Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Plantning og pasning af rhododendron / alperose

Læs her og få gode råd og vejledning i plantning, pasning og pleje af azalea og rhododendron som også kaldes alperose.

Placering

Der er forskel fra sort til sort hvor i haven de vil trives bedst, nogle sorter klarer sig bedst i fuld sol, hvor andre kræver halv,- til helskygge. Du kan på Plantetorvet.dk prøve planteguiden og sorterer rhododendron efter hvilken placering du ønsker, og studere de enkelte sorter.

Plantning

Du kan praktisk talt plante rhododendron hele året rund, men undtagelse af perioder hvor jorden er frosset til.

Plantehullet skal være 10 cm. dybere end plantes rodklump og ca. 20 cm. bredere til hver side. Ved større planter anbefales min 150 liter spagnum pr. plante. Rhododendron er surbundsplanter og skal plantes i en ugødet grov spagnum med en pH på 4-5,5. Da der ikke er meget næring i spagnum, kan du med fordel tilføre surbundsgødning ved plantning.  Spagnum er ofte meget tørt ved modtagelsen, derfor er det en god ide at fylde plantehullet med spagnum i god tid inden plantning, eller som minimum forsøge at vande spagnummen gennem, så den er god fugtig. – Der skal vandes igen efter plantning.

Planterne må aldrig placeres dybere i plantehullet end de er blevet dyrket.

Surbundsbed

Er det planen at anlægge et bed, kan det være ved et sænket bed, hvor man laver en udgravning og fylder hullet med spagnum. Lidt afhængig af hvilke planter der skal plantes skal hullet være fra 40-50 cm. dyb. Når du skal beregne den mængde spagnum du skal benytte kan du bruge følgende formel.

Længde x bredde x dybde  = det præcise antal kubikmeter. Men da spagnum kommer komprimeret får man ikke den fulde effekt, så regn med at du skal bruge min. 1 ekstra kubikmeter pr. 5 eksakte kubikmeter.  Eksempel: et bed på 3  x 4 meter x 40 cm. dyb =          3 x 4 x 0,4 =  4,8 kbm.  – når du skal bestille spagnum skal du så bestille ca. 6 kbm.

Du kan også placerer et rhododendronbed oven på jorden, hvor kanterne på bedet bygges på med klyner, sten, bjælker eller andet passende materiale. Plantedybden midt på bedet kan forøges ved at lave en udgravning.

Vanding

Det er vigtigt at en rhododendronplante aldrig tørrer ud, det er dog også meget vigtigt at de altid plantes på en veldrænet jord, således at der ikke står konstant vand ved rødderne, det tåler de heller ikke. Planterne advarer dig når de er i fare for udtørring, ved at deres blade ruller kanterne sammen og hænger slapt ned. Der skal helst være vandet inden planterne kommer i denne tilstand, specielt i tilvækstperioden.

Gødskning

Brug altid specialgødninger og gerne organiske gødninger, som fx.

Organisk gødning med magnesium, jern, svovl og havalgeekstrakt

som kan plantetovet.dk – Specialgødningerne er sammensat ud fra rhododendrons behov for både mikro og makro gødninger. Start gødningen i april og følg derefter vejledningen på gødningpakningen.

Visne blomster

Når planterne er færdige med deres blomstring kan du fjerne de visne blomsterstande, som afbrækkes ved basis. Fordelen ved at fjerne de visne blosmterstande er flere, dels er det pænere at kigge på, men du hjælper også planten til at give den mere kraft til nyvæksten, frem for at bruge kræfter på en frøsætning. Det er specielt ved de større rhododendronarter blomsterstandende fjernes, da det er en uoverskuelig opgave ved azalea og dværgrhododendron.

Beskæring

Skal Rhododendronene beskæres let er det en god ide at gøre dette i april måned, beskær lige over bladstilkens hæfte over de grønne bladknopper. – Skal der en kraftigere beskæring til skal dette foregå iden 1.april. Søg at skære lige over nogle tydelige grenknopper. Forsøg at beskære busken ensartet, ca. 40-50 cm. over jorden. – Gød en ekstra omgang i juni. og sørg for at vande rigeligt efter beskæringen.

Bestil Rhododendron hos Plantetorvet.dk