Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan planter du bambus

Jordforhold:

Bambus kan plantes i alle typer jord. Det anbefales at berige jorden med 20-30 % spaghnum(kan købes i planteskoler). Har du meget leret jord, kan du vælge at udskifte jorden helt eller delvist på plantestedet, idet bambus foretrækker veldrænet jord og ikke tåler at stå alt for vådt.

Plantning:

Når du har valgt et plantested, gennmgraves jorden i ca. 1 x 1 m. og i 50 cm. dybde. Det anbefales at du beriger jorden med 20-30 % spaghnum.

Bambus skal plantes i samme højde som de står i potten og efter plantningen er det vigtigt at jorden gennemvandes grundigt. Planter du bambus i krukker, så husk at vande ofte.

Plantetidspunkt:

Det bedste tidspunkt at plante bambus er i det tidlige forår frem til sidst i maj og igen i august/september. Plantes bambus midt på sommeren er der risiko for at planten ikke overlever.

 

Gødning

Når du køber din bambus fra Plantetorvet.dk er jorden i potten allerede beriget med gødning og du behøver derfor ikke gøde den første vækstsæson. Herefter kan du med fordel gøde din bambus i april/maj og igen i slutningen af juni. Herefter skal du ikke gøde, idet væksten skal være stoppet inden vinter og frosten sætter ind.


Bambus er ikke sart når det kommer til hvilken form for næringsstof den vil optage. Den sætter pris på både kompost og almindelig kunstgødning (NPK).

Beskæring

Beskæring af bambus er ikke nødvendigt, men stort set alle bambus der sælges i Danmark tåler beskæring og udtynding. Formålet med dette er enten at forme planten i en bestemt retning eller facon. F.eks. som klippet hæk eller for at give lys til nye skud i midten. Det bedste tidspunkt for beskæring og klipning er foråret, da det er i den periode plantens vækst starter. Selve beskæringen kan gøres med en almindelig beskærersaks eller en hækklipper.

Vanding

Specielt de første vækstsæsoner er det vigtigt at din bambus ikke tørre ud, men ellers passer bambusplanterne sig selv uden ekstra vanding. Veldrænet jord er bedst, da bambus ikke bryder sig om at stå vådt.

Vinterpleje

Det er ikke nødvendigt at vinterdække din bambus i Danmark.


 


Botanik

Det danske navn er Bambus – det latinske navn er Fargesia Murielae(gul bambus).


Det er en enkimbladet plante som tilhøre græsfamilien. Der findes ca. 115 slægter, med mere end 1000 arter.

Græsfamilien kendes let på de karakteristiske “knæ”, der findes på stråene. Hver bambusstængel bliver mellem 10-20 år gammel, hvorefter den dør. Planten har dog i mellemtiden sat nye skud til erstatning af de gamle, så en bambus består af skud i alle aldre.

Dør min bambus?

Den bambus du køber i dag forventes først at dø om 80-100 år, når den igen blomstrer.Historien om bambus

Bambus, som vi kender den i dag, har en historie der kan føres langt tilbage i tiden. De tidligste tegn på bambus findes i Kina, hvor man fornylig ved en udgravning har fundet gamle skrifttavler lavet af bambus, som blev dateret til 200 år f.Kr.. De første gange vi stifter bekendskab med bambus i europæiske sammenhæng, er fra fortællinger om munke, der i år 552 smuglede silkesommerfuglelarver ind i hule bambus-stænger.


De allerførste bambusplanter der kom til Europa blev fragtet hertil som gaver fra silkekøbmændene. Planterne overlevede somregel ikke den lange rejse, mens dem der gjorde blev ødelagt af klima i Europa.

De bambus vi kender i dag blev indført i 1886, hvor en russisk botaniker fra Skt. Petersborg havde indsamlet bambusfrø i Kina, som han tog med sig hjem til Europa.

Bambus findes i dag på hele kloden og dækker et areal på ca. 18 millioner hektarer, hvoraf ca. 75 % vokser i Asien. Den største forekomst af bambus findes i Indien – enten som vildtvoksende planter eller i plantager.

Første gang vi i Danmark stifter bekendskab med bambus er i 1927, hvor grundlæggeren af Geografisk Have i Kolding, Aksel Olsen, indfører planten.