Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Mælkebøtter i græsplænen

De er smukke de gule blomster, bare ikke i min græsplæne. Jeg mener mælkebøtterne.

mælkebøtte, DE ER NU FLOTTE, BARE IKKE I MIN GRÆSPLÆNE.. 
Erfaringsmæssigt ved jeg hvor meget de breder sig ved frøspredning, bare der er en enkelt mælkebøtte til at starte med. Og jeg kan godt lide en græsplæne der består af græs (suppleret af kvælstofsamlende kløver).
Efter plænen for nogle år siden blev omlagt, har jeg et par gange om året fjernet mælkebøtterne ved opgravning. Og nu hvor jorden er fugtig efter ugens, til tider kraftige regn, er de nemme at få op. Hvis de permanent skal fjernes, skal hele roden med op. Det er ret besværligt med en planteske eller et mælkebøttejern, og endvidere ret hårdt for hænder og håndled. I stedet bruger jeg en alm. spade.
Lav først et skråsnit i græsset med det ene hjørne af spaden på linje med mælkebøtten. Herefter stikker du spaden i bund ca. 20 cm fra mælkebøtten parallelt med det første snit. Når du nu vipper spaden, åbner jorden sig hvor mælkebøtten står og det er nemt at trække hele roden op af jorden. Hullet lukkes nemt igen ved at træde græstørven grundigt ned.
I en alm. villahave når man på den måde langt på en halv time, og arbejdet lettes meget hvis man er to til at hjælpe hinanden. Og ingen kemi her.
Bellis, tidsler og vejbred fjernes lige ledes let ved fysisk opgravning, især når jorden er fugtig. Bare gå i gang, det ender med et flot resultat til sidst.