Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvordan planter man roser?


Drømmer du om et nyt rosenbed med smukke og velduftende roser, der pryder sommerhaven? Rosen er en af de smukkeste planter, der findes, og bliver derfor også omtalt som Blomsternes Dronning. Men for at lykkes med dit nye bed, gælder det om at plante roserne korrekt og på det rigtige tidspunkt. 

Denne guide giver dig svar på alt lige fra placering af roserne til det bedste tidspunkt for plantning. Og så guider vi dig igennem selve plantningen trin for trin, så du ved nøjagtig, hvad du skal gøre, når roserne skal plantes.

Du får blandt andet svar på spørgsmål som: 

  • Hvad gør jeg, når jeg modtager mine roser? 
  • Hvor skal jeg placere mine roser? 
  • Hvordan planter jeg roserne korrekt? 
  • Hvornår skal roserne plantes?

Du kan finde den rose, der passer perfekt til din have, i vores store udvalg.

Sådan gør du, når du modtager dine roser

Det er vigtigt at håndtere roserne korrekt, når du får roserne hjem,  så de ikke udtørre, inden de kommer i jorden. 

Stil roserne i skyggen 

Har du købt roser i potter, så stil planterne ind i skyggen og sørg for at holde jorden let fugtigt, indtil du kan plante roserne ud.

Har du købt barrodsroser, så leveres bundterne i lukkede sække. Det vigtigt, at posen lægges ind i skyggen. Tag først roserne ud af posen, lige inden du skal plante, så de bare rødder ikke udsættes for sol og vind.

Hold roserne fugtige

Sørg endelig for, at rødderne ikke tørrer ud, da det kan give skader på planten, eller på blade og blomster. Derfor bør du vande dem let, indtil de kommer i jorden. Du kan med fordel fugte rødderne op, umiddelbart før plantning, ved at stille/lægge roserne i en balje med vand i 15 minutter, før du skal plante.

Plant så hurtigt som muligt

Det vigtigt, at du ikke venter for længe med at plante dine nye roser.  Plant så hurtig, du har mulighed for det, så roserne får en god start på livet. 

Opbevaring over længere tid

Går der længere tid end de 3-5 dage, før du kan komme til at plante, så, skal planterne ”slås ned”. Dette gør du ved at grave en rende, som planterne senere skal plantes i. Der, hvor du planlægger at plante de sidste planter, sætter du bundterne i renden og lægger den op-gravede muld tilbage. 

Mulden trædes til, og på den måde er planterne sikret i lang tid. Det er vigtigt, at der ikke kan komme luft til rødderne, så sørg for at vande grundigt, når roserne er kommet i jorden.Når roserne så skal plantes, er det nemt at tage et bundt op af gangen og plante løs.

Hvor skal roserne placeres?

Der findes et hav af forskellige roser, og der er stor forskel på, hvilke behov de enkelte roser har. Når du skal finde den rette placering til dine roser, er det derfor en god idé at undersøge præcis, hvad dine valgte roser foretrækker.

Der er dog en række generelle betingelser for roser, du som udgangspunkt bør være opmærksom på, når du skal finde et godt område til plantning af roser i haven. 

Find et solrigt område

Som hovedregel foretrækker roser at få masser af sollys. Derfor skal du vælge en placering, hvor roserne ikke vil stå for meget i skygge. Der findes dog roser, der kan håndtere at stå i halvt eller fuld skygge. Det er dog de færreste. Som regel gælder det om at give roserne så meget lys som muligt. 

Hverken for meget læ eller vind 

Derudover bør roser ikke stå i for meget læ. Roser kan nemt udsat for svampeangreb, når de er blevet våde efter et regnskyl. Får roserne både sol og vind, vil deres blade hurtigere tørre, og risikoen for sygdom vil derfor automatisk blive mindsket. Når det er sagt, bør roserne dog heller ikke udsættes for alt for meget træk. Forsøg derfor at finde et område med en rolig brise, når de skal plantes. 

Fugtigt jordområde 

Foruden sollys og vind, så spiller jorden under og omkring roserne også en central rolle. Roser er tørstige planter, og derfor er det vigtigt, at din jord ikke er for tør. Her er det en god idé at supplere din jord med rosenjord, så roserne får de bedst mulige vækstbetingelser. 

Hvor tæt skal de stå? 

Roser er selskabsplanter, som gerne vil stå flere sammen - og hvad er da også flottere end et bed, hvor roserne står kind mod kind, i stedet for at råbe til hinanden over flere meters afstand?

Storblomstrende roser kendes også som thehybrider.  De har den klassiske "kyssemund" af en rosenknop, og blomsterne sidder enkeltvis på lange stilke, hvilket gør planterne smalle og oprette af vækst. De skal derfor ikke for langt fra hinanden når du planter. 40-50 cm er tilstrækkelig afstand til enkeltplanter. Alternativt kan du plante tre sammen i en lille gruppe med 30 cm mellem hver plante - og så lave lidt større afstand til den næste gruppe, fx 60-65 cm.

Bunddækkeroserne med deres utallige, buede til næsten nedliggende grene, kommer sjældent så meget i højden - men dét de mangler dér, får de til gengæld i bredden.
Har du tid og tålmodighed, kan én bunddækkerose komme til at fylde 100 cm på hver led, men på større arealer planter man dem oftest med 50-60 cm imellem, så man hurtigst muligt får gavn og glæde af dem som bunddække.

