Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

UGE 30-31 Hjem til haven og altanen…

Signe_Wenneberg_150Det er mandag den 1. august og ferien er forbi for mange mennesker. Der er dem, som kommer hjem til overgroede haver, vandskader og gennemvåde græsplæner. Der er dem, der kommer hjem til en hel masse havearbejde. Og så er der dem, der kommer hjem til deres elskede altan.

Ingen talte så meget om sine blomster i haven som min nu afdøde farmor, men rent faktisk havde hun ikke nogen have, men blot en terrasse foran stuelejligheden, og før det, var det en altan på 2. sal på Pile Allé på Frederiksberg. Men farmor Olga kom fra Sønderjylland, fra en stor gård med en stor have. Selv fik hun aldrig have og drømte vist heller ikke om det. Hun havde nok i altanen, som var frodig ud over alle grænser. Med blomster i meget klare farver.

Måske er altan-mennesker af og til oversete udendørsmennesker. Som om det kun er dem, der har have, kolonihave eller sommerhushave, der kan have grønne fingre.

Man kan sagtens føle sig som havemenneske, selv om man egentlig ikke har en have i teknisk forstand, men ’kun’ en altan eller terrasse. Og det er der da også masser af mennesker, der gør hver sommer.

Altan kommer af altus – det er latin og betyder høj. Danmarks Nationalleksikon skriver, at altanerne blev indført i danske etagebyggerier i 1929 som en alternativ løsning til brandredning.

Sådan kunne man nøjes med kun én trappeopgang i boligerne. Altanen har så senere udviklet sig herfra til en slags udestue, der har stor betydning for boligtrivslen.

Altanerne har gjort byerne smukkere. Præcis som vi ser det i Sydeuropa, hvor man på grund af klimaet ofte har mange altaner på husene. Her er det nemmere at få altanerne til at se frodige ud året rundt. Men de danske byboere har taget nye altaner og nye tagterrasser (på tidligere tørrelofter) til sig med glæde. Der grilles, festes og leves. Der plantes, vandes og plukkes krydderurter på terrasser, altaner og i gårdhaver. Der sættes farveklatter på byen – op og ned ad husene – til stor fornøjelse for altanbeboerne selv og for alle os, der ser op.

Hvor er det dejligt at se, at der også er havemennesker på 3. sal.

moderne menneskers mulighed for at koble af, et sted, hvor man kan bruge hænderne frem for hovedet. Og være lidt i fred.

DENNE UGE I HAVEN

· Er haven et kønt syn at komme hjem til efter sommerferien? Der skal vandes, ryddes ud og hives ukrudt op efter ferien, og græsset skal klippes ned i ”normal” højde igen

· Pindsvinet og tudserne i haven skal have medaljer, fordi de tager sig af sneglene

· Dræb også selv snegle med koldt blod (saml dem gerne med plastpose på hånden og slå knude på posen, før den lægges i skraldespanden). Hvis du har absurd mange, så spørg efter sneglebekæmpelse (blå-grønne piller) Ferramol på planteskolen. Det er dem, hvor sneglene falder i søvn i deres hus og ikke vågner igen

· Pluk frøstande af skvalderkål til buketter, så de i det mindste ikke sår sig selv

· Tjek din have for giftige planter, hvis du har børn, der putter ting i munden, fx liljekonval, som har røde, giftige bær Også bælgfrugterne på guldregn er giftige

· Jordbærplanternes nye udløbere skal graves ned, gerne i små potter, det giver bedre udbytte næste år

· Jordbær kan med fordel plantes der, hvor der i år er kartofler

· Sørg for, at klatre- og slyngplanter ikke når op i tagrenderne. Klip ned og rens

· Tomatplanterne skal igen have nippet sideskuddene af

· Hvis der er overdådighed af krydderurter, kan de nu hænges til tørring i små buketter

Klokkeblomster findes nu overalt i grøftekanter

· Guldsmedene flyver

· Havesangeren synger

· Nu er der gule marker, gule grøftekanter og gule blomster i haverne

· Pluk blomster hver dag

· Stikkelsbær er vidunderlige: Pluk dem med rosenhandsker på, ellers er det umuligt

· Pluk havens andre bær – eller bed nogen gøre det, hvis du stadig er på ferie

· Nu er der udsalg, og haveting og kvalitetshavemøbler er noget af det, der kan spares store summer på. Benyt dig af, at butikkerne ikke vil stille haveudstyr væk for vinteren, men hellere sælge det til spotpriser. Skriv en indkøbsliste hjemmefra, før du tager på have-udsalg. Impulskøb i haven er irriterende – også selv om man har købt noget, der umiddelbart syntes billigt