Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Åh, nej! De fælder!

Åh nej - nogle af de fine blanke blade på kirsebærlaurbærbuskene gulner og falder af - og thujaplanternes nåle falder til jorden under den nyplantede hæk. 

Efeuen fælder også! Og Ligusteren, cypressen, taksen og kristtornen!
Bare planterne ikke er syge eller dør!?


Den bekymring gør mange haveejere sig i maj måned - især i det første forår efter at have plantet hæk af kirsebærlaurbær eller thuja - eller efter at have plantet metervis af efeu langs det høje, bare rionet.
I sagens natur er man meget mere opmærksom på sådan et bladfald, når planterne er nye, end man er hvis man har haft dem i årevis og er begyndt at betragte dem som en del af havens naturlige inventar - og ikke mindst: har lært planternes naturlige livscyklus at kende!

Det du ser - de gule blade længst inde på grenene eller nålene helt inde ved stammen -er det naturlige årlige bladfald. De ældre blade kastes i forbindelse med at årets nye tilvækst starter.

Kirsebærlaurbær og andre stedsegrønne beholder sjældent det enkelte blad eller den enkelte nål længere end 3-4 år, før det "falder for aldersgrænsen" og slipper taget i planten.
Dette sker i reglen i april-maj, i forbindelse med at planten starter årets nye vækst.

Blade og nåle bliver gule før de falder af, fordi planten trækker næringsstofferne ud af dem, inden de slippes. Herefter ser man nogle gange lidt pletter på de gule blade: det er naturens oprydningshold der går i gang med at nedbryde de døde blade.
Planter som nylig er blevet flyttet eller omplantet kan fremskynde et bladskifte, så de kaster det hold blade, der ellers først skulle være faldet næste år og så ser det lidt mere påfaldende ud på grund af bladmængden.
- men det ser også helt naturligt ud, du skal blot fortsætte det gode arbejde med vanding, lugning og gødskning. Lige om lidt er der nye blade klar i alle skudspidser og bladhjørner, blot du sørger for at dine planter ikke mangler noget!

Er du i tvivl, om dine planter er plantet og passet korrekt? Læs plantevejledningen her - eller spørg gartnerne i kundeservice.