Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan får du succes med at plante roser i haven

(Hvis du bedst kan lide videoer, så kan du finde dem længere nede på siden) 

Roser er en af de smukkeste planter i haven og de er, af samme grund, kaldet blomsternes dronning. Roser kan bruges til mange formål, men oftes som et æstetisk indslag, da de blomstrer længe og findes i mange flotte, klare farver, men haveroser kan også bruges til andet som for eksempel hæk. 

Nogle fravælger roser i haven, da de opfattes som besværlige, men hvis man vælger den rette sort til haven, kan de dyrkes af alle. Du kan finde den rose, der passer perfekt til din have, i vores store udvalg

Placering af roser

For at lykkes med få flotte roser er det vigtigt, at du har fundet en placering i din have, som passer til den rose, du vil plante. Der er nemlig meget stor forskel på hvilke behov den enkelte rose har og hvis den ikke får den næring, som den har behøver, så vil resultatet også være derefter. 

Roser foretrækker som hovedregel, at få massere af sollys og derfor skal du vælge en placering, hvor der ikke er for mange ting, der kan skygge for dem. Der findes dog roser, som kan klare halvskygge og endda også nogle få, der kan håndtere fuld skygge, men de fleste har det bedst med lys og meget af det. Jo mere de får des bedre. 

De har desuden heller ikke godt af, at stå for meget i læ. Roser bliver nemt udsat for svampeangreb og det er derfor vigtigt, at roserne får både sol og en rolig brise efter, at de har været de er blevet våde af regn. Det vil sørge for, at deres blade ikke vil forblive våde i for lange perioder og chancen for sygdom bliver dermed reduceret. Når det er sagt, så har roserne heller ikke godt af at blive udsat for træk, så du skal heller ikke placeres i alt for åbent et område.

Foruden sollys og vind, så spiller jorden under og omkring dem også en central rolle. Roser er tørstige planter og derfor er det vigtigt, at din jord ikke er for tør. Her er det en god idé at supplere sin jord med rosenjord, så man giver sine roser de bedst mulige vækstbetingelser. 

Hvornår planter man roser?

Plantetiden for roser kan variere meget fra sort til sort, men de er som regel delt op i to grupper: Potte og barrods. Potteroser kan plantes hele året undtagen, når der er frost i jorden. Det mest optimale plantetidspunkt er dog om efteråret, hvor udvalget er størst.

Barrods roser, derimod, kan købes mellem oktober og maj og det anbefales at købe dem i starten af denne periode. Efteråret er det mest optimale tidspunkt at plante disse roser, da denne periode inkluderer en del regnvand, som gør jorden fugtig og dermed helt oplagt til de tørstige roser. Derudover, så er jorden stadig en smule varm fra sommerperioden, så roserne får de bedste vækstbetingelser. 

Det gælder med roser, som med de fleste andre planter, at man ikke skal plante dem i tørre perioder og frost. 

Udplantning af roser

Når du har købt dine roser, selvfølgelig fra plantetorvet.dk, så er det vigtigt, at du ikke venter for længe med at plante dem efter modtagelsen. Som nævnt tidligere, så er rosen en tørstig plante og den kan derfor nemt komme til at mangle vand. I særdeleshed de barrodede roser skal du være opmærksom på og det er en god idé at stille dem i vand i nogle timer før, du planter dem, da de så vil være godt fugtige når de bliver plantet. 

Når man har suppleret sin jord med rosenjord, skal man grave et godt stor plantehul til sine roser. Barrodede planter har det bedst, hvis hullet er så stort at man ikke bøjer rødderne når de puttes i jorden og ved potteplanter skal man sørge for at løsrive rødderne i bunden, så de ikke kører i ring. Du kan, i øvrigt, ved barrodede roser vælge at beskære rødderne, inden du putter dem i jorden, ved at skære de eventuelt beskadigede rødder.

Dit plantehul skal have løst jord i bunden og siderne, så dine rødderne kan brede og rodfæste sig. Roserne skal plantes så dybt at podningsstedet bliver dækket med jord og derfor kræves det at plantehullet også har en god dybde. Arne Biering anbefaler, at man jorden er 5-10 centimeter over podningsstedet.

Når planten er i jorden kan du slutte af med at løsne jorden omkring din rose med en skovl. Derefter skal du huske at vande roserne, så rødderne ikke tørre ud. Om efteråret er jorden typisk mere fugtig om foråret, så der kræver det nok mindre vand, men det væsentlig er, at du sørger for at alt jorden omkring planten er godt fugtig. 

Når dine roser er plantet og du har givet dem en tilstrækkelig mængde vand, så er der endnu et godt trick, der kan hjælpe dem godt på vej. Slut dit arbejde af med at drysse rosen gødning ud over dine roser, så de får alt det næring, som de vil have, fra starten af. Følger du denne proces, så sikrer du dig et flot bed med en masse flotte roser. 

Vil du se hvordan ovenstående proces udføres, så viser Arne Biering dig det i videoen nedenfor: