Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvordan planter man roser?

(Hvis du bedst kan lide videoer, så kan du finde dem længere nede på siden) 

Drømmer du om et nyt rosenbed med smukke og velduftende roser, der pryder sommerhaven? Rosen er en af de smukkeste planter, der findes, og bliver derfor også omtalt som Blomsternes Dronning. Men for at lykkes med dit nye bed, gælder det om at plante roserne korrekt og på det rigtige tidspunkt. 

Denne guide giver dig svar på alt lige fra placering af roserne til det bedste tidspunkt for plantning. Og så guider vi dig igennem selve plantningen trin for trin, så du ved nøjagtig, hvad du skal gøre, når roserne skal plantes.

Du får blandt andet svar på spørgsmål som: 

  • Hvad gør jeg, når jeg modtager mine roser? 
  • Hvor skal jeg placere mine roser? 
  • Hvordan planter jeg roserne korrekt? 
  • Hvornår skal roserne plantes?

Du kan finde den rose, der passer perfekt til din have, i vores store udvalg.

Sådan gør du, når du modtager dine roser

Det er vigtigt at håndtere roserne korrekt, når du får roserne hjem,  så de ikke udtørre, inden de kommer i jorden. 

Stil roserne i skyggen 

Har du købt roser i potter, så stil planterne ind i skyggen og sørg for at holde jorden let fugtigt, indtil du kan plante roserne ud.

Har du købt barrodsroser, så leveres bundterne i lukkede sække. Det vigtigt, at posen lægges ind i skyggen. Tag først roserne ud af posen, lige inden du skal plante, så de bare rødder ikke udsættes for sol og vind.

Hold roserne fugtige

Sørg endelig for, at rødderne ikke tørrer ud, da det kan give skader på planten, eller på blade og blomster. Derfor bør du vande dem let, indtil de kommer i jorden. Du kan med fordel fugte rødderne op, umiddelbart før plantning, ved at stille/lægge roserne i en balje med vand i 15 minutter, før du skal plante.

Plant så hurtigt som muligt

Det vigtigt, at du ikke venter for længe med at plante dine nye roser.  Plant så hurtig, du har mulighed for det, så roserne får en god start på livet. 

Opbevaring over længere tid

Går der længere tid end de 3-5 dage, før du kan komme til at plante, så, skal planterne ”slås ned”. Dette gør du ved at grave en rende, som planterne senere skal plantes i. Der, hvor du planlægger at plante de sidste planter, sætter du bundterne i renden og lægger den op-gravede muld tilbage. 

Mulden trædes til, og på den måde er planterne sikret i lang tid. Det er vigtigt, at der ikke kan komme luft til rødderne, så sørg for at vande grundigt, når roserne er kommet i jorden.Når roserne så skal plantes, er det nemt at tage et bundt op af gangen og plante løs.

Hvor skal roserne placeres?

Der findes et hav af forskellige roser, og der er stor forskel på, hvilke behov de enkelte roser har. Når du skal finde den rette placering til dine roser, er det derfor en god idé at undersøge præcis, hvad dine valgte roser foretrækker.

Der er dog en række generelle betingelser for roser, du som udgangspunkt bør være opmærksom på, når du skal finde et godt område til plantning af roser i haven. 

Find et solrigt område

Som hovedregel foretrækker roser at få masser af sollys. Derfor skal du vælge en placering, hvor roserne ikke vil stå for meget i skygge. Der findes dog roser, der kan håndtere at stå i halvt eller fuld skygge. Det er dog de færreste. Som regel gælder det om at give roserne så meget lys som muligt. 

Hverken for meget læ eller vind 

Derudover bør roser ikke stå i for meget læ. Roser kan nemt udsat for svampeangreb, når de er blevet våde efter et regnskyl. Får roserne både sol og vind, vil deres blade hurtigere tørre, og risikoen for sygdom vil derfor automatisk blive mindsket. Når det er sagt, bør roserne dog heller ikke udsættes for alt for meget træk. Forsøg derfor at finde et område med en rolig brise, når de skal plantes. 

Fugtigt jordområde 

Foruden sollys og vind, så spiller jorden under og omkring roserne også en central rolle. Roser er tørstige planter, og derfor er det vigtigt, at din jord ikke er for tør. Her er det en god idé at supplere din jord med rosenjord, så roserne får de bedst mulige vækstbetingelser. 

Hvordan planter man roser? - trin for trin 

Inden du begynder plantningen skal du være opmærksom på, om du planter barrodsroser eller roser i potte, da de har forskellige behov. Planter du barrodsroser, kan du med fordel beskære rødderne og fjerne beskadigede roddele, inden du giver dig i kast med plantningen. På den måde får dine roser den bedste start.

VIDEO: Arne Biering guider dig igennem plantningen af roser

Trin 1: Grav et plantehul 

Hullet skal være dybt nok til, at rødderne kan være der. Især barrodsplanter har det bedst, hvis hullet er så stort, at man ikke bøjer rødderne, når de lægges i jorden. Grav derfor hullet ekstra stort, så rødderne kan få lov at udvikle sig.  

Trin 2: Gør plantehullet klar

Når hullet er gravet, er det en god idé at løsne bunden med en greb, så rødderne kan brede og rodfæste sig. Her kan du med fordel supplere din jord med rosenjord. 

Trin 3: Plant rosen 

Rosens rødder bredes let ud i hullet. Roddelen må ikke bøje opad. Rosen skal plantes så dybt, at podestedet bliver dækket med jord. Podestedet ses som en fortykning nederst på plantning, og der skal gerne plantes 5-10 cm over dette punkt. Husk at rette rosen til løbende, så den ikke står skævt. 

Trin 4: Vanding 

Når rosen er plantet, skal den have rigeligt med vand, så den ikke tørre ud. Om efteråret er jorden dog typisk mere fugtig end om foråret og vil derfor ikke kræve ligeså meget vand. Det vigtigste er dog, at du sørger for, jorden omkring rosen er fugtig. 

Trin 5: Drys med gødning 

Afslut dit arbejde med at drysse rosengødning ud over roserne. På den måde hjælper du planterne godt på vej ved at give dem alt den næring, de behøver fra start. 

VIDEO: Se hvordan du gøder dine roser korrekt, så de får en god start på livet.

Hvornår på året planter man roser? 

Plantetiden for roser varierer meget fra sort til sort, men som hovedregel er de delt op i to grupper: Potte og barrods. Potteroser kan plantes hele året undtagen, når der er frost i jorden. Det mest optimale plantetidspunkt er dog om efteråret, hvor udvalget er størst.

Barrodsroser bør derimod plantes i efterårsmånederne, indtil jorden bliver frossen. Disse måneder er de mest optimale, da der i denne perioder ofte falder store mængder regn, der gør jorden fugtig. Derudover er jorden stadig en smule varm fra sommermånederne, så roserne får de bedst mulige vækstbetingelser.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren