Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sedummåtter

  • Kan bruges på tage og som effektivt bunddække, eller skræntbeplantning
  • Skifter farve og udtryk i løbet af året
  • Meget let at etablere
Mængderabat
Antal Pris
Fra 1 stk. 495,00 kr.
10 stk. Spar 46,00 kr./stk. 449,00 kr.
42 stk. Spar 100,00 kr./stk. 395,00 kr.
84 stk. Spar 146,00 kr./stk. 349,00 kr.
168 stk. Spar 246,00 kr./stk. 249,00 kr.

Angiv antal

Samlet pris

495,00 kr.

Hvor meget skal du bruge? Beregn antal
kvadratmeter
Anbefalet antal pr. kvadratmeter er 0.83 stk..

Sedummåtter

Sedummåtter er kokosmåtter hvor forskellige sedumplanter er etableret. På dansk kaldes sedum for stenurt. Stenurt har den egenskab, at den kan vokse i meget tørre omgivelser. Det gør den velegnet til tagbeplantning, bunddække på meget tørre steder, på tørre skrænter osv.

Hver måtte består af en række forskellige arter af sedum, som blomstrer i sommeren i røde, gule og hvide nuancer. Resten af vækstsæsonen danner de et varieret grønt tæppe.

Sedummåtter er således et smukt alternativ til traditionelle græstage. Brug sedummåtter, rundt om træer, på skråninger, på legehuset og shelteret,  i bede og mange andre steder. Det er kun fantasien, der sætter grænser. 

Læs om opbygningen af sedumtage og bede under fanen “vejledning”.

Sedummåtter anvendes til beplantning på områder, som i perioder bliver meget tørre, og derfor er svære at holde beplantet med andre planter.

De typiske anvendelsesområder er beplantning på tage, tørre skråninger og områder hvor man ønsker et bunddække, som kræver minimum af pasning og vanding.

Opbygning med sedummåtter

Tagflader: Et sedumtag lægges typisk på et vandtæt underlag, normalt tagpap, basinfolie eller lignende. Det består af tre lag:

  • En drænmåtte
  • Et lag tagjord eller anden jord/sand
  • Sedummåtterne

Inden taget lægges, skal der tages højde for, at vægten af sedumtaget, som i regnfulde perioder kan nå op på 75-80 kg. pr. kvadratmeter. Så undersøg nøje om din tagkonstruktion er konstrueret til at bære denne vægt.

Taget rengøres, og der lægges drænmåtter op. Drænmåtterne kan tilpasses med en hobbykniv.

Herefter udlægges 5-7 cm. tagjord, der rettes af. Tagjorden gennemvandes og nu kan sedummåtterne rulles ud på taget. Der vandes endnu en gang grundigt og taget er herefter færdig.

Der kan anvendes aluminiumsprofiler til at afslutte taget langs kanterne. I meget tørre perioder kan det blive nødvendigt at vande sedummåtterne.

Sedumtaget tåler lettere færdsel f.eks. i forbindelse med lugning og , gødskning.

Bunddække under træer og på skrænter:

Området rengøres for ukrudt. Der kan eventuelt udlægges en ukrudtsdug, som hjælper til at forhindre flerårigt ukrudt med at spire. Der udlægges et lag sand/mager jord på 7-10 cm. Underlaget gennemvandes.

Sedummåtterne kan nu rulles ud direkte på sandet. Der vandes igen grundigt. Det kan i varme perioder være nødvendigt at vande yderligere.Sedum-bunddækket tåler lettere færdsel f.eks. i forbindelse med lugning og, gødskning.

Vedligeholdelse

Man bør inspicere sine sedummåtter mindst to gange årligt. Det sker bedst i april og i august. Formålet er at reparere eventuelle huller og døde pletter. Disse kan erstattes med stykker af friske sedummåtter.

Lugning

Det er vigtigt, at man luger sine sedummåtter et par gange om året. Her fjernes frøgræs og andre spirende ukrudtsplanter. Herved holdes sedumtaget fri for uønsket græs og ukrudt, der ellers ville kunne overvokse måtterne. 

Sedumtaget tåler at blive betrådt i forbindelse med lugningen.

Gødskning

Sedumtaget kan med fordel gødes to gange årligt i april og juni måned. Der skal anvendes en svag gødning. F.eks kan “Insektgødning - NPK 2-1-1” anvendes. Man bør ikke anvende gødninger beregnet til græs, da disse er for kraftige og vil give en uforholdsmæssig kraftig vækst.

Vanding

Sedummåtter skal normalt ikke vandes. Kun i tilfælde af meget langvarig og intensiv tørke. Følger man ovenstående instruktioner vil man kunne have et smukt og varigt sedumtæppe i mange år.

 

Billedeserie fra Ree Park 1-2 uger efter udlægning af sedummåtter

Sedummåtter Ree parkSedum til tag

 Grønt tag med sedum

 

Vi anbefaler også

Drænmåtte til tagplantning (20mm)
Bestseller

Drænmåtte til tagplantning (20mm)

Drænmåtte model 20R 105 cm bredde, Pris pr meter

159,00 kr.