Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Stram op med en (græs)kant

13. maj 2019

En usynlig nedgravet græskant (eller bedkant) gør plænen stram og flot at se på, og haven langt nemmere at holde.

En græskant i overgangen mellem plæne og bed er en af de nemmeste genveje til en velplejet og nem have. Den skarpe kant gør i sig selv plænen flot og stram at se på. Samtidig gør den haven langt nemmere at holde, fordi den forhindrer, at græs, snerle og skvalderkål breder sig ind i bedene. Og det er en god strategi, hvis du ikke er så vild med at luge. Mens det er nemt at holde flerårigt ukrudt nede i en græsplæne, der bliver slået jævnligt, er det straks værre, hvis det får lov til at løbe ind i et bed, hvor det kan vokse i fred for plæneklipperen.


Stram op på linjerne og stop rødderne

En græsplæne kan holdes adskilt fra bedet ved jævnligt at stikke kanterne med et kantjern, men græs og ukrudt vil hurtigt søge tilbage i den rensede jord. Det pæneste og mest effektive er en sort usynlig græskant, der graves ned i jorden, spærrer for indtrængende rødder og sparer dig for en masse lugearbejde.

Du kan evt. kombinere den nedgravede rodspærre med en kant af fliser, så græsslåmaskinens ene hjul kan køre op på flisekanten. Det vil gøre det ekstra nemt at slå græs, og gøre den efterfølgende kantklipning overflødig én gang for alle.

Kantplade i 3 mm smidig og froststærk genbrugsplast. 15 eller 30 cm høj. Rulle med 25 meter - find dem her.

Sådan gør du:

 1. Spænd en snor ud, hvis du ønsker en helt lige kant.
 2. Stik kanterne med en spade eller kantskærer og fjern overskydende græs og ukrudt.
 3. Skær en dyb rille langs snoren. Brug en kantskærer eller en spade med et lige blad.
 4. Stik græskanten ned i rillen og tryk den godt på plads, så den stikker ca. 2 cm op af jorden. Skær ned igen med spade eller en kantskærer, hvis den ikke er helt på plads. Det fungerer bedst, hvis du skærer ned på hver side af kanten.
 5. Læg evt. en kant af fliser langs plastkanten. Det gør det nemmere at slå græs.
 6. Hvis græsset op mod bedet er slidt eller ujævnt, kan du rette op med et lag plænedress eller sigtet havejord og efterså med græsfrø. Vand jorden godt, drys forsigtigt græsfrøene ud i plænen, helt tæt ved jorden, så de ikke blæser ind i bedet. Klap efter med hånden eller en planteske.

Champost Plænedress, 900 liter. Rækker til ca. 200 kvm græsplæne.

Turfline økologisk græsfrø, 1 kg rækker til 40 kvm.

TIPS: Græskant mellem plæne og belægninger

En græskant er også løsningen i overgangen mellem græsplæne og belægning. Både fordi kanten forhindrer de yderste sten i belægningen i at skride ud, og fordi den stopper det græs og ukrudt, der ellers vil trænge ind i sprækkerne mellem sten og fliser og med tiden gøre belægningen ujævn.


TIPS: Græskant omkring nyplantede træer

Nyplantede træer har brug for nogle år, hvor jorden omkring dem holdes fri for ukrudt. Siden vil de kunne klare sig selv i græsplænen. Det er dog stadig en fordel med en græskant, da selv etablerede træer kan tage skade, hvis du kommer til at ridse træet med græsslåmaskinen. Det bare stykke jord kan dækkes med en ukrudtsdug eller et lag jordforbedring eller kakaoskaller.

Ukrudtsdug Biocovers. 100% nedbrydeligt mørkebrun naturfiber. Bredde 2 meter.

Jordforbedring Champost. Giv dine planter en god start og dæk den bare jord. 50 liter sække.

Biologisk Kakao-flis, der lukker af for ukrudt, 50 liter sække.

- Karina Demuth

 • Tilføjet
  13/05/2019
 • Senest opdateret
  12/08/2019