Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Signe Wenneberg: Haveglad – uge 18

Har du det godt? Har du fået det bedre de seneste uger – hvor der har været sol, varme og mulighed for at lave havearbejde? Jeg kan selv mærke en forskel. Det kan godt være, at jeg var ret glad for tilfreds for en måned siden – men nu, hvor april har leget sommer og hvor der har været mulighed for at tilbringe timer i haven, på hovedet i staudebedet og med hænderne i køkkenhavekasserne, så har jeg det bedre! 

Haveterapi virker. Det virker på dem, der er syge, stressede eller triste. Men det virker også på alle os andre. ”A garden is the best alternative therapy” – har den australske feminist, forfatter og havedame, Germaine Greer, engang sagt:


Der er ingen tvivl om, at det er helbredende at have med en have at gøre. I Danmark (på Rigshospitalet og på Aboretet i Hørsholm), i Norge, i Sverige og i USA eksperimenterer man med terapihaver. Man har fundet ud af, at mennesker, der lider af stress, psykisk og fysisk sygdom, bliver hurtigere raske, når de har en grøn udsigt eller tager del i dagligt, monotont, stimulerende havearbejde i al slags vejr. Når øjnene og hænderne er beskæftiget, når man får frisk luft og jord under neglene, når man kan mærke årstiderne på sin krop og vejret på sin kind, når opgaverne er basale, så er det som om, der bliver plads til at tænke. Til at strukturere sine tanker. Og mens man går og tænker store og små tanker, kommer man til at se de små, livsbekræftende glæder.

 

Haven er en mulighed for at være ude, når man er hjemme. Vi skal huske at fokusere på at have det godt I haven, huske de små glæder og de store øjeblikke – i stedet for at se arbejdet tårne sig op. Vi skal lade være med at være så fokuserede på, at det og det skal ordnes i de og de helligdage, her i foråret. Husk nu glæderne, husk nu at slappe af i haven… siger jeg. Ikke mindst til mig selv.

I min have glæder jeg mig lige nu over, at vi er ude og alting vælter frem. Jeg glæder mig over mine drenge og alle deres venner. Jeg glæder mig over leg og larm I haven – og ved, at det snart er forbi, fordi drenge vokser op og bliver store, ligesom planter gør det. Man kan ikke holde væksten tilbage, selv om man kan få lyst til det. Jeg kan tage mig selv i at tænke, at de aldrig må blive større, børnene, at de aldrig må flytte hjemme fra, at de aldrig må forlade denne have, med al deres larm og fodbolde og vandkrige og fægtelege og trampolinspring og saftevandspauser… Men de vokser op. Ligesom planterne. Og det er godt sådan. Jeg glæder mig over, at fuglereden fra sidste år er beboet igen, at hønsene kommer ud og tager det første støvbad i en solstråle, at naboens kanin er stukket af og pludselig hopper rundt I min have og jeg glæder mig over, at venner inde fra byen spontant kommer til te i haven på en søndag, og jeg glæder mig over, at planter skyder op og der er liv.

Ukrudtet skyder også op overalt – sådan er det, så snart temperaturen sniger sig over 10 grader. Det gælder om at se positivt på det. Som forfatteren Ralph Waldo Emerson (1803-1882sagde: Hvad er ukrudt? En plante, hvis egenskaber endnu ikke er blevet opdaget. Jeg planlægger ofte at gøre noget ved ukrudtet og ender lige så ofte med, at gøre noget andet: Så skal en solsort begraves, så skal hunden have tørret sine poter, så er der et barn, der vil gynges, så er der en plante, der skal plantes om eller ud, så er der døde grene og en stormskade, man ikke har opdaget, så skal der sættes pinde ved nogle tulipaner, fordi de er i fare for at blive trampet ned, så er der noget kompost, der skal vendes, og en høne på afveje. Dagen er gået i haven med små glæder, og den store tur med ukrudtet blev det ikke til. Det gør ikke noget, for det er de mange små ting, der er vigtige herude, og det er det, man bliver glad af.

Uge 18 i haven

  • Kig op. Det er nu, der er blomstrende træer overalt! Intet er smukkere. Magnolietræet blomstrer – og de lyserøde skyer af kirsebær.
  • Bøgen springer ud. Og hestekastanjerne. Og mange andre!
  • Nælder blomstrer – det er kun brændenælder, der svier. Døvnælder er fine i buketter Lad eventuelt enkelte brændenælder stå bag sommerfuglebuske som føde for sommerfuglene
  • Pas på alliker, der kan finde på at bygge reder i skorstene
  • Danmarks befrielse – den 5. maj – er dagen, hvor bregnernes første skud ruller sig ud. Husk lys i vinduerne! Gå en aftentur og bliv glad over, at mange har husket det
  •  Skvalderkål og mælkebøtter er langt fremme. Tag en tur med lugejernet, hvis du orker
  • Nu er det så varmt, at børnene er ude hele tiden. Overvej, om du skal bygge en hytte eller en hule oppe i et træ til dem – hvis ikke nu, så hvornår?
  • Husk at så stolte kavalerer, jomfru i det grønne og frøkenhat til buketter. Og rigtig mange solsikker i alle farver og højder, som børn og fugle vil elske sidst på sommeren
  • Husk at vente en uge eller to mere med at sætte tomaterne ud, der kommer måske nattefrost
  • ·Læg bobleplast eller lagner eller andet over om natten, hvis du har plantet tomaterne ud, så går det nok…

TIP

Storkenæb

Haveejere har travlt. Huller i staudebedet skal fyldes. Har du plads til mere, så få fat i nogle storkenæb. Du vil ikke fortryde det! Storkenæb (geranium) er en nem staude, som fås i fantastisk mange afskygninger og er vindunderlig som bunddække under roser. Den findes endda også som en lillebitte pink udgave, der ofte betragtes som ukrudt. Takket være storkenæb har jeg ikke luget en eneste gang i rosenbedet. Der er storkenæb til enhver have – også til haver med børn, hunde og til haver med sandet jord. Bemærk, at rosengeranie er en pelargonie, en duftende potteplante, og ikke det samme som storkenæb, der er en staude.