Buketroserne er mellemtingen mellem bunddækkerne og de storblomstrende: Blomsterne er middelstore til store og sidder mange samlet i en skærm - eller "buket" i skudspidserne.
Buketroserne anvendes oftest gruppevis og man planter med 50-60 cm afstand.
Undertiden får man lyst at lave en hel rosenhæk af buketroserne, og da planter man 2 pr løbende meter.

Buskroser(også kaldet parkroser)   bliver med tiden nogle store og kraftige planter - de største kan blive flere meter på hver led, hvis de får lov og kan udgøre et fantastisk syn, når de står dækket af duftende blomster.
Planter du buskroser, skal du derfor give dem plads at brede sig på, så de får lov at udfolde deres naturlige vækstform. Enkeltstående buske skal have mindst en meter til hver side, før de møder en anden rose.
Ser det ud af for lidt, med sådan een lille nyplantet, kan du skyde genvej til en stor busk, ved at plante tre styks i en trekant med 50 cm mellem hver: så vokser de op som een stor busk, der allerede den første sæson syner af lidt mere.
Parkroserne er velegnet til store hække - og da kan du uden problemer gå ud på 75 cm mellem planterne, hvis ikke du har meget travlt med at få en tæt og uigennemtrængelig Tornerosehæk.

Austinroserne - også kaldet engelske roser -  og deres danske pendant Renaissanceroser kan plantes og beskæres som bedroser, og da vil en passende planteafstand være 60 cm.
Beskærer man mere moderat - som man vil beskære en parkrose - så kan både Austin og Renaissance dog danne fine små buske på 100-140 cm i højden.
For at få tilsvarende bredde på en sådan busk, vil man ofte plante tre styk sammen i en gruppe med 40-50 cm imellem - og så give en hel meters afstand over til næste gruppe.

Slyngroserne, så?  Hvor tæt planter vi dem?
Da må vi se på den enkelte roses vækstkraft: en lille tæt slyngrose som fuldt udvokset næppe når tagrenden, bliver heller ikke så forfærdeligt bred i sin vækst, så skal der dækkes et langt hegn eller en stor mur, må de stå relativt tæt: 150 cm afstand vil ofte være passende.
De store, kraftigt voksende som kan klatre mange meter op i et træ, eller helt dække en pergola, kan få tilsvarende større afstand

Hvordan planter man roser? - trin for trin 


VIDEO: Arne Biering guider dig igennem plantningen af roser

Trin 1: Grav et plantehul 

Hullet skal være dybt og bredt nok til, at rødderne kan være der uden at blive bøjet eller knækket - OG til at rosernes podested kommer 10 cm ned under jorden.

Trin 2: Gør plantehullet klar

Når hullet er gravet, er det en god idé at løsne bunden med en greb, så rødderne kan brede og rodfæste sig og du sikrer dig, at der ikke er et kompakt lerlag et sted, som vil hindre rodvæksten.
Er du i tvivl om jordkvaliteten, kan du med fordel supplere din jord med rosenjord.
Planter du nye roser i et ældre rosenbed, anbefales det at udskifte jorden i plantehullet med ren rosenjord, da der ofte vil være jordtræthed ved planting af roser efter roser.

Trin 3: Plant rosen 

Rødderne på barrodsroser bredes let ud i plantehullet. Roddele må ikke bøje opad.
Rosen skal plantes så dybt, at podestedet bliver dækket med 10 cm jord.
Podestedet er dét sted, hvor grenene vokser ud af roden.

Pottede roser behøver ikke at få bredt rødderne ud - det beskadiger blot de unge rodhår.
På pottede roser sidder podestedet i jordoverfladen - husk, at der skal plantes så dybt, at det kommer 10 cm ned under jordoverfladen, også selv om det betyder at din nye rose pludselig ser meget lav ud!

Trin 4: Vanding 

Når rosen er plantet, skal den have rigeligt med vand, så den ikke tørrer ud. Planter du i vækstsæsonen, skal du vande mere og mere regelmæssigt, end hvis du planter i efterårsmånederne.

Trin 5: Gødning?

Roser skal gødes i vækstsæsonen. Ved plantning i perioden august-marts, skal du derfor vente med at gøde til vi er inde i april, og væksten skal til at starte for alvor.
Roserne kan gødes let hver måned fra 1. april - 1. juli - undertiden giver man endda lidt i august, hvis det sætter ind med en lun eftersommer. På en god jord kan du måske nøjes med at gøde tre gange, men især på den lettere jord, kan der være fordel i at give den ekstra portion.

Hvornår på året planter man roser? 

Roser leveres uden for vækstsæsonen som barrods. I vækstsæsonen sælges de som pottegroede.
Pottegroede roser kan reelt plantes hele året - undtagen når jorden er bundet af frost eller af tørke.
Det mest optimale er dog at undgå at plante i de aller mest varme og tørre perioder, hvis ikke du kan vande rigeligt og ofte i en længere periode derefter

Barrodsroser bør derimod plantes i efterårsmånederne, indtil der begynder at være dagfrost - eller hård og vedvarende nattefrost.
Efteråret er optimalt for plantning af barrodsroser, da der i denne perioder ofte falder store mængder regn, der gør jorden fugtig. Derudover er jorden stadig en smule varm fra sommermånederne, så roserne får de bedst mulige vækstbetingelser.

Når vinteren for alvor kommer, så holder vi pause med plantearbejdet, indtil frosten atter er gået af jorden.
Herefter kan du atter plante barrodsroser både i marts og i starten af april.
Herefter standser salget af barrodsroser, planteskolerne planter roserne ud i potter - og indtil det igen bliver oktober,  skal vi købe af og plante de pottegroede.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren