjernes fra rødderne i forbindelse med plantning. Det er lavet af jute og forgår naturligt. Indtil da, har det en vigtig funktion: At holde sammen på klumpen, så der ikke brækker små hårrødder af, og at holde på fugtigheden omkring rødderne.
Er der trådnet af metal på klumpen, skal du heller ikke forsøge at fjerne det, men blot klippe ståltråden i stykker, så den ikke på sigt kommer til at genere plantens hovedstamme. 

Vent med at klippe, til planten står trygt i sit plantehul og ikke længere skal rykkes rundt på.

Fra modtagelse til plantning skal planterne beskyttes mod udtørring og andre påvirkninger, som kan skade roden. Lav derfor forarbejdet i god tid inden du modtager planterne.
I modsætning til pottegroede planter, kan du nemlig ikke sætte de lærredsdækkede klumper i blød til vandmætning: Klumperne falder fra hinanden, de mindste hårrødder knækker - og det hele kan meget nemt ende med en værre redelighed: et vådt og beskidt jutelærred med en knude på - og en barrodet plante med amputeret rod.

Når du har købt klumpplanter, er det derfor af stor vigtighed, at du planter hurtigst muligt efter levering, gerne indenfor 48 timer og at planterne indtil plantetidspunktet står skyggefuldt, køligt og i læ, så de skånes for udtørring.
Vandmætning af rodklumpen kan ikke ske før efter plantningen: når planterne er sat korrekt i plantehullet eller -renden og der er kastet jord omkring dem, så de står fast.
Først her vandmætter du ved at fylde renden næsten op med vand og lade planterne trække lige så stille og roligt. Gentag eventuelt processen, hvis der er tørt, blæsende eller solrigt.


Barrodsplanter    

Barrodsplanter er, som navnet antyder: planter der sælges med nøgne rødder. Barrodsplanter bør ligesom klumpplanter kun plantes i hvileperioden. Med et kølehus, kan produktionsplanteskolerne dog for en tid narre planterne til at tro, at det stadig er vinter eller tidligt forår - og så er det muligt at strække sæsonen med en måneds tid længere.
Det kan dog være en brat opvågnen for den lille plante, som den ene dag troede det var midt i februar og den næste dag opdager at det er første juni i morgen og der er 24 grader og sol - og det må du tage hensyn til med en ekstra vanding!

Når du har købt barrodsplanter, skal de i jorden hurtigst muligt efter levering, gerne indenfor 48 timer. Indtil da skal de opbevares køligt og skyggefuldt i deres lukkede poser.
Tag endelig ikke planterne ud af deres pose, før jorden er klar til at plante i. De bare rødder tørrer overraskende hurtigt ud og tager skade, så først når jorden er klar kan du tage planterne ud af posen og åbne bundterne.
Ser rødderne en lille smule overfladetørre ud?
Lad være at sætte dem i en spand vand - vandet skyller det tynde, beskyttende jordlag af de små rodhår og gør dem mere udsatte for udtørring.
Lav i stedet en dejlig “muddersovs” i spanden og stil planterne deri i et kvarters tid. Du kan lige nå at drikke en kop kaffe selv - så er planterne klar til at komme på plads på deres nye voksested.


Ja, NU må vi plante!

Se på den enkelte plante inden plantningen. Vend den, så den tager sig allerbedst ud. Gå lidt på afstand og se - måske står den alligevel bedre ti cm. længere til højre?
Så var det godt, at du lavede plantehullet så stort!

Hold i toppen af mindre planter som bunddækkeplanter, stauder og græsser, buske og hækplanter, mens du fylder løs jord rundt om plantens rødder, så planten kommer til at stå pænest muligt.
Store træer kræver måske en hjælper, som kan holde træet lige, mens du kaster jord om klumpen.

Når planten står korrekt, træder du jorden let til, mens du stadig holder planten på plads.
På denne måde forbliver den i korrekt dybde, og din træskohæl sørger for godt kontakt mellem rødder og jord.
Fyld plantehul/rende op med vand og lad det trække ned - nu synker jorden omkring planten og den “står næsten på tæer” i jorden. Fyld op med det sidste jord, træd atter let til - og afslut arbejdet med et 2-3 cm tykt lag jordforbedring, så niveauet passer.
Jordforbedringen holder på fugtigheden, fungerer som tilførsel af organisk næring og hæmmer fremspiring af nyt frøukrudt.

Pottegroede planter med undtagelse af roser, skal ende med at stå i samme højde i din have, som de gjorde i potten, når du er færdig med at kaste jord på.

Klumpplanter skal have få centimeter jord oven på klumplærredets knuder, når plantearbejdet er færdigt. Ikke alle klumper er helt ens, så måske du må lægge lidt ekstra jord under en flad klump, eller fjerne lidt af den løsnede jord i plantehullet, for at få plads til en høj klump.

Barrodsplanter må du kigge nærmere på: Du kan med det blotte øje se overgangen mellem bark og rodbark. Denne overgang kaldes rodhalsen og den skal være i jordoverfladen eller allerhøjst 1,5 cm under denne, med mindre der er tale om podede roser. 


Lille årsag, stor skade

Lad ikke etiketten hænge på træer, buske og slyngplanters grene.
Det lyder vildt, men den lille tynde elastik, nylontråd eller strimmeletiketten af hvidt plastikbehandlet papir, kan give ikke ubetydelige skader på selv større træer og buske inkl. rhododendron og roser.

Vindens stadige “leg” med etiketten gør, at vækstlaget under barken skades i en grad, så at den pågældende gren til slut ikke kan trække næring i tilstrækkelig grad. Væksten går i stå eller grenen dør helt - og skaden kan være helt usynlig udefra. Grenen er død af “etiketsyge”.

Vil du gerne beholde planternes etiket, for at huske hvad der står hvor? Så læg dem i et ringbind,  lav et lille “plantekatalog” med billeder i din telefon eller sæt en solid stiketiket i jorden ved siden af planten.


Kom der noget i vejen?

Fortvivl ikke, men læs her, hvordan du bedst opbevarer dine planter, fra du har modtaget dem og til de kan komme i jorden.

NU er du helt helt klar til at plante - ikke?
Se mere detaljerede plante- og pasningsvejledninger for de forskellige plantetyper her, hvis du vil vide mere - og husk, at du kan altid spørge gartnerne, hvis du er i tvivl! 
Skriv til os - det er helt gratis og vi er fulde af gode råd og haveglade ideer!